Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Összeverekedtek a kínai és a tajvani diplomaták


Tsai Ing-wen, Tajvan elnöke fogadja Alex Azar amerikai egészségügyi minisztert (j) az elnöki hivatalban Tajpejben, a tajvani fővárosban, 2020. augusztus 10-én.
Tsai Ing-wen, Tajvan elnöke fogadja Alex Azar amerikai egészségügyi minisztert (j) az elnöki hivatalban Tajpejben, a tajvani fővárosban, 2020. augusztus 10-én.

Kínai és tajvani diplomaták verekedtek össze egy fogadáson Fiji szigetén. Kína egyre nagyobb nyomást fejt ki a világ országaira, hogy ne kezeljék önálló államként Tajvant, amelyet szakadár tartományának tekint.

Ökölre mentek kínai diplomaták és a tajvani kormány képviselői, amikor verekedés robbant ki egy Tajvan nemzeti ünnepéről megemlékező fogadáson. A tajpeji külügyminisztérium hétfőn számolt be az esetről, amely a csendes-óceáni Fiji szigetén található tajvani képviseleten történt.

A külügyminisztérium határozottan elítéli a Fijire akkreditált kínai nagykövetségi dolgozók tettét, ami súlyosan sérti a jogrendet és a civilizált viselkedési normákat” – írta közleményében Joanne Ou, tajvani külügyi szóvivő.

Peking nem akarja, hogy Tajvannak kapcsolata legyen a világgal

Kína az utóbbi időben fokozza a nyomást a világ kormányaira, hogy elszigetelje Tajvant, amely 1949-ben szakadt el a Kínai Népköztársaságtól és kiáltotta ki függetlenségét. Peking nemrég harci gépeket küldött a demokratikus irányítás alatt álló sziget közelébe.

A tajvani minisztérium szerint az incidens október 8-n, egy fogadáson történt, amit a Fiji fővárosában, Suvában található tajvani képviseleti iroda szervezett.

Miért verekedtek össze?

Két kínai diplomata megpróbált erővel bejutni a rendezvényre, hogy fényképeket készítsenek és információt gyűjtsenek az esetleg jelen lévő helyi politikusokról.

A verekedés azután tört ki, hogy két tajvani diplomata megpróbálta megállítani őket. Egy tajvani diplomata fejsérüléssel kórházba került – közölte a külügyminisztérium.

A fiji rendőrség kénytelen volt eltávolítani a kínai diplomatákat a rendezvény helyszínéről – állt még a közleményben.

Az incidens után sem Kína, sem Fiji nem volt hajlandó kommentálni az esetet a sajtónak.

Milyen külföldi kapcsolatai vannak Tajvannak?

Tajvan kiterjedt kereskedelmi és nem hivatalos viszonyt tart fenn sok országgal, de önálló államként csak 15 kormány ismeri el.

Tajpejnek négy csendes-óceáni országgal van diplomáciai kapcsolata, de Fiji nincs köztük.

Magyarország és Tajvan

A tajpeji Magyar Kereskedelmi Iroda honlapja szerint a világ legtöbb országa (köztük Magyarország) Tajvant Kína részének tekinti, ugyanakkor az állam- és közigazgatása, kereskedelmi és jogi szabályozó rendszere (Hongkonghoz és Makaóhoz hasonlóan) elkülönül a pekingi központi kormányzatétól.

Magyarország Tajvannal gazdasági-kereskedelmi, kulturális és tudományos, illetve technológiai együttműködés jellegű kapcsolatokat tart fenn. A külképviseleti feladatokat a tajpeji Magyar Kereskedelmi Iroda (Hungarian Trade Office), illetve a budapesti Tajpej Képviseleti Iroda (Taipei Representative Office) látják el. Mindkettő rendelkezik konzuli és külgazdasági szekcióval.

2011 óta az EU-tagországok állampolgárai 90 napig vízummentesen tartózkodhatnak Tajvan területén. Ausztria és Csehország mellett Magyarország különösen kedvelt közép-európai célpont a tajvani turisták körében.

Az AP és a Reuters tudósításai nyomán.

XS
SM
MD
LG