Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Orbán Viktor: viszlát a maszknak


Orbán Viktor érkezik az MTVA-ba 2021. március 5-én
Orbán Viktor érkezik az MTVA-ba 2021. március 5-én

Részletezte az 5 millió beoltott elérésekor életbe lépő enyhítéseket a miniszterelnök. Feloldják a járványügyi korlátozások nagy részét, mert a felnőtt lakosság több, mint 50 százaléka átoltott, innen azonban Orbán Viktor szerint nehéz lesz továbblépni.

A miniszterelnök szerint a hétvégén eléri a beoltottak száma az ötmilliót Magyarországon, ami korszakhatár, azt jelenti, hogy a járvány harmadik hullámát sikerült letörni és a felnőtt emberek több, mint 50 százaléka átoltott, így Magyarország járványügyi szempontból biztonságosabb ország, mint a legtöbb európai ország.

A miniszterelnök az enyhítéseket részletezve a Kossuth rádióban elmondta:

  • Megszűnik a kijárási tilalom
  • Megszűnik az üzletek és éttermek nyitvatartási korlátozása
  • Megszűnik a kötelező maszkviselés a köztereken
  • Szabad a sport a közterületeken
  • Magán- és családi rendezvény megtartható 50 fő részvételével
  • A lakodalmak 200 fő részvételéig korlátozás nélkül megtarthatóak. Szállodákban és éttermekben a helyiség üzemeltetője köteles gondoskodni arról, hogy az ilyen jellegű rendezvényeket külön teremben lehessen megtartani.
  • Szabad a kültéri események szervezése, de itt életben marad egy 500 fős korlát és zárt térben továbbra is csak védettségi igazolvánnyal lehet részt venni rendezvényeken
  • A zenés, táncos rendezvényeken továbbra is kötelező a védettségi igazolvány felmutatása.
  • A 16-18 éves korosztály beoltott tagjai mostantól szabadon – felnőtt kíséret nélkül – mehetnek rendezvényekre.

Még nem tudni, hogy ezek az enyhítések azonnal életbe lépnek, vagy csak keddtől, de Orbán Viktor szerint még pénteken ez is kiderül.

Innen már nehéz lesz továbblépni

Lanyhult a regisztrációs kedv az oltásra, a miniszterelnök úgy fogalmazott, hogy csordogálnak a regisztrálók, naponta 5-10 ezren vannak. Innen már nagyon nehéz lesz tovább menni, mint mondta, ezért is indokolt szerinte a készenlét fenntartása, készenléti állapotban van az operatív törzs is.

Szerinte három olyan tényező van, ami miatt ragaszkodott a kormány a rendkívüli jogrend meghosszabbításához:

  1. Hárommillió felnőtt még nincs beoltva Magyarországon. Különösen őket kérte, hogy oltassák be magukat, mert járványhelyzetben kockázatot jelentenek.
  2. Orbán Viktor szerint a jól teljesítő Szerbián kivételével minden környező országban sokkal rosszabb az oltottság.
  3. Fenyegetnek mindenféle mutációk.

"Köszönjük, mi megvagyunk"

A miniszterelnök azzal indokolta, hogy Magyarország nem vesz részt az uniós vakcinabeszerzésben, hogy van elegendő vakcina a már beadott oltásokon felül, amivel idén és jövőre be tudják oltani a magyarokat.

"Nem akarjuk kitenni még egyszer magunkat olyan helyzetnek mint ami idén volt" – utalt a magyar kormány szerint lassú uniós vakcinabeszerzésre Orbán Viktor, aki hozzátette, Magyarország építi Debrecenben a saját oltóanyaggyárát, amelyben 2022 végén megkezdődik megkezdődik a saját fejlesztésű, magyar oltóanyag gyártása, tehát "köszönjük, mi megvagyunk".

Hitelmoratórium

A hitelmoratórium változatlan formában történő meghosszabbítását augusztus 31-ig azzal magyarázta a miniszterelnök, hogy noha az a bankoknak kétség kívül terhet jelent, az intézkedés két nagy kedvezményezettje van: több mint egymillió háztartás és a vállalkozások.

Mint mondta, látta a bankok javaslatait, amelyek szerinte elfogadhatatlanok. A moratórium felszámolása, kivezetése komoly szakmai kérdés. Azért adtak plusz két hónapot, hogy a kormány és a bankok kidolgozzák, hogy mi lesz utána, hogyan vezetik azt ki.

Orbán szerint a gazdaság újraindítására van szükség, ennek része a hitelmoratórium, de lesznek béremelések is, megvárják a második negyedév végét a harmadik negyedév elejét. Szerinte a gazdaságpolitikának a munkából élőket, a a családosokat és a nyugdíjasokat kell megcéloznia.

A GDP- adatokról azt mondta, annyian dolgoznak mint a válság előtt, és a következő két negyedévben még többen fognak dolgozni, így ő még jobb gazdasági adatokra számít.

XS
SM
MD
LG