Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Rogán Antal és Mészáros Lőrinc emberei bukkantak elő az új offshore-botrányban


Jászai Gellért (jobbra) a Budapesti Értéktőzsdén
Jászai Gellért (jobbra) a Budapesti Értéktőzsdén

Rengeteg offshore céges fájl szivárgott ki nemrég, ezekben pedig négy ismertebb magyar szereplő neve is előkerült. Híres külföldi politikusok is érintettek, Andrej Babiš cseh miniszterelnök például fedőcégeken keresztül vett kastélyt a francia Riviérán.

Az eddigi legnagyobb offshore-céges adatbázis szivárgott ki nemrég, ezekben Magyarországról négy kormányközeli szereplő is feltűnt, írja a Direkt36.

Az összefoglaló néven Pandora-iratoknak hívott adatbázisban csaknem 12 millió fájl került ki tizennégy offshore ügyeket intéző cégtől. Ezek a szolgáltatók jellemzően egzotikusabb, gyengén szabályozott országokban hoztak létre fantomcégeket és offshore-vállalkozásokat a megrendelőiknek.

A feltűnő magyar szereplők:

Önmagában még nem szabálytalan
Offshore-céget birtokolni nem törvénytelen, korábban jellemzően azzal a céllal tették, hogy a valódi tulajdonosok pénzügyi tevékenysége titokban maradjon. Ezért adócsaláshoz, adóelkerüléshez vagy egyes vagyonelemek titokban tartásához is használható megoldás volt erősebben szabályozott országok szereplői között. Pár százezer forintért már bárki offshore-cég mögé rejtőzhet.


Kertész Balázs 2016 májusában vásárolt egy Brit Virgin-szigeteki céget ismeretlen céllal. Ezen a tényen túl sokkal több nem is derült ki erről, az ügyvéd nem volt hajlandó a lap semmilyen megkeresésére válaszolni ez ügyben.

Jászai Gellért is a Brit Virgin-szigeteken kívánt cégtulajdonos lenni 2017 elején. Ezekről még annyi derült ki, hogy összesen 7,25 milliárd forintnyi vagyont terveztek az alapításkor elhelyezni a három külön cégben, illetve egy svájci bankszámlát is birtokoltak volna e cégek.

Jászai Gellért a 4iG nevű, közbeszerzéseken taroló informatikai cég vezetője 2018 óta. Kezdetben Mészáros Lőrinc tulajdonos menedzsereként segítette a céget, majd 2020-ban előbbi kiszállt, és Jászai Gellért vehette át. Amikor Mészáros Lőrinc kiszállt a 4iG-ből, tíz nappal később mindhárom offshore-céget elkezdték megszüntetni.

A lap megkeresésére a 4iG annyit elárult, hogy Jászai Gellért már korábban kiszállt ezekből az offshore-cégekből, jelenleg nincs ilyenje. De az, hogy kinek adta el, vagy a cégek felszámolásának időpontja magán- és üzleti titok. Szerintük volt ugyan svájci bankszámlája is az egyik cégnek, azon viszont nem volt pénzmozgás.

Nyerges Zsolt semmit nem akart elmondani offshore-cégéről, annyit lehet tudni, hogy 2009–2011 között működött. Horváth László kormányközeli vállalkozó 2004–2010 között igazgató volt egy, a szintén a Brit Virgin-szigeteken bejegyzett cégnél, itt sem lehet ismerni a cég tényleges működésének részleteit.

Magyarországon egyébként abba az irányba változott a szabályozás, hogy belföldön is egyre könnyebb egy-egy vagyon végleges haszonélvezőjének rejtve maradnia, ha szeretne. Ezt legutóbb az Európai Parlament Magyarországon járó tényfeltáró küldöttsége is kiemelte a látogatást záró sajtótájékoztatón.

Híres nemzetközi szereplők

A Pandora-iratok kapcsán kiderült például, hogy a hivatalosan a korrupció és az adócsalás ellen küzdő Andrej Babiš cseh miniszterelnök egy sor offshore-cégen keresztül a francia Riviérán vett magának kastélyt még 2009-ben.

Egy évvel később Babiš egy másik, Monacóban bejegyzett fedőcégen keresztül újabb hét ingatlant vásárolt a birtok közelében, köztük egy kétemeletes, garázzsal és medencével felszerelt villát, amelyeket nem tüntetett fel a vagyonbevallásában.

Előkerült az is, hogy 2017-ben Tony Blair volt angol miniszterelnök és felesége vettek offshore-cégen keresztül egy 8,8 millió dollár értékű viktoriánus épületet. Az offshore-trükkel több mint négyszázezer dollárnyi adót spóroltak meg. Az esetet feltáró ICIJ (International Consortium of Investigative Journalists) oldalán olvashat még a külföldi érintettekről.

  • 16x9 Image

    Szalai Bálint

    Szalai Bálint a Szabad Európa budapesti szerkesztőségének újságírója. Nyolc évig dolgozott az akkor leglátogatottabb híroldalnak számító Indexnél. Egyéb elismerések mellett 2015-ben megkapta a Gőbölyös Soma-díjat. A 2018/19-es akadémiai évben az Arizona Állami Egyetem Fulbright-program Humphrey-ösztöndíjasa volt. 

XS
SM
MD
LG