Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Ötezer felett az új Covid-fertőzöttek száma, élő vírust vizsgáltak magyar kutatók


Transzmissziós elektronmikroszkóp kép a COVID-19 megbetegedést okozó új koronavírusról
Transzmissziós elektronmikroszkóp kép a COVID-19 megbetegedést okozó új koronavírusról

Az elmúlt 24 órában 256 halálos áldozatot követelt a járvány Magyarországon. Az elmúlt napok csökkenő tendenciája után, csütörtökre 5 307 új koronavírus-fertőzöttet regisztráltak.

A kormányzati járványportál adatai szerint az elhunytak száma 24 521 főre emelkedett. Az aktív fertőzöttek száma 271 963, kórházban 9 848 koronavírusos beteget ápolnak, közülük 1 156-an vannak lélegeztetőgépen.

A beoltottak száma 3 090 994, közülük 1 325 587 -en a második oltást is megkapták.

A miniszterelnök szerdán bejelentette, milyen újabb nyitási intézkedésekre készül a kormány. Az óvodák és az általános iskolák alsó tagozatosainak április 19-én megkezdődik a jelenléti oktatás.

A kormány elképzelései szerint a legalább egyszer oltottak száma jövő szerda-csütörtök környékén eléri a 3,5 milliót, akkor pedig kinyithatnak a vendéglátóhelyek teraszai, a teraszdíjat elengedik nekik.

Közben magyar kutatóknak sikerült először az aktív, fertőzőképes koronavírus szerkezetét megvizsgálni, a vizsgálat folytatásában pedig a brit vírusvariáns tulajdonságait elemzik – közölte honlapján a Semmelweis Egyetem, amelynek kutatóival a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) és a Nemzeti Biztonsági Laboratórium (NBL) munkatársai is együtt dolgoztak.

A Forbes szemléje szerint a kutatás eredményeit címoldalon közölte a rangos Nano Letters című folyóirat. A magyar kutatóknak először sikerült élő, tehát nem fixált vagy fagyasztott vírust megvizsgálni, és arra jutottak, hogy a vírus öngyógyító, és az egyik legrugalmasabb, ember által ismert biológiai organizmus lehet.

Vérrögképződést okoz a Janssen-vakcina?
please wait

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 0:02:04 0:00

XS
SM
MD
LG