Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Óvóhelyről a világbajnoki dobogó második fokára lépett az ukrán magasugró


Jaroszlava Mahucsih ünnepli ezüstérmét az egyesült államokbeli Eugene-ben 2022. július 19-én
Jaroszlava Mahucsih ünnepli ezüstérmét az egyesült államokbeli Eugene-ben 2022. július 19-én

Jaroszlava Mahucsih második lett női magasugrásban az eugene-i atlétikai világbajnokságon, de szavai szerint ez számára felér az aranyéremmel, ugyanis így ő is megmutathatta a világnak Ukrajna erejét.

A sportoló négy hónappal ezelőtt, nem sokkal az orosz invázió megindítását követően menekült el dnyiprói otthonából a bombázás elől. És miközben a háború továbbra is pusztít, kötelességének érezte, hogy folytassa azt, amiben a legjobb, ha másért nem is, azért, hogy eredményeivel örömet okozhasson honfitársainak.

„Harcolni fogunk a függetlenségünkért és a területeinkért. És természetesen végül győzni fogunk” – hangsúlyozta.

Női magasugrásban ő volt a favorit, részben mert az orosz háromszoros világbajnok Marija Laszickenét a Nemzetközi Atlétika Szövetség (WA) eltiltotta a versenytől az ukrajnai fegyveres konfliktus miatt. Meglepetésre azonban az ausztrál Eleanor Patterson nyert, mivel a 2,02 métert elsőre vitte.

Ez azonban nem szegte a márciusi belgrádi fedett pályás atlétikai vb-n aranyérmet szerző Mahucsih kedvét, aki ugyanakkor sajnálatát fejezte ki amiatt, hogy nem tudja még, mikor térhet haza.

„Bárcsak hazamehetnék a repülőterünkre, beszélhetnék az újságírókkal és a rokonaimmal. De ezt most nem tudom megtenni. Az oroszok megfosztottak ettől a lehetőségtől” – fogalmazott.

Csapattársa, Irina Gerascsenko negyedik helyezett lett, ami ugyancsak komoly eredménynek számít, miután nemrég még a szülei pincéjében kellett töltenie egy hetet Kijevben, utána pedig teniszcipőben tudott csak edzeni egy ideig.

„Kicsit javult a helyzet, de a háború ettől függetlenül még tart. Nagyon nehéz visszatérni a korábbi életünkhöz, de annak örülök, hogy a szüleim biztonságban vannak” – mondta.

Az ukrán Andrij Procenko pedig egy nappal korábban bronzérmet szerzett férfi magasugrásban. Ő arról számolt be, hogy csaknem hat hétre az orosz megszállás alatt lévő Herszonban rekedt.

Sebastian Coe, a WA elnöke az orosz sportolók kizárásával kapcsolatban kijelentette, hogy nem lenne tisztességes, ha az agresszor ország atlétái indulhatnának, míg a megtámadott ország versenyzőinek ilyen mostoha körülmények között kell készülniük.

„Némelyikük az edzőtáborban él és nem mehet haza, egyesek nem tudják, hol vannak a szeretteik. A házukat lerombolták, ez felfoghatatlan” – vélekedett.

Készült az AP tudósításának felhasználásával
XS
SM
MD
LG