Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Összeesküvés-elméletek és a Covid-lezárások is fűtötték a puccsra készülő német csoportot


Rendőrök az egyik házkutatási helyszínen Berlinben 2022. december 7-én
Rendőrök az egyik házkutatási helyszínen Berlinben 2022. december 7-én

Szakértők szerint a német kormány megdöntését tervező mozgalom gyökerei a második világháború utáni sérelmek, a különböző antiszemita összeesküvés-elméletek és a járványellenes korlátozások feletti harag sötét elegyében keresendők.

A német rendőrség országszerte 150 helyszínen végzett házkutatást szerda reggel a Birodalmi Polgárok (Reichsbürger) revizionista mozgalom tagjainál, akik közül huszonötöt letartóztattak. Nagyjából ötven helyszínen fegyvereket találtak.

A második világháború utáni alkotmányos berendezkedést elutasító, állami intézmények ellen fegyveres támadást tervező szervezet azt tűzte ki célként, hogy az 1871-ben alapított német császárság mintájára szervezze át az országot.

Ehhez kapcsolódóan: Fegyveres puccskísérletre készülő szélsőjobboldaliakat vettek őrizetbe Németországban

„Bizonyos mértékben távolságot tartanak a Harmadik Birodalomtól, de nincs problémájuk azzal, hogy nyíltan neonáci csoportokkal működjenek együtt” – közölte Johannes Kiess, a Demokratikus Tanulmányok Else Frenkel-Brunswik Intézetének munkatársa.

A szakértő rámutatott, hogy a Birodalmi Polgárok felemelkedése is jól mutatja, hogy milyen változások mentek végbe a politikai spektrum jobb szélén. Miközben a nyílt szembenállás a fennálló renddel korábban marginálisnak tekinthető álláspont volt, a koronavírus feltartóztatását célzó korlátozások feletti harag termékeny táptalajnak bizonyult a kormányellenes érzelmek számára – hangsúlyozta.

Azt is közölte, hogy a Birodalmi Polgároknak titkosszolgálati információk szerint több mint húszezer tagjuk van, így lehetnek még bőven radikális elemek a szervezet soraiban.

„Mostanra a középosztály is nyitottá vált mindenfajta összeesküvés-elméletre” – húzta alá Kiess.

Ennek kapcsán a németországi fejleményeket az egyesült államokbeli helyzethez hasonlította, ahol a fehér felsőbbrendűséget hirdető mozgalmak könnyedén csatlakoztak a kormányt a háttérből irányító „mélyállamban” hívőkkel, és együtt próbálták megakadályozni a hatalom békés átadását 2021-ben, Donald Trump elnök választási vereségét követően.

Ehhez kapcsolódóan: Húsz évet is kaphatnak a Proud Boys és az Oath Keepers vezetői a Capitolium elleni támadás miatt

Ezzel Martina Renner, az ellenzéki Baloldal (Die Linke) képviselője is egyetértett. „Amit az Egyesült Államokban láttunk a Capitolium ostrománál, az az itteni történések pontos tervrajza” – vélekedett.

Németországban sokan kételkednek benne, hogy a szélsőségesek ténylegesen képesek lettek volna végrehajtani komoly támadást. Nancy Faeser belügyminiszter azonban figyelmeztetett, hogy veszélyes hiba lenne alábecsülni az ilyen csoportokat, különösképp, ha olyan tagjai is vannak, akik jól bánnak a lőfegyverekkel, mint jelen helyzetben.

A német szövetségi ügyészség szerint a Birodalmi Polgárok konkrét előkészületeket tettek a parlament fegyveres ostromára, de azt is tervezték, hogy az energiahálózatra mért csapásokkal polgárháborús állapotokat idéznek elő.

Huszonkét német mellett három külföldit, köztük egy orosz állampolgárt is letartóztattak. Az őrizetbe vettek között van a berlini tartományi bíróság egyik bírája is, aki előzőleg a szélsőjobboldali Alternatíva Németországnak (AfD) párt parlamenti képviselője volt. Emellett eljárás indult további huszonhét emberrel szemben.

Olaf Scholz kancellár borzalmasnak nevezte, hogy egy korábbi törvényhozó is részt vett a puccskísérlet előkészítésében, ugyanakkor üdvözölte, hogy bebizonyosodott: „az állam meg tudja védeni magát, a demokrácia meg tudja védeni magát”.

Ehhez kapcsolódóan: Szélsőséges szervezetként figyeli a német nemzetbiztonság az AfD ellenzéki pártot

A csoport vezetőjeként a 71 éves, ismert nemesi családból származó, magát hercegnek nevező Heinrich XIII Prinz Reusst és egy 69 éves volt ejtőernyős katonát, Rüdiger v. P.-t nevezték meg. A puccsisták előbbit szánták az ország új vezetőjének, aki egy orosz nő, Vitalija B. segítségével kapcsolatba is lépett orosz tisztségviselőkkel, hogy a hatalomátvételt követő új rendről tárgyaljon.

Olaf Sundermeyer, az RBB közszolgálati csatorna oknyomozó újságírója kiemelte, hogy a mozgalomnak számos tagja szimpatizál Oroszországgal és nyitott az orosz propaganda álhíreire, ugyanakkor azt nem lehet egyenesen kimondani, hogy összejátszottak volna Moszkvával a kormány megdöntésében.

„Nem láttam semmilyen bizonyítékát a rendszerszintű együttműködésnek e csoportok és az orosz hatóságok között” – jelentette ki.

Ehhez kapcsolódóan: Oroszország „bomlasztó” hatalom marad a közeljövőben

A házkutatások biztosításához a terrorelhárító alakulatoktól is mozgósítottak egységeket, minthogy a gyanúsítottak jelentős része jelenleg is katona, vagy az volt a német hadseregben, többen a különleges erők kötelékében szolgálnak vagy szolgáltak.

Készült az AP tudósításának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG