Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Pankotai Lili személyiségi jogi pert indított volt pécsi gimnáziuma ellen


Pankotai Lili
Pankotai Lili

A TASZ ügyvédei benyújtották a keresetet a Pécsi Törvényszéknek Pankotai Lili képviseletében. A végzős diáklány október 23-i beszéde miatt iskolája olyan légkört teremtett, ami miatt kénytelen volt elhagyni gimnáziumát. A jogvédő szervezet szerint ez a magatartás súlyosan jogsértő volt, Pankotai Lili személyiségi jogai sérültek.

A Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) azt szeretné a perrel elérni, hogy a bíróság kimondja: véleménye miatt senkit sem érhet hátrány az iskolában. A politikai vélemény kifejezése alapjog, amit nem torolhat meg az iskola – olvasható a jogvédő szervezet közleményében.

Pankotai Lili tavaly október 23-án a budapesti diáktüntetésen mondta el a közoktatás állapota ellen tiltakozó slamjét – emlékeztet a TASZ. Másnap iskolája nyilvánosan elhatárolódott tőle, majd ezt követően a diáklány folyamatos érzelmi nyomás alá került. Olyan pszichológiai hadviselést folytatott ellene az osztályfőnök és az igazgató, hogy kénytelen volt eljönni az iskolából az érettségije évében – áll a közleményben.

Ehhez kapcsolódóan: „Elfogadhatatlan dolgok történtek velem” – pert indít volt iskolája ellen Pankotai Lili

A TASZ szerint a Nagy Lajos Gimnázium reakciója, illetve az a légkör, amit Lili körül kialakítottak, súlyosan jogsértő volt. Végzős diákként kellett elhagynia addig megszokott környezetét, barátait, hogy egy új városban, új iskolában folytassa tanulmányait. A jogvédő szervezet állápontja szerint ezzel az iskola megsértette Pankotai Lili személyiségi jogait.

Mint írják, az a céljuk, hogy a bíróság kimondja: egy iskola nem viselkedhet így, nincs joga beleszólni abba, hogy egy diák hogyan nyilvánít véleményt. A per figyelmeztetés lehet a többi intézménynek is, ahol nem nézik jó szemmel a diákok akcióit. A véleményszabadság olyan alapjog, amely életkortól függetlenül mindenkit megillet – írja a TASZ.

XS
SM
MD
LG