Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Öt év börtönre ítéltek egy tüntető tinédzsert Belaruszban


Dmitrij Karniejeu és Mikita Zalatarou a bíróságon, 2021. február 22.
Dmitrij Karniejeu és Mikita Zalatarou a bíróságon, 2021. február 22.

Egy belarusz bíróság öt év börtönbüntetésre ítélt egy epilepsziás tinédzsert, amiért részt vett az Aljakszandr Lukasenka elnök lemondását követelő egyik tüntetésen.

Dmitrij Deboj bíró a homeli törvényszék hétfői ülésén a 16 éves Mikita Zalataru két társára, egy 25 éves és egy 28 éves férfira nyolc, illetve hat év börtönbüntetést szabott ki „tömeges polgári engedetlenség” miatt.

Zalataru az ítélet felolvasása közben megpróbált kitörni a tárgyalótermi ketrecből, amelybe bezárták a többi vádlottal együtt, és azt kiáltozta, hogy „engedjenek ki innen’.

A fiú apja arról számolt be korábban, hogy augusztusi őrizetbe vételét követően a rendőrök keményen megverték a fiát, majd még egyszer, miután elrendelték előzetes letartóztatását.

Nem kapta meg a gyógyszereit sem

A tárgyalás során ezt a tinédzser is megerősítette, és közölte, hogy nem kapta meg azokat a gyógyszereket sem, amelyeket mindennap szednie kellene az epilepsziája miatt. „Egy börtönőr azt mondta, amikor kértem a gyógyszereimet, hogy ’politikai fogoly vagy, így elutasították'".

A vádlottakat az ellenzék szerint elcsalt, és az országot 1994 óta vaskézzel irányító Lukasenka győzelmét hozó tavalyi választásokat követő tömegtüntetések során vették őrizetbe. A biztonsági erők keményen felléptek a demonstrálók ellen, ezreket őrizetbe vettek, köztük újságírók tucatjait, sokakat megvertek, megkínoztak, többen meg is haltak, számos ellenzéki politikus külföldre kényszerült.

Lukasenka tagadja, hogy csalással nyert volna, és nem hajlandó a lemondásról vagy új választás kiírásáról tárgyalni az ellenzékkel. Az Európai Unió, az Egyesült Államok, Kanada és több más állam nem ismeri el Lukasenkát a volt szovjet tagköztársaság törvényes vezetőjének, és szankciókat léptetett életbe a rezsimje több fontos tisztségviselőjével szemben.

Ingyenes mobilalkalmazásunkkal bárhol és bármikor elérheti a Szabad Európa weboldalának tartalmát. Töltse le díjnyertes applikációnkat a Google Play vagy az Apple Store kínálatából!

XS
SM
MD
LG