Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Óvadék ellenében szabadlábra helyezték Rashnót, az iráni hidzsábtüntetőt


Rashno feltételes szabadlábra helyezése után ügyvédjével és fivérével egy teheráni utcán. 2022. augusztus 30.
Rashno feltételes szabadlábra helyezése után ügyvédjével és fivérével egy teheráni utcán. 2022. augusztus 30.

Óvadék ellenében ideiglenesen szabadlábra helyezték Sepideh Rashno 28 éves írót és művészt, akit több mint két hónapja tartottak fogva, amiért nem volt hajlandó viselni a tömegközlekedésben az Iránban kötelező hidzsábot.

Rashno ügyvédje és fivére augusztus 30-án képeket tett közzé a közösségi médiában, melyeken a nő egy teheráni utcán látható, miután 8 milliárd iráni riál (27 000 dollár) óvadék ellenében szabadon engedték.

Rashnót egy nappal az első tárgyalása után engedték ki a börtönből.

Még június 15-én tartóztatták le, miután virálissá vált egy videó, amelyen egy másik nővel veszekedett, aki kifogásolta, hogy nem tartotta be a fejkendő viselésére vonatkozó szabályokat egy teheráni buszon.

A másik nő azzal fenyegetőzött, hogy elküldi a videót – amelyen Rashno hidzsáb nélkül utazik a buszon – az Iszlám Forradalmi Gárdának.

Miután Rashno napokra eltűnt, az iráni állami televízió július 30-án egy videóriportban sugározta "vallomását". Ebből úgy tűnt, hogy rossz fizikai állapotban van, és állítólag a videó rögzítése után kórházba is szállították.

Az ISNA hírügynökség a teheráni Iszlám Forradalmi Bíróság egyik részlegének vezetőjét idézve közölte: Rashnót "gyülekezéssel és összejátszással vádolják, azzal a szándékkal, hogy az ország biztonsága elleni bűncselekményt kövessen el" külföldiekkel kommunikálva és "az Iszlám Köztársaság elleni propagandatevékenységen illetve az emberek korrupcióra és prostitúcióra ösztönzésén keresztül."

A legújabb jelentések azt mutatják, hogy az iráni hatóságok egyre határozottabban lépnek fel azokkal a nőkkel szemben, akikről úgy ítélik meg, hogy megsértik az Iránban nyilvános helyeken kötelező hidzsáb viselését.

A hidzsáb az 1979-es iszlám forradalom után vált kötelezővé nyilvános helyen a 9 év feletti iráni nőknek és lányoknak.

Sok iráni nő szegte meg tiltakozásul az évek során a szabályt, és feszegette a tisztviselők szerint elfogadható öltözködés határait.

Írta Ardeshir Tayebi a Radio Farda, a Szabad Európa (RFE/RL) iráni szerkesztőségének beszámolója alapján.
XS
SM
MD
LG