Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Párizs semmi jóra nem számít Putyin és Macron beszélgetése után


Újabb tárgyalási forduló az orosz és az ukrán küldöttség között Belaruszban, Breszt közelében 2022. március 3-án
Újabb tárgyalási forduló az orosz és az ukrán küldöttség között Belaruszban, Breszt közelében 2022. március 3-án

Macron francia elnök arra figyelmeztette Putyint, hogy hazudik magának, és nagy hibát követ el Ukrajnában, ami hosszú távon sokba fog kerülni Oroszországnak. Putyin viszont megfogadta, hogy folytatja a harcot – derült ki párizsi és moszkvai beszámolókból a március 3-i telefonbeszélgetés után.

Miközben Putyin hatalmas ukrajnai inváziója második hetébe fordult, Macron azt mondta, „semmi sem tud megnyugtatni minket abból, amit Putyin elnök mondott” – közölte egy meg nem nevezett francia elnöki tanácsadó az AFP szerint.

Macron a tanácsadó szerint a Putyinnal folytatott kilencvenperces telefonbeszélgetés után úgy véli, hogy „a legrosszabb most jön” Ukrajnában.

Az ukrán és orosz küldöttek a nagy kihívást jelentő tűzszüneti tárgyalásokra gyűltek össze március 3-án Belarusz déli részén – ez a második ilyen erőfeszítés az invázió kezdete óta.

Újabb orosz követelések jöhetnek

Putyin azt sugallta, hogy kiegészítheti a követeléseit, ha az ukrán tisztségviselőkkel folytatott tárgyalások nem úgy mennek, ahogy Moszkva szeretné – olvasható a Kremlnek a beszélgetésről szóló beszámolójában.

Putyin felvetette, hogy „voltak arra utaló próbálkozások, hogy időt nyerjenek a tárgyalások elhúzásával”, és azt mondta, hogy az ilyen erőfeszítések „csak további követelésekhez fognak vezetni Kijevvel szemben a tárgyalási pozíciónkban”.

A Kreml szerint Putyin azt is megfogadta, hogy eléri a célját, „demilitarizálja” és semleges szomszéddá teszi Ukrajnát.

Putyin megismételte alaptalan beszámolóját Oroszország Ukrajna elleni indokolatlan támadásáról, a fegyveresek és felfegyverzett nacionalisták elleni harcként festette le azt a szomszédos Ukrajnában, amely már nyolc éve háborút vív keleti részén az Oroszország által támogatott szakadárok ellen.

Megalkuvás nélküli harcról beszélt az ukrán nacionalisták ellen

Az elmúlt napokban felerősödött az ukrán városok orosz ágyúzása, több mint egymillió ukrán háborús menekült van már külföldön, de az ukrán katonai és polgári védelmi intézkedések heves ellenállást mutatnak.

„Oroszország folytatni kívánja a megalkuvás nélküli harcot a nacionalista fegyveres csoportok harcosai ellen” – idézte Macronnak mondott szavait Putyin hivatala, megismételve az orosz vezető által a február 24-i támadás megindításakor felhozott „nácitlanítási” indokot.

Macron kijelentette, hogy állandó kapcsolatban áll Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel, aki segít megvédeni Kijevet, és akit a francia vezető „a becsület, a szabadság és a bátorság arcaként” jellemez.

XS
SM
MD
LG