Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Halálra ítéltek egy pakisztáni keresztényt, aki állítólag Mohamedet szidta


Tüntetés amellett a férfi mellett, aki megölt egy blaszfémiával vádolt embert. 2020. július. 30.
Tüntetés amellett a férfi mellett, aki megölt egy blaszfémiával vádolt embert. 2020. július. 30.

A férfit a főnöke vádolta meg azzal, hogy SMS-ben gyalázta a prófétát. A vádlott, aki hét éve ül börtönben, ártatlannak vallja magát, szerinte bosszúból jelentették fel.

Egy pakisztáni bíróság halálra ítélt egy keresztény férfit, miután bűnösnek találták abban a vádban, hogy „blaszfém” tartalmú szöveges üzeneteket küldött, írja a RFE/RL. A 37 éves Asif Pervaiz pere már 2013 óta tartott, ezt zárta most le az a bírósági ítélet, amit az ország keleti felében fekvő Lahor városában hoztak meg.

Nem tért át az iszlám hitre

Pervaiz egy gyárban dolgozott, ott vádolta be az egyik főnöke azzal, hogy az Iszlámban prófétaként tisztelt Mohamedet becsmérlő szöveges üzeneteket küldött neki. Pervaiz tagadja a vádat, és azt állítja, hogy a munkafelügyelő azután jelentette fel, miután ő megtagadta, hogy áttérjen az iszlám hitre.

Pervaiz ügyvédje, Saiful Malook azt mondta, hogy a lahori legfelsőbb bírósághoz fognak fordulni az üggyel. „Már hét éve őrizetben van. Ki tudja mennyit kell még várnia, amíg ennek vége lesz?” – tette fel a kérdést az ügyvéd.

Börtön, bírság és halálos ítélet

A Pervaizt megvádoló férfi ügyvédje tagadja a vádlott verzióját, miszerint bosszúból, hamisan vádolta volna meg a munkafelügyelő a férfit. A bírósági ítélet szerint Pervaiznak először három évet börtönben kell töltenie, amiért „helytelenül” használta a mobilját az üzenetek elküldésére, majd akasztás általi halál vár rá. Emellett 50 ezer pakisztáni rúpia, azaz nagyjából 90 ezer forint bírságot is kiszabtak a vádlottra.

Az Iszlám megsértése Pakisztánban halállal büntethető, és megeshet, hogy valakit puszta szóbeszéd alapján meglincsel a tömeg. Júliusban egy amerikai-pakisztáni férfit a bíróságon ölt meg egy merénylő Pakisztánban, az áldozat szintén blaszfémia vádja miatt kényszerült bíróság elé állni.

Az Egyesült Államok nemzetközi vallásszabadságért felelős bizottsága szerint mintegy 80 ember ülhet pakisztáni börtönökben blaszfémia miatt, közülük minden másodikra életfogytig tartó börtön vagy halál vár. Egy pakisztáni emberi jogi szervezet szerint 40 ember ellen érkezett a múlt hónapban bejelentés blaszfémia vádjában. Ezeket a feljelentéseket főleg a síita közösség tagjai ellen teszik.

Forrás: AFP, Reuters, dpa
XS
SM
MD
LG