Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Medgyessy szerint Kína nagyszerű sikereinek titka a párt és a szocializmus


Orbán Viktor miniszterelnök (b) és felesége, Lévai Anikó (háttal) Medgyessy Péter volt miniszterelnökkel beszélget a 17. vizes világbajnokság megnyitója előtt a Lánchíd pesti hídfőjénél 2017. július 14-én.
Orbán Viktor miniszterelnök (b) és felesége, Lévai Anikó (háttal) Medgyessy Péter volt miniszterelnökkel beszélget a 17. vizes világbajnokság megnyitója előtt a Lánchíd pesti hídfőjénél 2017. július 14-én.

A volt miniszterelnök szerint Kína példát mutat, és nagyon jelentős hatással van a világra.

A Kínai Kommunista Párt vezetősége, valamint a kínai típusú szocializmus fenntartása Kína sikerének kulcsa – ezt Medgyessy Péter volt miniszterelnök nyilatkozta a Xinhua kínai állami hírügynökségnek adott interjújában.

A korábbi MSZP-s kormányfő úgy fogalmazott, hogy minden társadalomnak olyan társadalmi rendre van szüksége, ami illik a történelméhez, kulturális hagyományaihoz és az emberek karakteréhez. Medgyessy szerint Kínának épp a kínai típusú szocializmus biztosítja, hogy a jövőben is fejlődő pályán marad, és Kína sikere összefonódik a Kínai Kommunista Párt sikerével.

„A párt sikere két dologra épül: az egyik, hogy stabil, hosszú távon is fenntartható értékrendet képvisel, a másik pedig, hogy nagyon jól képes megújulni.”

A gazdasági fellendülés, a szegénység csökkentése, a fejlett csúcstechnológia, mint az 5G hálózat, a mesterséges intelligencia és az űrkutatás nagyon lenyűgöző eredmények – mondta Medgyessy a kínai állami hírügynökségnek.

„Az életminőség is sokat változott Kínában, és ez talán még a technikai fejlődésnél is fontosabb” – jegyezte meg a volt miniszterelnök.

Az életminősége megváltozott annak a több millió ujgurnak is, akiket átnevelő táborokba zártak Kínában, ám Medgyessy rájuk nem tért ki az interjújában.

A kínai Ujgur Autonóm Terület lakosságának több mint harmada megfordult a Peking által „szakképző központoknak” nevezett intézményekben – derült ki a kínai kormány jelentéséből. Független jelentések szerint ezek inkább hasonlítanak a szovjet gulághoz vagy a hortobágyi kényszermunkatáborokhoz.

Kanada népírtásnak minősítette azt, amit Kína művel az ujgur népességgel.

Medgyessy hangsúlyozta, hogy Kína példát mutatott a fejlődő országoknak, mivel Kína bebizonyította, hogy együttműködéssel, kemény munkával és jó vezetéssel minden lehetséges.

A volt miniszterelnök megjegyezte, hogy Kína gyors fejlődése globális szinten is lehetőséget teremtett a piacok és a befektetések számára, Kína hatása a világra „nagyon jelentős”.

A korábbi kormányfő azt nem említette, hogy Kínát nagyon sok kritika érte az utóbbi időben a kevésbé gazdag országoknak nyújtott hitelei miatt. Egy márciusban megjelent elemzés, ami száz kínai hitelszerződést vizsgált, arra jutott, hogy a kínai hitelszerződések nagyon kemény kondíciókat írnak elő különösen szigorú titoktartási feltételek mellett. Ráadásul sokszor külpolitikai kitételeket is tartalmaznak. (Az Aid Data tanulmánya innen érhető el, magyarul a G7 foglalta össze.)

Montenegró épp egy ilyen kínai hitel miatt került bajba. Az egymilliárd dolláros hitelt egyelőre nem tudja visszafizetni, és az Európai Unió sem akar segíteni az országnak.

Medgyessy elismerően szólt Kínáról a koronavírus-járvány elleni sikeres küzdelem miatt is, mondván, a Kínai Kommunista Párt „az ember az első” megközelítése kulcsfontosságú tényező volt a világjárvány sikeres megfékezésében.

A globális változásokkal a nemzetközi együttműködés és a multilateralizmus segítségével kellett megbirkózni – mondta Medgyessy.

Kína magatartását a járvánnyal kapcsolatban többen is másként értékelik. Kiderült például, csak szerkesztett adatokat adott Kína a korai covidos betegekről a WHO-nak. Ezzel pedig hozzájárulhatott ahhoz, hogy nem sikerült időben megállítani a vírus elterjedését a világon.

Ezen túl, hogy elterelje a figyelmet saját felelősségéről, Kína komoly dezinformációs kampányba kezdett a járvány kapcsán.

XS
SM
MD
LG