Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Nem volt hidzsáb egy iráni nőn a buszon, letartóztatták


Sepideh Rashno
Sepideh Rashno

Őrizetbe vettek egy iráni nőt, miután terjedni kezdett róla egy videó, amelyen az látható, hogy nem visel hidzsábot egy teheráni buszon, és ezt egy másik nő, a felvétel készítője kifogásolja.

A hidzsáb kötelező viselését megszegő 28 éves írónőt, Sepideh Rashnót azzal fenyegette a másik nő, hogy a felvételt elküldi az Iszlám Forradalmi Gárdának (IRGC) – írja a Radio Farda, a Szabad Európa (RFE/RL) iráni szerkesztősége.

Ahogy egyre nagyobb lett a vita, az utasok leszállásra kényszerítették a hidzsáb hiánya miatt problémázó nőt.

Arash Sadeghi, civil aktivista és volt politikai fogoly hétfőn a Twitteren megerősítette a hírt, miszerint Rashnót két nappal korábban letartóztatták.


Az IRGC-hez kötődő Fars hírügynökség szintén megerősítette, hogy letartóztattak egy, a kötelező hidzsáb viselése ellen tiltakozó nőt.

A letartóztatás azután történt, hogy az utóbbi időben a hírek szerint az iráni hatóságok egyre keményebben lépnek fel az olyan nők ellen, akik nem viselnek hidzsábot, amely Iránban kötelező a nők számára nyilvános helyeken.

A hírhedt erkölcsrendőrség egyre aktívabbá és erőszakosabbá vált Iránban. A közösségi médiában olyan videók jelentek meg, amelyeken az látszik, hogy a rendőrök nőket tuszkolnak be furgonokba és elhurcolják őket.

Ebrahim Raisi elnök két hete adott ki rendeletet a hidzsáb törvény végrehajtásáról, ebben megadva a nők öltözködésére vonatkozó korlátozások új listáját. A rendelet hatályba lépését követően a nem megfelelően öltözködött nőket kitiltották a kormányhivatalokból, a bankokból és a tömegközlekedést sem használhatják.

Válaszul aktivisták a #no2hijab hashtaggel közösségi médiakampányt indítottak, amelyben arra szólítják fel az embereket, hogy bojkottálják a szigorúbb korlátozásokat megkövetelő vállalatokat. Múlt kedden a nőjogi aktivisták videókat tettek közzé, amelyeken nyilvánosan leveszik a hidzsábjukat, a kormány által meghirdetett Hidzsáb és tisztaság nemzeti ünnep napjára időzítve.

A hidzsáb először az 1979-es iszlám forradalom után vált kötelezővé a nyilvános helyeken a 9 évnél idősebb iráni lányok és nők számára.

Az évek alatt sok iráni nő tiltakozott a szabály ellen, és feszegetve a határait a hatóságok szerinti elfogadható öltözködésnek.

XS
SM
MD
LG