Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Pánikvásárlás indulhatott el hétvégén, rekordmennyiségű üzemanyag fogyott


Üzemanyaghiány az OMV BACH-csomóponti benzinkútján 2022. december 5-én
Üzemanyaghiány az OMV BACH-csomóponti benzinkútján 2022. december 5-én

Sikerült elhárítani a Mol százhalombattai finomítójában azt a hibát, amely miatt el kellett halasztani a december másodikára tervezett, karbantartás utáni újraindítást – értesült a Szabad Európa a Magyar Ásványolaj Szövetség főtitkárától. Grád Ottó ugyanakkor hangsúlyozta: a helyzet javulhat, de a problémák ettől nem fognak megoldódni. A Független Benzinkutak Szövetségének elnöke szerint karácsonyig már nem várható javulás az ellátásban a benzinkutakon. Cikkünk megjelenése után a Mol válaszolt kérdéseinkre.

Nagyon sok benzinkúton elfogyott hétvégén az üzemanyag. A hírportálok rendre arról írtak, hogy fővárosban, az agglomerációban és vidéken is több Shell-, OMV-, de Mol-kút is kifogyott. A helyzet hétfő reggel is kaotikus volt, olvasóink beszámolója szerint Budán és Pesten is számos kútnál nem lehetett tankolni, ahol pedig lehetett, ott olyan sorok torlódtak fel, hogy néhol már a közlekedést is akadályozták.

Ráadásul a legnagyobb hazai forgalmazó napokkal korábban jelezte, hogy nem szállít sem gázolajat, sem benzint azoknak a töltőállomásoknak, amelyek a benzinárstop bevezetése után szerződtek vele. Noha átmeneti intézkedésről beszéltek, ez lesz a harmadik hét, amikor korlátozza a Mol a kiszolgálást.

Matolcsy György jegybankelnök szerint azonnal ki kell vezetni az ársapkákat, a kormány válságkezelési stratégiája rossz.

Ezt fejelte meg a hétvégi, hétfői helyzet, amelyet Grád Ottó, a Magyar Ásványolaj Szövetség főtitkára a Szabad Európának a kritikusnál is rosszabbként jellemzett. Mint mondta, ez egyfelől a finomítóban feltárt hiba számlájára írható, hiszen az, hogy Százhalombattán csak 55 százalékos kapacitással tudott működni az üzem, önmagában nagy érvágást jelent. Ehhez jött hozzá, hogy bekövetkezett az, amitől már korábban is tartani lehetett: pánikvásárlás kezdődött az ársapka megszüntetéséről szóló valótlan hírek hatására, és rekordmennyiségű üzemanyag fogyott hétvégén.

Grád Ottó elmondta, hogy a műszaki meghibásodást elhárították, a dunai finomítóban folyamatban van a termelés visszaemelése a korábbi szintre, ugyanakkor hangsúlyozta, hogy a problémák ettől nem fognak megoldódni, fennmaradnak a mennyiségi korlátozások.

A Magyar Ásványolaj Szövetség főtitkára úgy fogalmazott, hogy a kereslet-kínálat egyensúlyát kétféleképpen lehetne helyreállítani: vagy növelik a piacra szállított mennyiséget – erre a megfelelő import hiánya miatt nincs esély –, vagy csökkenteni kellene a fogyasztást, ezt azonban az ársapka nem segíti. A szakember megerősítette azt, amit már korábban is mondott: amíg érvényben van a 480 forintos hatósági ár – ez a kormány szándéka szerint december 31-ig marad –, addig nem várható javulás.

Grád Ottó szerint felülvizsgáltra szorul azoknak a gazdasági szereplőknek a köre – taxisok, mezőgazdasági termelők –, akikre a kormány jelenleg kiterjeszti az ársapkát.

Ehhez kapcsolódóan: Februártól nem hozhat be orosz alapú üzemanyagot a Mol a pozsonyi finomítójából

FRISSÍTÉS - A Mol nyilatkozata​
A jelenlegi üzemanyaghiány első számú oka az importhiány. A magyarországi üzemanyagpiac mintegy 30 százaléka importforrásból érkezett az elmúlt években, jelenleg azonban ez az ellátás szinte teljesen eltűnt. A MOL igyekszik rendkívüli importtal pótolni a kiesett mennyiséget, de a saját csatornáinkon keresztül már most sem tudjuk tovább növelni a hazai készleteket. Az EU-s szankciók tovább nehezítik az ellátási helyzetet, hiszen a pozsonyi finomítónkból sem tudunk majd üzemanyagot behozni az országba.
A hétvégén több mint másfélszer annyian tankoltak, mint a normális piaci helyzetben: elindult a pánikvásárlás, és sokan készleteket halmoznak fel, ami miatt szinte a teljes hálózatunkban jelentkezett részleges készlethiány. A töltőállomásaink továbbra is üzemelnek, a tanker autóink pedig folyamatosan úton vannak. Minden kollégánk az ország ellátásán dolgozik, és csúcsra járatjuk a logisztikai kapacitásainkat.
Napi 24 órában dolgozunk a Dunai Finomító karbantartásán: a terveinknek megfelelően haladunk az újraindításhoz szükséges munkákkal, hogy a jelenlegi 50-55%-os kapacitásról mielőbb visszatérjünk a teljes termelési kapacitásra.


​Karácsonyig már nem valószínű az ellátás javulása

Itt állunk pucér fenékkel, jönnének a vevők, de nincs mit eladni, nincs üzemanyag – jellemezte a helyzetet a Szabad Európának a Független Benzinkutak Szövetségének elnöke. Egri Gábor szerint a történtek igazolják azt a tételt, hogy a piaci folyamatokat nem lehet felülírni, a tőzsdén jegyzet árucikk árát nem lehet valamilyen ötlet alapján befixálni.

Egri Gábor szerint nem pánikfelvásárlás okozta a hiányt. Hiába állította korábban a Mol, egyszerűen nem képes ebben a helyzetben ezt a vásárlói igényt kielégíteni. Magyarországon az ársapka miatt 25 százalékkal nőtt az üzemanyag-fogyasztás, miközben azokban az országokban, amelyekben piaci áron adták az üzemanyagokat, harminc százalékkal csökkent. A szakember hozzátette: az import elment Magyarországról az ársapka miatt, és ki tudja, milyen árat ajánlva jön majd vissza.

Arra a kérdésre, hogy javulhat-e az ellátás most, hogy a százhalombattai finomító újra elkezdhet teljes kapacitással működni, Egri Gábor azt mondta, hogy mire ennek érzékelhető hatása lesz a benzinkutakon, az szerinte legalább két-három hét, miközben jön a karácsony, az emberek egyre többet utaznak, vásárolnak, rokonokat látogatnak, vagyis tankolnának, azaz arra kell készülni, hogy karácsony előtt már nem lesz javulás. Talán enyhülhet a helyzet a két ünnep között, amikor kisebb szokott lenni a forgalom az utakon.

  • 16x9 Image

    Fazekas Pálma

    Fazekas Pálma a Szabad Európa budapesti irodájának hírszerkesztője. Csaknem harminc éve dolgozik újságíróként, elsősorban hírek, hírműsorok szerkesztőjeként, hírszerkesztőségek vezetőjeként. A nyomtatott és az elektronikus sajtó szinte minden területén dolgozott, így a Kurírnál, az Interpress Magazinnál, a Magyar Rádióban, a Westelnél, a Magyar Televízióban, az InfoRádióban, az Origóban és az Infostartnál is.  

XS
SM
MD
LG