Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Kirúgták a még ki sem nevezett rektort Sárospatakon


A 2021-ben alakult Tokaj-Hegyalja Egyetem épülete Sárospatakon 2021. szeptember 3-án
A 2021-ben alakult Tokaj-Hegyalja Egyetem épülete Sárospatakon 2021. szeptember 3-án

Megszüntette az alapítványi fenntartású Tokaj-Hegyalja Egyetemet (THE) eddig vezető Horváth Ágnes rektori megbízását az intézmény fenntartói jogait gyakorló kuratórium. Erről augusztus 4-én körlevélben tájékoztatta az egyetem dolgozóit Wáberer György, a kuratórium elnöke.

Horváth Ágnes, a 2021-ben elindított sárospataki egyetem második rektora a „családi okok miatt” távozó elődje által hagyott, kicsit kaotikus helyzet megmentésére érkezett, ám végül – a Wáberer-levél tartalma és utalásai alapján – most mintha tőle akarnák megmenteni az egyetemet.

Július elején a Szabad Európa részletesen megírta, hogy a THE élére korábban, ideiglenesen egy évre kinevezett Horváth Ágnes újraválasztása hogyan alakult, és hogy bár az Egerből furcsa ajánlólevéllel érkező politológus Stumpf István akkori kuratóriumi elnök ajánlását is bírta, végül vele szemben foglalhatta el a rektori posztot.

A legtöbben indoklás nélkül

A szállítmányozási cégével ismertté vált nagyvállalkozó Wáberer György augusztus 4-én körbeküldött levelében a rektor felmentését „a további elvándorlás megállításával” indokolta. Horváth Ágnes erről a Szabad Európának azt mondta, hogy váratlanul érte a döntés. „Engem is meglepett” – fogalmazott, hozzátéve: nem tudja értelmezni vagy megmagyarázni a kuratóriumi elnök levelét. „Sajnos én is csak ülök és nézek magam elé, hogy ez micsoda. Az volt az utolsó indoklás, hogy sokan elmentek a rektorválasztás után is, és a kuratórium úgy látja, hogy a béke helyreállítása csak egy másik vezetővel lehetséges” – mondta Horváth Ágnes. Mást nem kívánt közölni.

Az oktatói elvándorlás a Tokaj-Hegyalja Egyetemről nem a rektorválasztással kezdődött, de többen is a politológus-történészből lett rektor miatt hagyták hátra egyetemi pozíciójukat. Horváth elődje, Bolvári-Takács Gábor családi okokra hivatkozva lépett hátra, és végül személyes ellentétek miatt távozott az egyetemről, de ugyanígy lépett ki például az egyetem létrehozásában végzett munkájáért Sárospataktól Pro Urbe díjat kapó Hauser Zoltán és a korábbi oktatási rektorhelyettes, Bene Zsuzsanna is.

A szenátus és a kuratórium között kiéleződő rektorválasztási csörte még javában zajlott, amikor híre ment, hogy mintegy két tucat oktató és vezető beosztású hivatalnok jelezte a fenntartó felé: amennyiben Horváth Ágnes lesz a rektor, elhagyják az egyetemet. Vagyis a helyzettel a kuratóriumnak tisztában kellett lennie már akkor, amikor – a rektorválasztási eredménnyel szembemenve – nem a szenátus döntését, Fiáth Attila jelöltségét fogadták el, hanem Horváth Ágnest tették meg rektornak. Ám az egyetem június 20-án kiadott, szűkszavú közleménye mindezzel látszólag nem foglalkozott. Bejelentették, hogy „a rektori tisztséget továbbra is Horváth Ágnes tölti be”.

A Szabad Európa értesülése szerint a korábban a távozásukat kilátásba helyezők közül azóta tízen már beváltották ígéretüket. A legtöbben indoklás nélkül mondtak föl, és annak ellenére kitartottak távozási szándékuk mellett, hogy többször is, többféle módon próbálták őket maradásra bírni.

Ehhez kapcsolódóan: Tokaj-Hegyalja Egyetem: 38 nappalis diák, 75 milliárdos állami juttatás

Hány pontos legyen egy borász?

Sokakban megbotránkozást keltett az egyetemen, hogy a magyar felsőoktatással foglakozó, legolvasottabb portál, az Eduline a felsőoktatási felvételi ponthatárokat elemezve arra hívta fel a figyelmet: akár kettes érettségi is elegendő lehet a bejutáshoz a sárospataki egyetemen indított szőlész-borász mérnöki alapszakra. Az önköltséges levelező szakon 130 pont, a nappali, államilag finanszírozott ösztöndíjas képzésben 180 pont volt a bejutási küszöb. Ez jelentősen elmarad minden más, hasonló szakot indító intézmény által megszabott ponthatártól.

Bár az Eduline később korrigálta állítását, hogy a sárospataki intézménybe lehetett volna idén a legalacsonyabb pontszámmal bekerülni, addigra a cikk már nagyot futott a médiában, ami miatt egy kollégája elmondása szerint Wáberer tajtékzott a dühtől, egy másik kuratóriumi tag pedig szűk körben azt bizonygatta, hogy a THE a szeptembert már nem Horváth Ágnessel kezdi meg.

A pontszámok megállapítását a felsőoktatási jogszabályok változásával idén először gyakorlatilag az intézményi vezetések kezébe adta a kormány. Innen nézve Horváth Ágnes élt azzal a jogával, hogy maga szabja meg, kik előtt nyílik meg újonnan a campus a következő szemeszterre. Ez azonban szembement azzal, amit a Wáberer vezette kuratórium a tokaji bor és a régió felemelése érdekében, illetve a nemzetközi színvonalú képzés szükségességét hangoztatva kommunikált.

Ehhez kapcsolódóan: Egyetemi felvételi: az új szabályok miatt lehet több a jelentkező

Itt volt a megfelelő pillanat

A felvett mintegy ötszáz új hallgatóból több mint 360-an bármely más egyetem hasonló szakán megállapított pontszámot elérve jutottak be a THE-re, a többiek azonban jóval alacsonyabb teljesítménnyel. Erről Horváth Ágnes egy sajtótájékoztatón azt mondta: az általa vezetett egyetem képes arra, hogy az alacsonyabb pontszámmal érkezőkből is kiváló szakembert formáljon. Ugyanakkor már tavaly is volt olyan visszajelzés, hogy a 280 ponttal bekerülő hallgatók is komoly tanulási és képességbeli hiányosságokkal küzdenek.

Információink szerint a pontszámokat illetően Horváth Ágnes nem egyeztetett a kuratóriummal, így döntésének lett egy olyan olvasata, hogy lejáratta az intézményt, amely éppen azzal az imázsépítéssel van leginkább elfoglalva, hogy saját magát mindenki másnál magasabb polcra helyezze. Belefért volna, hogy az idén felvett 38 szőlész-borász hallgató helyett csak ennek a létszámnak a felét, a legmagasabb kritériumoknak megfelelőket engedik be a jelentkezők közül az egyetem falai közé.

Mivel az államilag finanszírozott szőlész-borász képzésben a THE fix összeget kap (mindegy, hogy hat vagy hatvan hallgatóval dolgoznak, mert a támogatás ugyanannyi), az önköltségeseknél pedig a hallgató fizeti képzése költségeinek zömét, a bevétel nem függ a hallgatói létszámtól.

Egy ilyen minőségi ugráshoz azért is megfelelő pillanat lehetett volna a mostani, mert zajlik a Tokaj-Hegyalja Egyetem épületfelújítási programja. Ez évekre elhelyezési gondokat fog eredményezni, amin a megnövelt hallgatói létszám nem segít.

Megbízva: csak augusztus 31-ig

Ahogyan július elején megírtuk, Horváth Ágnest ugyan az egyetem továbbra is rektorként foglalkoztatja a kuratórium június 20-án kiadott közleménye szerint, de az akkor kihirdetett régi-új rektor kinevezéséhez fel kellett volna terjeszteni őt erre a pozícióra. Ezt azonban az egyetemet fenntartó kuratórium nem tette meg. Munkajogi értelemben Horváth Ágnesnek továbbra is az augusztus 31-ig szóló, határozott idejű szerződés volt csak a kezében, amelyet még Stumpf Istvánnak köszönhetett. Wáberer most ezt a szerződést mondta fel, így Horváth részére egyetlen hónapot kell csak kifizetni.

Az egyetemi körlevélben nem a kuratórium, hanem a testület elnökének döntéseként jelenik meg Horváth menesztése, ami akár azt is jelentheti, hogy Wáberer nem egyeztetett a kuratóriummal. Az ügyben kerestük Wáberer Györgyöt, amint válaszol levelünkre, cikkünket frissítjük.

Horváth Ágnes kirúgásával a THE irányításának feladatait Toma Kornélia rektorhelyettes látja el az új rektor megválasztásáig. A kiszemelt már meg is van, úgy hírlik, hogy „pénz nem számít alapon” a kuratórium egy nagyágyút akar megnyerni a feladatra. Addig is, amíg a pályázati kiírás megjelenik, valahogy le kellene vezényelni a pótfelvételi kampányidőszakát is, amely így vagy úgy, de az egyetem további működését és renoméját is befolyásolja.

Mitől lesz így világhírű?

A június elején, Stumpf távozásával végződő rektorválasztási folyamat legnagyobb kárvallottja azonban nem Horváth Ágnes, hanem a vele szemben júniusban a szenátusi jóváhagyást már megszerző Fiáth Attila. Ő nemcsak rektorrá válása lehetőségét bukta el, hanem a napokban az egyetemről is távozott. Augusztus 2-án lejárt egy hónapos felmondási ideje, el is búcsúzott közvetlen kollégáitól – és Sárospataktól.

A Szőlészeti és Borászati Tanszék vezetőjével, a térségben több nyeregben (a THE kuratóriumi tagja, a hegyközségi tanács elnöke, az Orbán-szőlőket korábban bérlő Patricius birtokigazgatója stb.) is biztosan ülő Molnár Péterrel Fiáth tárgyalt ugyan arról, hogy akár a docens helyét is átvehetné az egyetemen, de a Corvinuson is tanító közgazdász végül inkább a távozás mellett döntött.

Így viszont kérdésessé vált, hogy a Fiáth Attila személyes, dijoni (és más nyugat-európai) borakadémiás kapcsolataira építkező Tokaj School of Wine Business hogyan folytatható. Az intézeti jogok és a képzési akkreditáció ugyan az egyetemé, de a tartalmi és kapcsolati háló Fiáth kilépésével biztosan sérül.

  • 16x9 Image

    Szabó M. István

    Szabó M. István a Szabad Európa budapesti szerkesztőségének külsős újságírója. Szakmai díjakat nyert az Élet és Irodalom és a Magyar Narancs munkatársaként. 2011-től dolgozott a hvg.hu, a HVG, majd a Napi.hu újságírójaként; egyetemen is oktat.

XS
SM
MD
LG