Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Ötpontos programban vázolta fel a volt ukrán elnök, hogyan segíthet Ukrajnának a nemzetközi közösség


Petro Porosenko volt elnök egy interjú után Kijevben, 2022. március 18.
Petro Porosenko volt elnök egy interjú után Kijevben, 2022. március 18.

Petro Porosenko volt ukrán elnök öt pontban foglalta össze, milyen lépésekkel tudna segíteni a nemzetközi közösség Ukrajnának a háborúban. Javaslatai között kölcsönbérleti szerződés és gazdasági embargó is szerepel.

„Ahhoz, hogy gyorsabban létrejöjjön a béke, Ukrajnának erősebbnek kell lennie” – magyarázta az 56 éves Porosenko a Current Time-nak. „Ahhoz, hogy Ukrajna erősebb legyen, több fegyverrel kell rendelkeznie.” Az elmúlt hetekben Porosenko az ukrán diplomáciai erőfeszítések élére állt, mivel az Oroszország elleni háború már második hónapja tart, és számos ukrán városban pusztítást hozott.

Kölcsönbérleti szerződés, embargó

Porosenko az európai államoknak azt javasolta, indítsanak „kölcsönbérleti programot” (a II. világháború alatt így hívták azt a programot, amelyben az Egyesült Államok segítséget nyújtott Nagy-Britanniának a náci Németország ellen), és „az élelmiszertől a lőszerekig” biztosítson, segítséget. Különösen fontosnak nevezte légvédelmi ütegek sürgős szállítást az orosz légi bombázások elleni védekezés érdekében.

Porosenko szerint emellett szükség lenne az Oroszország elleni szankciók „második körére” is, beleértve a teljes kereskedelmi embargót. „Egy ilyen embargó biztosan megállítja őket” – mondta. „Elfogadhatatlan, hogy Oroszország napi 1 milliárd dollárért ad el árukat Európában. Ez 300 orosz tankot vagy 200 Iskander rakéta árának felel meg minden egyes napra. Ezt meg kell állítanunk, és meg is fogjuk.”

A volt elnök beszélt egy háború utáni újjáépítési program lehetőségéről, valamint arról is, hogy az Európai Unió „nyissa meg kapuit” Ukrajna előtt. „Még ebben az évben Ukrajnának hivatalos tagjelölti státuszt kell kapnia” – mondta.

Támogatja volt ellenfelét

Porosenko azzal érvelt, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnököt meglepte az ukrán egység a február 24-én indított invázióval szemben. „Putyin arra számított, hogy belülről robbantja fel az ukrán stabilitást. De mi nem adtunk neki esélyt. Az ukránok most egységesek, és a világ meglepetésére megmutatják, hogyan kell visszaverni egy agresszort. Putyin, aki arra számított, hogy 36 órán belül kitűzi az orosz zászlót Kijevben, máris hatalmas árat fizetett.”

Porosenko hozzátette, hogy teljes támogatásáról biztosította Volodimir Zelenszkij ukrán elnököt, aki hangosan legyőzte őt a 2019-es elnökválasztáson „Közvetlenül február 24-e után találkoztam Zelenszkijjel” – idézte fel Porosenko. „Kezet fogtunk, és megegyeztünk, hogy mindent tiszta lappal kezdünk. Szilárdan számíthat a támogatásomra, mert most már van egy közös ellenségünk. Ez az ellenség pedig Putyin.”

XS
SM
MD
LG