Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Pár hónapon belül négy osztályvezető hagyta el a megyei kórházat Kecskeméten


A kecskeméti kórház épülete
A kecskeméti kórház épülete

Novemberben egy héten belül két osztályvezető főorvosi állást hirdetett meg a kecskeméti megyei kórház a központi radiológiai és az arc-, állcsont-, fül-orr-gégészeti osztályra. Nemrég kerestek vezető főorvost a sürgősségi betegellátóra és az egyik belgyógyászati osztályra is. A dél-alföldi régióban több kórházban nincs ellátás szombat-vasárnap: a betegeket haza- vagy más kórházba viszik a hétvégére.

Facebook-oldala szerint november 8-án hirdette meg az arc-, állcsont-, fül-orr-gégészeti osztály osztályvezetői főorvosi pozícióját a kecskeméti kórház (Bács-Kiskun Vármegyei Oktatókórház), igaz, az intézmény honlapján nem találni a közzététel dátumát. A pályázati feltételek között szerepel fül-orr- gégegyógyászat szakvizsga, legalább három-öt év vezetői szakmai tapasztalat, előnyt jelent arc-, állcsont- és szájsebészet, valamint audiológus-szakvizsga és doktori fokozat, habilitáció. „A munkakör a pályázatok elbírálását követően azonnal betölthető” – szerepel a kiírásban, amely szerint a pozícióra december 10-ig lehet jelentkezni.

Nem egészen egy héttel később, november 14-én a központi radiológiai osztály vezető főorvosi állását is meghirdette az intézmény a közösségi oldalán, a pályázatok benyújtásának határideje december 15. A kórház weboldala szerint szintén azonnal betölthető állásról van szó.

Ehhez kapcsolódóan: Menesztették az Országos Kórházi Főigazgatóság éléről Jenei Zoltánt

További négy osztályvezetői pályázat volt

Nem csak ezt a két osztályvezetői pályázatot tették közzé az elmúlt hetekben a kecskeméti kórházban. Szeptember 5-én is kiírtak kettőt: az egyiket a II. belgyógyászati osztály (hematológia, endokrinológia, nefrológia, diabetológia), míg egy másikat a sürgősségi betegellátó osztály (SBO) irányítására. Ezekre október 15-ig lehetett pályázni.

A pályázatok kapcsán még november 23-án megkerestük a kórházat. Érdeklődtünk többek között arról, mi az oka, hogy gyors egymásutánban, pár hónapon belül négy osztályvezető is elhagyta a kórházat, és hogy mindez okoz-e nehézségeket az intézmény működésében, a betegellátásban. Megkérdeztük azt is, hogy mindig ilyen nagy-e a fluktuáció a vezető orvosok körében.

„Jelenleg hány orvosra, ápolóra lenne szükség, hányat tudna a kórház akár azonnal felvenni, ha ehhez minden (főleg anyagi) feltétel rendelkezésre állna?” – kérdeztük. Mivel a kecskeméti kórház kalocsai intézményében is több pályázatot írtak ki az elmúlt időszakban (gyógytornász, csecsemő- és gyermekgyógyász, központi aneszteziológiai és intenzívterápiás osztályvezető főorvos és szakorvos, radiológus, sebész-traumatológus és pszichiáter szakorvos), érdeklődtünk, hogy nagyobb-e az átlagosnál a létszámhiány.

A kórháztól mostanáig nem kaptunk választ.

Ehhez kapcsolódóan: „Fizetjük minden hónapban a tb-t, fizetünk eleget” – a Fidesz és a jóléti állam

Hétvégére más kórházba szállítják a betegeket

A Bács-Kiskun Vármegyei Oktatókórház Kecskeméten
A Bács-Kiskun Vármegyei Oktatókórház Kecskeméten

A dél-alföldi régió más városainak kórházaiban is vannak üres főorvosi állások és átszervezések. November elején az Orosházi dr. László Elek Kórház és Rendelőintézet közölte, hogy „az ellátás folyamatos biztosításának érdekében” november 10-től „a betegutak átmenetileg a vármegyén belül átszervezésre kerülnek”. Ez azt jelenti, hogy péntek délután fél 4-től hétfő reggel fél 8-ig szünetel a fül-orr-gégészeti fekvőbeteg-ellátás. Akinek az egészségi állapota megengedi, pénteken hazamehet, akinek hétvégén is szüksége van szakellátásra, azt a békéscsabai Dr. Réthy Pál Kórház fül-orr-gégészeti osztályára szállítja az Országos Mentőszolgálat, ott történik a gyógykezelése. Hétköznapokon biztosított a fül-orr-gégészeti fekvő- és járóbetegek napközbeni és ügyeleti ellátása Orosházán.

Október elején volt már hasonló intézkedés az orosházi kórházban, akkor a hétvégi sebészeti fekvőbeteg-ellátás szüneteltetéséről döntöttek. Azokat a betegeket, akik nincsenek hazabocsátható állapotban, péntek délután lakóhelytől függően vagy a békéscsabai, vagy a gyulai Pándy Kálmán kórházba viszik át. Az orosházi intézmény közölte ugyanakkor, hogy ezzel egy időben növelik az egynapos sebészeti műtétek számát.

Szombat-vasárnap Békéscsabán sincs ellátás

Szeptember 1-jétől a békéscsabai kórházban nincs hétvégén csecsemő- és gyermekgyógyászati fekvőbeteg-szakellátás, a haza nem engedhető gyerekeket Gyulára szállítják péntek délután. Utóbbi intézkedést intézményen belüli átszervezésként kommunikálják, miután mindkét intézmény a Békés Vármegyei Központi Kórház tagkórháza.
A Békés Vármegyei Központi Kórház nemrég egyszerre két osztályvezetői pályázatot is közzétett : a gyulai kórház szemészeti és urológiai osztályának élére is keresnek főorvost.
A Kecsup három hete írta meg azt is, hogy 2024. január 1-jétől nem lesz ortopédiai szakrendelés a régión kívüli, de közeli Nagykőrösi Rehabilitációs Szakkórház és Rendelőintézetben, a betegeknek a kecskeméti kórházba kell majd menniük ellátásért, és már most oda kell időpontot kérniük. Szemészeti szakrendelés már most sincs Nagykőrösön, a hivatalos megfogalmazás szerint november 9-től „határozatlan ideig szünetel”, a betegeket Cegléden látják el, sürgős, akut esetben időpont nélkül is mehetnek a nagykőrösi betegek.
Hraskó István írása.
  • 16x9 Image

    kecsup.hu

    Ez a cikk a Szabad oldal kezdeményezésünk részeként jelent meg. Ebben az együttműködésben az ország független szerkesztőségeinek írásait, tartalmait vesszük át, hogy azok saját olvasóikon túl egy szélesebb nyilvánossághoz is eljussanak.

    A kecsup.hu Kecskemét és környékének híreit, eseményeit követi. 

XS
SM
MD
LG