Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Ötfős tanácsadó testületet szervezett maga mellé Orbán Viktor


Orbán Viktor és Stumpf István a Tokaj-Hegyalja Egyetem udvarán az intézmény tanévnyitó ünnepsége után Sárospatakon 2021. szeptember 25-én
Orbán Viktor és Stumpf István a Tokaj-Hegyalja Egyetem udvarán az intézmény tanévnyitó ünnepsége után Sárospatakon 2021. szeptember 25-én

A stratégiai tanácsadó testület elnöke Orbán Balázs, a miniszterelnök politikai igazgatója. A testület feladata, hogy elemzésekkel, tanácsokkal segítse a kormány és a miniszterelnök munkáját, különös tekintettel „a kormányzati működés szuverenitási, társadalmi, gazdasági, biztonsági, kulturális és egyéb kockázatokkal szembeni ellenálló képességére”.

A Kormányzati Tájékoztatási Központ (KTK) közleménye szerint a tanácsadó szervezet 2024. március 14-én az alábbi tagokkal kezdi meg működését:

Bakondi György, a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, korábban több alkalommal kormánybiztos, valamint a Belügyminisztérium Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóságának 2000 és 2002 között alapító főigazgatója, majd 2010 és 2015 között főigazgatója.

Kovács Árpád mérnök, közgazdász, 1997 és 2009 között az Állami Számvevőszék elnöke, a Költségvetési Tanács volt elnöke.

Kovács József nemzeti információs államtitkár. 2012 és 2018 között a Katonai Nemzetbiztonsági Szolgálat főigazgatója, 2018-tól nemzeti információs államtitkár.

Maróth Miklós, a miniszterelnök tanácsadója a tudománypolitika tárgykörét érintő kérdésekben. Magyar Corvin-lánccal kitüntetett, Széchenyi-díjas magyar klasszikafilológus, orientalista, egyetemi tanár, a Magyar Tudományos Akadémia rendes tagja, 2008-tól 2014-ig alelnöke. 1992 és 1999 között a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Bölcsészettudományi Karának dékánja. 2019-től 2023-ig az Eötvös Loránd Kutatási Hálózat elnöke.

Papp Károly polgári nemzetbiztonsági szolgálatokat felügyelő államtitkár. 2013-tól 2018-ig országos rendőrfőkapitány, majd a Belügyminisztérium közbiztonsági főigazgatója volt. 2020-tól a Belügyminisztérium belbiztonsági államtitkára, 2022-től a Miniszterelnöki Kabinetiroda polgári nemzetbiztonsági szolgálatokat felügyelő államtitkára.

Stumpf István alkotmányjogász, politológus, egyetemi tanár, 1998 és 2002 között a Miniszterelnöki Hivatalt vezető miniszter, 2010 és 2019 között alkotmánybíró. 2021-től 2022-ig a felsőoktatási modellváltás koordinációjáért felelős kormánybiztos, 2021-től 2023-ig a Tokaj-Hegyalja Egyetemet fenntartó alapítvány kuratóriumának elnöke.

A testület felállítását a közlemény szerint az indokolja, hogy „a veszélyek korában Magyarország békéjének és biztonságának erősítése, valamint a magyar emberek életfeltételeinek javítása a kormány legfontosabb célkitűzése”. Ezt a munkát támogatja majd a kormány mellett állandó jelleggel működő stratégiai tanácsadó testület.

  • 16x9 Image

    Fazekas Pálma

    Fazekas Pálma a Szabad Európa budapesti irodájának hírszerkesztője. Csaknem harminc éve dolgozik újságíróként, elsősorban hírek, hírműsorok szerkesztőjeként, hírszerkesztőségek vezetőjeként. A nyomtatott és az elektronikus sajtó szinte minden területén dolgozott, így a Kurírnál, az Interpress Magazinnál, a Magyar Rádióban, a Westelnél, a Magyar Televízióban, az InfoRádióban, az Origóban és az Infostartnál is.  

XS
SM
MD
LG