Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Öt és fél évet kapott első fokon a Viking Sigyn kapitánya


Németh Leona bíró ítéletet hirdet a Hableány katasztrófáját okozó Viking Sigyn kapitánya ügyében 2023. szeptember 26-án
Németh Leona bíró ítéletet hirdet a Hableány katasztrófáját okozó Viking Sigyn kapitánya ügyében 2023. szeptember 26-án

Első fokon öt és fél év fogházban letöltendő szabadságvesztésre ítélte a Pesti Központi Kerületi Bíróság Jurij Csaplinszkijt, a Hableány katasztrófáját okozó Viking Sigyn kapitányát halálos tömegszerencsétlenséget eredményező vízi közlekedés gondatlan veszélyeztetésének vétsége miatt kedden Budapesten.

A Hableány sétahajó 2019. május 29-én süllyedt el a Margit híd közelében, miután összeütközött a Viking Sigyn szállodahajóval. A Hableányon 35-en utaztak, 33 dél-koreai turista és a kéttagú magyar személyzet. Hét turistát sikerült kimenteni, 27 áldozat holttestét megtalálták, egy dél-koreai utast továbbra is eltűntként tartanak nyilván.

A Viking Sigyn szállodahajó ukrán kapitányával szemben 2019 novemberében emelt vádat az ügyészség vízi közlekedés halálos tömegszerencsétlenséget okozó gondatlan veszélyeztetésének vétsége és segítségnyújtás elmulasztásának bűntette miatt. A segítségnyújtás elmulasztását nem állapította meg a bíróság.

Németh Leona bírónő a tárgyaláson megállapította, hogy az ukrán kapitány, Jurij Csaplinszkij gondatlansága miatt ütközött a Viking Sigyn hátulról a Hableány turistahajóval, ami miatt másodpercek alatt elsüllyedt.

Az áldozatok egy részének holttestét hetekkel a baleset után találták meg több mint száz kilométerrel lejjebb a Dunán.

A Hableány roncsa több mint 12 napot töltött a víz alatt az ütközés helyszínén, mielőtt egy úszódaru kiemelte volna a Duna medréből.

Csaplinszkij, a Viking Sigyn kapitánya az ütközés óta rendőrségi őrizetben, 2020 óta házi őrizetben van Magyarországon. A kapitány által már letöltött idő egy része beleszámít az öt és fél éves büntetésbe.

A keddi ítélethirdetés előtti nyilatkozatában Csaplinszkij „szörnyű tragédiának” nevezte az ütközést, és azt mondta, hogy nem tud aludni éjszaka „a sok ártatlan áldozat” halála miatt.

„Ez egész életemben velem marad” – fogalmazott.

A budapesti dél-koreai nagykövetség három munkatársa jelen volt az ítélethirdetésen, de a dél-koreai áldozatok családtagjai nem vettek részt a tárgyaláson.

XS
SM
MD
LG