Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

A magas infláció miatt újabb nyugdíjemelésről döntött a kormány


Egy postás nyugdíjat számol Nagykanizsán 2012. február 29-én
Egy postás nyugdíjat számol Nagykanizsán 2012. február 29-én

Július elejétől 3,9 százalékkal emelik a nyugdíjakat a magas infláció miatt, a hat hónapra visszamenőleg járó emelést egyszerre kapják meg a nyugdíjasok – hangzott el a Kormányinfón. A negyedik Orbán-kabinet utolsó olyan üléséről számolt be a Miniszterelnökséget vezető miniszter, amelyen a kormánynak teljes hatásköre volt.

Gulyás Gergely elmondta, hogy az év elején a piaci várakozások, illetve magyar és külföldi elemzők adataiból kiindulva határozták meg a nyugdíjemelés ötszázalékos mértékét. A jelenlegi előrejelzések szerint – a Pénzügyminisztérium és a jegybank adatai alapján is –

a kormány 8,9 százalékos inflációt tart reálisnak.

Noha a törvény szerint novemberben kellene kompenzálni a nyugdíjasokat, az infláció és a nyugdíjemelés mértéke közötti jelentős eltérés miatt július elejétől további 3,9 százalékos nyugdíjemelés lesz. A megelőző hónapra vonatkozó nyugdíjjutásokat ezzel együtt, egy összegben fogják megkapni a nyugdíjasok, így január 1-jétől 8,9 százalékos emelkedéssel kell számolni. Ebből öt százalékot január elsejétől emeltek a nyugdíjakon, a további 3,9 százalékos emelést pedig visszamenőleg érvényesíti a jelenlegi nyugdíjemeléssel a kormány.

A Miniszterelnökséget vezető miniszter is beszámolt az árstop meghosszabbításáról, amelyet egy nappal korábban, a kormányülés napján már Orbán Viktor bejelentett. Gulyás Gergely közölte, hogy az árkorlátozás nélkül 13 százalék felett lenne az infláció, ezért a kormány július 1-jéig meghosszabbította az élelmiszerek és az üzemanyagok árstopját. Gulyás Gergely azt mondta, hogy az árstop lejárta előtt újra megvizsgálják majd, szükséges-e tovább fenntartani az intézkedést.

Később arra a kérdésre válaszolva, meddig tarthatók fenn a hatósági árak, Gulyás Gergely azt mondta: nyár elején vizsgálja meg ismét a kérdést a kormány. Hozzátette, a Molnál nem okoz ellátási zavart az üzemanyag árának rögzítése.

Csányi Sándor OTP-vezér egy nappal korábban az InfoRádióban arról beszélt, hogy nem tartja jó megoldásnak a rezsicsökkentést. Erre reagálva a Miniszterelnökséget vezető miniszter úgy fogalmazott: van olyan vagyoni helyzet, amikor ez nem érdekes, de a magyarok többsége nincs ilyen helyzetben. A kormány szerint az árstop és a rezsicsökkentés is bevált, ezért igyekeznek fenntartani.

A kormány nem számol azzal, hogy Magyarország nem jut hozzá az uniós pénzekhez

Gulyás úgy fogalmazott, hogy Magyarország az Európai Unió tagja, vannak szövetségesei, és úgy gondolja, hogy az Európai Bizottság be fogja tartani a saját szabályait.

A Magyarország ellen megindított uniós jogállamisági eljárásról a miniszter azt mondta: tanulmányozták az Európai Bizottság levelét, és a kormány szerint semmi akadálya nincs a helyreállítási alapról szóló megállapodás aláírásának.

A magyar kormány szerint nincs olyan pont, ahol ne lehetne olyan megoldást találni, amely mind a magyar kormánynak, mind az Európai Bizottságnak elfogadható.

XS
SM
MD
LG