Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

"Velünk vagy, vagy börtönbe mész" – a belarusz rezsim üzenete a sajtóhoz az ellenzék szerint


Katsziarina Andrajeva és Daria Csultszova bebörtönzött újságírók a tárgyalóteremben. Minszk, 2021. február 18.
Katsziarina Andrajeva és Daria Csultszova bebörtönzött újságírók a tárgyalóteremben. Minszk, 2021. február 18.

Szvjatlana Cihanouszkaja, a belarusz ellenzék egyik vezéralakja szerint az újságírók elleni fellépéssel a belarusz hatóságok azt üzeni a médiának: “vagy a rezsimmel vagytok, vagy börtönbe kerültök”.

Cihanouszkaja február 18-án adott interjút a Current Time-nak, ugyanazon a napon, amikor egy minszki bíróság két év börtönre ítélt két újságírót, akik élőben közvetítettek egy tüntetést még novemberben.

A 27 éves Katsziarina Andrajeva és a 23 éves Daria Csultszova tagadják a vádat, miszerint “a közrend megzavarását célzó nyilvános eseményt” szerveztek volna, amikor arról a megemlékezésről közvetítettek, amit annak a tüntetőnek az emléknek szenteltek, aki a kórházban meghalt, miután állítólag ismeretlenek megverték.

Sem a tárgyalás, sem a nyomozás nem igazságos az ellenzék szerint

A két újságíró, akik egy lengyel központú belarusz híreket sugárzó csatornának, a Belszatnak dolgoznak, azt mondják, hogy az ítélet politikailag motivált, és ragaszkodnak hozzá, hogy csak a munkájukat végezték a tüntetésen.

“Ami történik, azt nem nevezhetjük sem igazságos tárgyalásnak, sem igazságos nyomozásnak. Így mindenkinek fájdalmas, aki ilyen ítéletet kap” – mondta Cihanouszkaja, aki úgy hiszi, hogy ő volt a tavaly augusztusi belarusz elnökválasztás valódi győztese. “Ez nem csak Katsziarinára [Andrajeva] és Dariára [Csultszova] vonatkozik, hanem mindenki másra is, a politikai foglyokra és akik börtönben vannak”.

“Tudják, ez egy üzenet az újságíróknak: vagy a rezsimmel vagy, vagy börtönbe kerülsz” – mondta Cihanouszkaja, aki elmenekült Belaruszból, mivel attól félt, hogy letartóztatják és elválasztják a gyerekeitől. Az országban tiltakozások törtek ki, amikor az országot több mint két és fél évtizede irányító Aljakszandr Lukasenka azt állította, hogy elsöprő többséggel ő nyerte meg a választást.

Cihanouszkaja szerint nincs visszatérés a régi életükhöz

Az Európai Unió és független megfigyelők is kritizálták az ítéletet a két újságíró ellen, és együtt kezelik azt a Belaruszban folyó többi támadással a független média ellen. A belarusz hatóságok már a választások előtt célba vették a sajtót, és a tüntetések kitörése óta csak még keményebb lett a fellépés az országban az újságírókkal szemben.

"Az utolsó falat kenyérre valót is elvennék" - nyugdíjas tüntetők történetei
please wait

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 0:02:17 0:00

A kormányellenes tiltakozások nem maradtak abba annak ellenére sem, hogy több ezer tüntetőt vettek őrizetbe, többeket közülük meg is vertek, és a hatóságok folyamatosan razziákkal zaklatják az újságírókat, aktivistákat és Lukasenka politikai ellenfeleit.

Mindenki megértette, hogy lehetetlen visszatérni ahhoz az élethez, amit az előtt éltünk, hogy ilyen szintű erőszakot alkalmazott volna az állam. Senki sem fog Lukasenkának megbocsátani ezekért a bűnökért, és Lukasenka soha nem lesz legitim a belarusz emberek szemében. Nem bíznak benne” – mondta Cihanouszkaja.

A lányának nem mondta meg, hogy az apja börtönben van

A politikusnő, aki azután indult a választásokon, hogy az elnöki posztra pályázó a férjét letartóztatták, reagált a letartóztatott bankár, Viktar Babarika ügyére is. Viktor Babarika, aki szintén indulni akart a választásokon, korábban az orosz tulajdonban lévő Belgazprombank egyik vezetőjeként dolgozott. Júniusban, fiával Eduarddal együtt pénzmosás, vesztegetés és adócsalás vádjával vették őrizetbe.

Cihanouszkaja koholmánynak minősítette a Babarika elleni vádakat. “2020-ban, amikor bejelentette, hogy indulni akar a választásokon, hirtelen a felszínre kerültek ezek. Előtte senkit nem érdekelt, mindenki elégedett volt mindennel. És most hirtelen megvádolják” – mondta Cihanouszkaja, aki szerint a nyilvánosság segíthet most rajtuk.

“A problémáinkra irányuló figyelem, hogy mozgalmat indítottunk a jogainkért, egy új Belaruszért, arra fogja kényszeríteni a nemzetközi közösséget, hogy helyezzen nagyobb nyomást a rezsimre” – mondta Cihanouszkaja, aki október óta nem beszélt a férjévek, azóta hogy Lukasenka állítólag meglátogatta az őrizetben ülő ellenzékit.

Az ellenzéki politikus azt is elmondta, hogy a fiuk tudja, hogy az apja börtönben ül, és elég idős, hogy megértse, mi történik, de a lányuknak azt mondta, hogy a férje üzleti úton van.

Ingyenes mobilalkalmazásunkkal bárhol és bármikor elérheti a Szabad Európa weboldalának tartalmát. Töltse le díjnyertes applikációnkat a Google Play vagy az Apple Store kínálatából!

XS
SM
MD
LG