Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Ötmillió beoltott, de zárt térben marad a maszk


Orbán Viktor ismét a Facebookot választotta, hogy az ország életét érintő bejelentést tegyen.
Orbán Viktor ismét a Facebookot választotta, hogy az ország életét érintő bejelentést tegyen.

Az előzetes kormányzati várakozásoknak megfelelően a pünkösdi hétvégén meglett az ötmilliomodik, legalább egyszer beoltott ember itthon, így érvénybe lépett egyes járványügyi korlátozások enyhítése is.

"Kedves maszk, viszontlátásra, goodbye" - fejezte be Orbán Viktor a szombat délután közzétett Facebook-videóját, amelyben bejelentette, hogy megvan az ötmilliomodik, legalább első koronavírus elleni védőoltását megkapott ember itthon. Előtte még köszönetet mondott azoknak, "akik beletették ebbe a munkájukat". Megköszönte azok bátorságát is, akik eddig felvették az oltást, és erre sürgette azokat, akik még nem tették ezt meg.

Ugyan a közösségi médiás kormányfői üzenetből máshogy tűnt, de a szabad téri maszkviselés kötelezettsége csak másnaptól, azaz vasárnaptól szűnik meg. Így pontosított később a kormányportálon megjelent közlemény is.

A miniszterelnök még pénteken, az állami rádióban részletezte, milyen enyhítéseket terveznek ennél az átoltottsági határnál:

  • Megszűnik a kijárási tilalom
  • Megszűnik az üzletek és éttermek nyitvatartási korlátozása
  • Megszűnik a kötelező maszkviselés a köztereken
  • Szabad a sport a közterületeken
  • Magán- és családi rendezvény megtartható 50 fő részvételével
  • A lakodalmak 200 fő részvételéig korlátozás nélkül megtarthatóak. Szállodákban és éttermekben a helyiség üzemeltetője köteles gondoskodni arról, hogy az ilyen jellegű rendezvényeket külön teremben lehessen megtartani.
  • Szabad a kültéri események szervezése, de itt életben marad egy 500 fős korlát és zárt térben továbbra is csak védettségi igazolvánnyal lehet részt venni rendezvényeken
  • A zenés, táncos rendezvényeken továbbra is kötelező a védettségi igazolvány felmutatása.
  • A 16-18 éves korosztály beoltott tagjai mostantól szabadon – felnőtt kíséret nélkül – mehetnek rendezvényekre.

Tehát például a tömegközlekedési eszközökön vagy közösségi terekben marad a maszkviselési kötelezettség. Fedetlen arccal csak szabad téren, utcán lehet sétálni. A nem védett embereknek továbbra is maszkot kell húzniuk, ha egy vendéglátóhely teraszáról annak belső helyiségébe, mosdójába indul.

Változnak bizonyos korlátozások a társas eseményekre is: a nem házasságkötő-teremben vagy templomban tartott esküvők családi rendezvénynek számítanak, ötven fős részvételi limittel. A lagzikra 198 vendéget hívhat meg az ifjú pár, és ők már egy étteremben, szállodában is ünnepelhetnek velük, akár van védettségi igazolásuk, akár nincs. De az éjszakát mér nem tölthetik a védettség nélküliek ezen a szálláshelyen.

A temetésekre továbbra is legfeljebb félszázan mehetnek el, és ha a védettség nélkülieket el lehet különíteni, akkor nekik sem kell maszkot viselniük.

A rendezvényeken dolgozhatnak védettség nélküliek is, de nekik továbbra is maszkot kell viselniük, ha csak nem fellépő szereplők.

Zenés-táncos rendezvényeken csak a védettségüket igazolni tudók vehetnek részt, de kijárási tilalom eltörlése mindenkire érvényes. Az éjjel-nappali boltoknak sem kell bezárniuk, de a szórakozóhelyek nyitva tartását majd a helyi szabályok határozzák meg.

Megmarad azonban a járványvédelmi szigor a tüntetéseket illetően: június 14-ig biztosan tilos gyűléseket, politikai tüntetéseket szerezni, sem előre bejelentett, sem spontán módon.

  • 16x9 Image

    Vovesz Tibor

    Vovesz Tibor igazgató, a Szabad Európa budapesti irodájának vezetője. Több mint két évtizede dolgozik magyar és nemzetközi szerkesztőségekben, kereskedelmi és közszolgálati médiumokban. Egyebek mellett a Danubius Rádió, a Magyar Rádió és az Euronews munkatársa is volt. 

XS
SM
MD
LG