Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Párizs blokádját tervezik a tiltakozó francia gazdák


Az A9-es autópályán tiltakoznak a francia gazdák 2024. január 29-én
Az A9-es autópályán tiltakoznak a francia gazdák 2024. január 29-én

A francia gazdák hétfőn elindultak Párizs felé – azzal fenyegetőznek, hogy eltorlaszolják a főbb autópályákat és körülzárják a fővárost, miközben jobb munkakörülményeket követelnek.

Az Európai Unió legnagyobb agrártermelő országában napok óta folynak az országos tiltakozások, a gazdálkodókat az elégtelen jövedelem, a bürokrácia és a környezetvédelmi politika dühítette fel; szerintük ezek aláássák versenyképességüket a kevésbé szigorú szomszédos országok termelőivel szemben.

A gazdák Franciaország-szerte traktorokat és teherautókat vetettek be az utak elzárására és a forgalom akadályozására.

Azt tervezik, hogy hétfő délután nyolc útszűkület létrehozásával fokozzák nyomásgyakorlásukat a Párizsba vezető főbb útvonalak mentén.

Válaszul a kormány tizenötezer rendőrt és csendőrt rendelt ki.

Gérald Darmanin belügyminiszter arra szólította fel a fegyveres erőket, hogy tanúsítsanak önmérsékletet, de figyelmeztette a gazdákat is, hogy ne avatkozzanak be stratégiai fontosságú helyeken.

„Nem áll szándékunkban megengedni, hogy kormányzati épületeket, adóhivatalokat vagy élelmiszerboltokat rongáljanak meg, vagy külföldi terményeket szállító teherautókat állítsanak le. Ez nyilvánvalóan elfogadhatatlan” – mondta.

Darmanin közölte, hogy a tiltakozások nem érinthetik a párizsi Charles de Gaulle és Orly repülőtér, illetve a Párizstól délre található Rungis nemzetközi nagykereskedelmi élelmiszerpiac működését. Ezekre a helyekre hétfőn páncélozott rendőrségi járműveket telepítettek.

A rendőrök és a csendőrök parancsot kaptak arra, hogy megakadályozzák a tiltakozók bejutását magába Párizsba – mondta Darmanin.

A kormány megpróbálta féken tartani a gazdák elégedetlenségét a júniusi európai parlamenti választások előtt, amelyekre Emmanuel Macron elnök kormányának kulcsfontosságú próbatételeként tekintenek.

Vasárnap az egyik farmon tett látogatásán Gabriel Attal miniszterelnök ismét igyekezett csillapítani a gazdálkodók aggályait, miután a pénteken bejelentett engedmények sorozata sem tudott enyhíteni a válságon.

„Azt szeretném, ha tisztáznánk a dolgokat, és meglátnánk, milyen további intézkedéseket tehetünk”, hogy orvosoljuk a gazdálkodók tisztességtelen versennyel kapcsolatos panaszait – mondta.

Ehhez kapcsolódóan: Brüsszelben szervezett gazdatüntetést az MCC helyi irodája

Nagy a nyomás a kormányon

Arnaud Rousseau, az egyik legnagyobb gazdálkodói érdekvédelmi szervezet, az FNSEA vezetője azt mondta, hogy hétfő délután találkozik Attallal.

„Nem az a célunk, hogy bosszúságot okozzunk a francia embereknek, vagy megnehezítsük az életüket, hanem hogy nyomást gyakoroljunk a kormányra” – mondta az RTL-nek.

A hétvégén feloldottak néhány útlezárást, de hétfő kora reggel a gazdák visszatértek traktorjaikkal, hogy közösen induljanak el a főváros felé.

Vasárnap két aktivista levest dobott a Mona Lisa képét védő üvegre a Louvre-ban, hogy felhívja a figyelmet a mezőgazdaság gondjaira.

„Mi a fontosabb? A művészet vagy a jog az egészséges és fenntartható táplálkozáshoz?” – tették fel a kérdést az aktivisták.

„A mezőgazdasági rendszeretek beteg. A gazdák munka közben halnak meg” – tették hozzá.

Az FNSEA és a Jeunes Agriculteurs (Fiatal Gazdák) azt tervezi, hogy hétfő délután körül kezdik meg Párizs ostromát.

A francia utakon tovább fokozta a káoszt, hogy a taxisofőrök hétfőn ugyancsak tiltakozó megmozdulást szerveztek, szerintük ugyanis a francia egészségügyi szolgálatok nem fizetik meg rendesen a betegek szállítását.

Forgalomlassító tiltakozásaik országszerte kezdik megfojtani az autópályákat, köztük a Párizsba vezető A13-ast.

Mozgósítanak a belga gazdák is

A szomszédos Belgium gazdálkodói fokozták saját akciójukat, és vasárnap elzártak egy kulcsfontosságú autópályát. Ők is jobb feltételeket követelnek.

Több tucat traktor araszolgatott egy közlekedési csomópontban, és tartotta fel a forgalmat az E42-es autópályán, Namurtól északra, az ország déli részén.

Az egyik belga futballstadion előtt tiltakozó gazdák harminc perccel késleltették a Racing Genk–Sint-Truiden-mérkőzés megkezdését.

A belga gazdák sérelmei hasonlítanak francia kollégáik panaszaihoz.

Az elmúlt hetekben Németországban, Lengyelországban, Romániában és Hollandiában is gombamódra szaporodtak a gazdatiltakozások.

Adócsökkentést és több támogatást követelnek a román gazdák és teherautó-sofőrök
please wait

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 0:00:50 0:00
Készült az AFP tudósításának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG