Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Pakisztánban felfüggesztették a volt miniszterelnök korrupciós ítéletét


Imrán Hán
Imrán Hán

A pakisztáni főváros, Iszlámábád fellebbviteli bírósága felfüggesztette az Imrán Hán ellen korrupció vádjával hozott ítéletet és az ezzel járó hároméves börtönbüntetést – közölték a volt miniszterelnök ügyvédei és bírósági tisztviselők augusztus 29-én.

Hán lehetőséget kapott óvadékra is, de még nem világos, hogy szabadlábra helyezik-e, mivel több mint száz másik ügyben is vádat emeltek ellene, amióta tavaly áprilisban egy bizalmatlansági szavazás nyomán leváltották posztjáról.

Az iszlámábádi legfelsőbb bíróság szóbeli végzés formájában jelentette be döntését – mondta el Hán ügyvédje, hozzátéve, hogy az írásos végzést később adják ki.

Az ítélet Hán második győzelmét jelenti két napon belül. Egy bíró augusztus 28-án elutasította az ellene indított lázadási pert.

Ehhez kapcsolódóan: Az afgán tálibok győzelme felbátorította a keményvonalas pakisztáni iszlamistákat

Hánt, aki első számú ellenzéki vezetőként továbbra is rendkívül népszerű Pakisztánban, augusztus 5-én csukták le, nem sokkal azután, hogy az iszlámábádi bíróság három év börtönbüntetésre ítélte, amiért a 2018-tól menesztéséig tartó hivatali ideje alatt állami ajándékokat adott el törvénytelenül.

Az eset Tosza Hana néven ismert; arról a helyről kapta a nevét, ahol a méltóságoknak át kell adniuk a hivatali idejükben kapott ajándékokat.

Bár az augusztus 29-i ítélet azt jelenti, hogy újratárgyalják a Hán elleni korrupciós ügyet, a felfüggesztés lehetővé teszi, hogy a hetvenéves egykori nemzetközi krikettsztár, a pakisztáni Tehrik-e Inszaf (PTI) párt vezetője elinduljon a következő parlamenti választásokon.

Hánt augusztus 8-án, az ítéletet követően öt évre eltiltották a politikától, a pakisztáni törvények ugyanis tiltják, hogy az, akit büntetőperben elítéltek, pártot vezessen, induljon a választásokon vagy közhivatalt töltsön be.

„Imrán Hán a mai bírósági végzés után ismét jogosult a PTI párt vezetésére” – mondta Hán másik ügyvédje újságíróknak.

Ehhez kapcsolódóan: Megpróbálták letartóztatni a volt pakisztáni miniszterelnököt, zavargások lettek belőle

Hán politikai indíttatásúnak nevezte és tagadta az ellene felhozott összes vádat, és azt állította, hogy megbuktatása a hatalmas pakisztáni hadsereg, Sehbaz Sarif jelenlegi miniszterelnök és az Egyesült Államok összeesküvésének része volt. Mindegyikük tagadja, hogy bármi köze lenne a történtekhez.

Hán, aki kezdetben élvezte a katonaság támogatását, a közelmúltban azt mondta, hogy Pakisztánnak a biztonsági intézmények által uralt államból olyan demokratikus állammá kell átalakulnia, amely gondoskodik 231 millió polgára jólétéről.

„Ma fel kell ismernünk, hogy ha nem változtatunk, a jövőnk veszélybe kerül” – mondta Hán egy júniusi nagyinterjúban a Szabad Európának, hozzátéve, hogy országa nem tud előrelépni, ha kudarcot vall abban, hogy „igazi demokráciává váljon, és fenntartsa a jogállamiságot”.

Pakisztánt négy katonai diktátor irányította közvetlenül 75 éves történelmének csaknem felében. A hadsereg uralta a gyenge polgári kormányokat a demokratikus időszakokban is, amelyek jellemzően katonai puccsal végződtek.

Készült az AP és a Reuters tudósításainak felhasználásával.
XS
SM
MD
LG