Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Párizs polgármestere elakadt egy segélykonvojjal Hegyi-Karabah felé


Az Anne Hidalgo polgármester által vezetett francia humanitárius konvoj úton a Laçın-folyosó felé az örményországi Kornidzorban 2023. augusztus 30-án
Az Anne Hidalgo polgármester által vezetett francia humanitárius konvoj úton a Laçın-folyosó felé az örményországi Kornidzorban 2023. augusztus 30-án

Francia politikusok segélykonvojt próbáltak küldeni az Azerbajdzsán által hónapok óta elzárt örmény etnikumú Hegyi-Karabahba, a humanitárius segélyt szállító tíz teherautót azonban megállították – üzente Anne Hidalgo, Párizs polgármestere szerdán Örményországból.

Neki és több francia politikusnak az Örményország délnyugati részén fekvő Kornidzorban kellett várakoznia, ahol a Hegyi-Karabahba vezető úgynevezett Laçın-folyosó kezdődik.

A nemzetközi jog szerint a nagyrészt örmény lakosságú Hegyi-Karabah Azerbajdzsánhoz tartozik. A két volt szovjet tagköztársaság évtizedek óta vitában áll a térség miatt. Azerbajdzsán szeretné ellenőrzése alatt tartani a térségben élő mintegy 120 ezer örményt.

Azerbajdzsán elzárta a Laçın-folyosót, az egyetlen utat Örményország felől Hegyi-Karabahba. Szakértők arra figyelmeztettek, hogy a humanitárius helyzet katasztrofális, a gyógyszer és az élelmiszer nem jut el szabadon a régióba.

Ehhez kapcsolódóan: A blokád szigorításával Azerbajdzsán választás elé állítja a karabahi örményeket: megadják magukat, vagy éhen halnak

Hidalgo szerint „az emberi jogok teljes megsértése”, hogy semmilyen humanitárius segély nem jut el Hegyi-Karabahba. A lezárt területen élők kétségbe vannak esve, mert alig maradt élelmük és gyógyszerük.

Sem az EU-nak, sem az Egyesült Államoknak, sem Oroszországnak nem sikerült enyhíteni a válságot a régóta ellenségeskedő szomszédok, Azerbajdzsán és Örményország között. Kedd este Emmanuel Macron francia elnök és Ilham Alijev azerbajdzsáni vezető telefonon egyeztetett.

Alijev szerint Azerbajdzsánból is el lehetne látni a hegyi-karabahi lakosságot. A karabahi örmények azonban elzárják az utat az azerbajdzsáni Ağdam városából, mert attól tartanak, hogy a segítség átvételének feltételeként el kellene fogadniuk Baku uralmát.

Az azerbajdzsáni Vörös Félhold is segélykonvojt készít elő Hegyi-Karabahba. Baku külföldi újságírókat is meghívott, hogy kísérjék el a szállítmányt. Hidalgo azt követelte Macrontól, hogy Franciaország az ENSZ Biztonsági Tanácsának állandó tagjaként sürgesse meg a Laçın-folyosó megnyitásáról szóló határozatot.

Készült a dpa tudósításának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG