Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Öt halálos áldozata van a wisconsini gázolásos merényletnek


Rendőr a történtek helyszínen Waukeshában 2021. november 21-én
Rendőr a történtek helyszínen Waukeshában 2021. november 21-én

Öt ember életét vesztette, több mint negyven pedig megsebesült a vasárnapi gázolásos merényletben az egyesült államokbeli Wisconsinban.

A támadók terepjáróval hajtottak bele a tömegbe a karácsonyi felvonuláson Milwaukee külvárosában, Waukeshában.

„Jelen pillanatban meg tudjuk erősíteni, hogy öt ember meghalt és több mint negyven megsebesült. Ezek a számok azonban változhatnak” – közölte Facebook-oldalán a helyi rendőrség.

Dan Thompson rendőrfőnök korábban arról számolt be, hogy egy gyanúsítottat őrizetbe vettek, illetve lefoglaltak egy járművet.

Egyelőre nem tudni, hogy terrorcselekmény történt-e, a tettes indítéka ismeretlen, további veszély azonban nem áll fenn, így feloldották a 72 ezres településen elrendelt óvintézkedéseket.

A borzalmat a település élő internetes adásban közvetítette, de rögzítették a bámészkodók mobiltelefonjai is. Az egyik videón látható az a pillanat, amikor a terepjáró áttöri az akadályokat, és több, lövésnek tűnő hang hallható.

Egy másik videón kisgyermek látható, amint az utcán táncol, miközben a terepjáró elszáguld mellette. A következő felvételen 9 és 15 év közötti, pomponos táncosok láthatók. Helyszíni beszámolók szerint az első sokkot sikoltozás és menekülés követte. Az autós a kislányok mellett a Táncoló nagyik nevű csoport több tagját is elsodorta, szemtanúk szerint körülbelül óránkénti 64 kilométeres (40 mérföldes) sebességgel.

Thompson szerint egy rendőr elsütötte a fegyverét, hogy megpróbálja megállítani a járművet.

„Mindenütt pomponok, cipők és kiömlött forró csokoládé. Egyik összeroskadt testtől a másikig kellett mennem, hogy megtaláljam a lányomat” – mondta Corey Montiho, a Waukesha iskolai körzet igazgatótanácsának tagja.

„A Fehér Ház szorosan figyelemmel követi a helyzetet, együttérzünk a borzalmas incidens minden érintettjével. Kapcsolatba léptünk az állami és a helyi hatóságokkal, minden támogatásunkat felajánlottuk” – írta az amerikai elnöki hivatal.

Készült az MTI és a Reuters tudósításának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG