Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Parkfenntartó cégek monopóliuma Budapesten III.: a láthatatlan ember


A Fővárosi Kertészeti Vállalat dolgozói csillag alakban ültetik a 3000 szál százszorszépet a Clark Ádám téren 1965-ben
A Fővárosi Kertészeti Vállalat dolgozói csillag alakban ültetik a 3000 szál százszorszépet a Clark Ádám téren 1965-ben

A tavalyi budapesti ellenzéki fordulat érintette-e az önkormányzati közbeszerzéseken korábban taroló cégeket? A parkfenntartó, kertészeti bizniszt lassan két évtizede egy cégcsoport uralja Budapesten politikai ciklusoktól függetlenül. Ki van e cégháló közepén? És ki állhat mögötte?

Bár a Hagyó-ügy összes leágazása uralta a sajtót – az akkori szocialista főpolgármester-helyettes ellen bírósági eljárás is indult hűtlen kezelés és hivatali visszaélés miatt, jogerősen felfüggesztett börtönbüntetést kapott – mégis figyelmet keltett, amikor a Demszky Gábor vezette fővárosi önkormányzat 2009-ben leváltotta a főváros kertészeti cége, a Főkert vezérigazgatóját, Kocsis Lászlót. Akkori hírek szerint azért, mert egy, a Főkert többségi tulajdonában álló céget tőkeemeléssel a menedzsment többségi tulajdonába játszottak át. Ezt most is megerősítette lapunknak egy, akkor az önkormányzatnál dolgozó vezető.

Ez a cég a FŐKERT Parkfenntartó- Kertészeti és Szolgáltató Korlátolt Felelősségű Társaság volt. Ma már a Főkert előnév nélkül, Parkfenntartó- Kertészeti és Szolgáltató Korlátolt Felelősségű Társaság néven működik, és előző cikkünk egyik szereplője volt, a fővárosi kertészeti piacot uraló cégek egyike. Tulajdonosai között most is ott van a volt Főkert-vezér, Kocsis László.

A 2010-es években is felfigyelt a sajtó a budapesti kertészeti monopóliumra. A cikkek Kocsis Lászlóra figyeltek, pedig a cégháló mögött egy nála jelentősebb figura húzódik meg.

A cégháló

Előző cikkünkben olvashatták, hogy alapvetően négy cégről van szó, de esetenként újabb, ezekhez kapcsolódó vállalkozások is fölbukkannak, ha az ember az önkormányzati kertészeti szerződéseket olvasgatja.

Ezek: a Parkfenntartó- Kertészeti és Szolgáltató Korlátolt Felelősségű Társaság, a Pannon Park Forest Kft, a ZÖFE Zöldterület-fenntartó és Fejlesztő Korlátolt Felelősségű Társaság és a DeerGarden Kft.

A budapesti Lomb utca 35. alatti székhelyű Parkfenntartó Kft. tulajdonosai között három magánszemélyt, köztük a volt Főkert vezért, Kocsis László Jánost és Borbényi Zoltán Antalt mutatja az Opten cégnyilvántartása. Utóbbi nevét jegyezzük meg, még sok helyen találkozunk vele. A negyedik tulajdonos az Umbrella-Holding Kft.

A Parkfenntartó elődjét tehát még 1997-ben alapította a fővárosi önkormányzat Főkert nevű cége. A cégben 2009-től ötven százalék fölötti befolyással, 2019-től minősített többségű befolyást biztosító szavazati joggal rendelkező tulajdonos a cégháló központi szereplője, az Umbrella-Holding Kft.

Cégjegyzésre jogosult Bubláné Latinovics Eszter (a Bubla családnévvel már előző cikkünkben, a DeerGarden Kft. tulajdonosai között is találkoztunk) Cégjegyzésre jogosult volt korábban Borbényi Zoltán Antal, és mások mellett Szarka Attila is, aki a társaság egyik tulajdonosa is volt.

A cégnek az elmúlt öt évben 2-5 milliárd közötti árbevétele volt.

Amikor még béke volt: Demszky Gábor főpolgármester (j) és Kocsis László, a Főkert vezérigazgatója a Margitszigeten
Amikor még béke volt: Demszky Gábor főpolgármester (j) és Kocsis László, a Főkert vezérigazgatója a Margitszigeten

A ZÖFE Zöldterület-fenntartó és Fejlesztő Kft. 2009-ben alakult. Jogelődje a PATER-LIÁN Zöldterület-fenntartó és Fejlesztő Korlátolt Felelősségű Társaság volt, ez volt az egyik cég, amelynél 2009-ben vizsgálódott a Versenyhivatal.

Az egyik tulajdonos a Parkfenntartóban is tulajdonos Umbrella-Holding Kft (székhelye: Budapest, Anna utca 9-11.) Az Umbrella szavazati jogának mértéke meghaladja az 50 százalékot. Tulajdonos még az MPRM Kft. és a BAMAKA Kft.

A ZÖFE nettó árbevétele évente 1,5-2,5 mrd Ft között van.

A cégháló, előző cikkünkben sokat említett szereplője a Pannon Park Forest Kft. 1998-ban jött létre. Székhelye: Budapest, Anna utca 9-11., ugyanaz, mint az Umbrelláé.

A cég tulajdonosai: hasonlóan a Parkfenntartóhoz, itt is az Umbrella-Holding Kft. az egyik, természetesen 50%-ot meghaladó szavazati joggal. Ott van még – mások mellett – a MASAI Kft. is, melynek székhelye ugyanúgy az Anna utca 9-11., mint az Umbrelláé.

A cégtörténetet böngészve itt bukkan föl először cikkünk főszereplője, Zámbó Zsolt, aki 1999-től 2011-ig tulajdonosa is volt a Pannon Parknak. 2009-ben szállt be az Umbrella, 2011-ben a MASAI. Zámbó 2005-től 2011-ig cégvezetője is a Pannon Parknak.

A cég nettó árbevétele az utóbbi években 2,2-5,6 mrd ft között volt, évente 200-400 millió ft közötti adózott eredménnyel.

Mielőtt továbbmegyünk a negyedik kertészeti cég, a DeerGarden Kft. tulajdonosi szerkezetére, nézzük meg, hogyan is áll föl az Umbrella Kft., amely a kertészeti piac három állandó nyertesében, a Parkfenntartóban, a ZÖFE-ben és a Pannon Park Forestben is ügydöntő szavazati joggal rendelkező tulajdonos.

Az Umbrella-Holding Kft. 2009-ben jött létre. Mint láttuk, székhelye ugyanott van, az Anna utca 9-11-ben, mint a Pannon Park Foresté, illetve a MASAI Kft-é.

A cégjegyzésre jogosultak között mind szerepelnek a kertészeti cégekben: Soós Attila, Szarka Attila (láttuk őt a Parkfenntartóban), Miskolczi Ferenc és Kocsis László János (ex-Főkert, és a Parkfenntartóban is tulajdonos).

Az Umbrella tulajdonosai a Pannon Parkban is tulaj MASAI Kft. (2010. Anna utca 9-11, tulajdonos megint Szarka Attila), az MPRM Kft. (tulajdonosok: Miskolczi Ferenc és Miskolcziné Pusztai Zsuzsanna) és a 2014-ben alakult AHA Project Hungary Vagyonkezelő Kft., melyben az a Borbényi Zoltán András is tulajdonos, aki a Parkfenntartónak is tulajdonosa, a másik tulaj pedig Kocsis László.

A kertészeti cégháló negyedik tagja a DeerGarden Kft., amely, mint azt előző cikkünkben is jeleztük, családi cégnek tűnik: tulajdonosa Bubla Szabolcs, ügyvezetője ő és Bubla Gyula Botond. Kapcsolódása a másik három kertészeti céghez mégsem csak a nyertes kerületi pályázatokban látszik, hiszen székhelye, a budapesti Lomb utca 35. ugyanaz, mint a Parkfenntartó kft-é. Kapcsolat az is, hogy a Parkfenntartóban cégjegyzésre egy harmadik Bubla, Bubláné Latinovics Eszter jogosult.

A cégcsoport más leágazásaiba is belefutottunk a kerületek közbeszerzési dokumentációit böngészve. Óbudán (ahol, mint előző cikkünkben is írtuk, a Pannon Park Forest 4 éves keretszerződést kapott), az Info-Garden Kft. is önkormányzati megbízáshoz jutott a fideszes kerületvezetés alatt: 2015-ben a kerületi fák állapotának térinformatikai felmérésére szerződött. Nos, a 2008-ban létrejött cég székhelye megegyezik a a Pannon Park Forest és az Umbrella Holding székhelyével: 1221 Budapest, Anna utca 9-11. Tulajdonosai között pedig ott van – minősített többségű befolyással – a már látott MASAI Kft.

Összefoglalva: a négy nagy kertészeti cég nyilvánvalóan ugyanannak a céghálónak a tagja. Hármukat összeköti a nevéhez illően valóban ernyőszervezet Umbrella-Holding Kft., melynek ügydöntő tulajdonrésze van bennük.

Az eddig megvizsgált cégek közül csak az egyikben, a Pannon Park Forestben bukkan föl Zámbó Zsolt neve. De a cégvezetők, tulajdonosok számtalanszor föltűnnek Zámbó olyan cégeiben is, melyek már direktebben hozzá köthetők. Most ezeket vizsgáljuk meg.

Amikor nem kertészkedik

A láthatatlan ember – mondta Zámbó Zsoltról egyik, az önkormányzatok kertészeti bizniszében jártas interjúalanyunk. De Zámbó nem csak a kertészeti szférában tart fönn jelentős céghálót.

Egy személyben tulajdonosa például a LÖVŐHÁZ 2010 Kft-nek, ami pedig az egyik alapító tulajdonosa volt a V. V. Frankel Aluljáró Kft.-nek. A VV Frankel 2012-ben alakult, első székhelye Budapesten, az Alvinci út 54-ben volt, ugyanott, ahol a Lövőházé van, és Zámbó Zsolt személyesen ebben is tulajdonos volt egy ideig. A cégnek három évig ügyvezetője volt Varga Tibor László (aki a nemsokára előkerülő Roll-Investben is tulajdonos volt).

De a V.V. Frankelt nem csak Zámbó cége, a Lövőház alapította, hanem a Q-Tron Reorganizációs és Felszámoló Kft. is, akkor még FISOK Kft. néven.

Ennek a cégnek pedig a Q-TRON Zrt a tulajdonosa, ami pedig már Tasnádi Lászlóé, aki Pintér Sándor belügyminiszter államtitkára (és a Civil Zrt.ben, Pintér Sándor, miniszterré választásakor eladott, cégében is többször volt igazgató). Tasnádi László korábban, 1990 előtt, az egypárti titkosszolgálat tisztje volt.

Vagyis Tasnádi László cége 2012-ben közösen alapított céget (a V.V. Frankelt) Zámbó Zsolt cégével (a Lövőházzal), majd ennek a közös cégnek Zámbó ügyvezetője is lett.

De ha egy másik irányba indulunk, ott is a szolgálatokhoz jutunk.

Előző bekezdésünk kiindulópontja, a Zámbó Zsolt tulajdonolta Lövőház 2010 Kft. az egyik tulajdonosa a ROLL Invest Kft.-nek. Ennek ügyvezetője Borbényiné Verdes Gabriella. Emlékszünk a Borbényi névre a kertészeti cégekből? Borbényi Zoltán Antal az egyik tulajdonosa a Parkfenntartó Kft-nek, és az AHA Project Hungary Vagyonkezelő kft-nek, ami az Umbrella-Holding egyik tulajdonosa. Borbényi Zoltán a cégháló ezen részén pedig érdekelt volt az Old Walnut Kft.-ben és a Vita Gomba Bt.-ben is (ma már kft).

A Roll Invest székhelye a II. kerületi Alvinci út 54., ami egyben a Lövőház 2010 Kft.-é is, amelynek Zámbó Zsolt egy személyben tulajdonosa.

De Borbényiné nem csak a Roll Investet, hanem a ROKFORT INVEST Kft.-t is tulajdonolja. Itt tulajdonostársai Dr. Lőrincz Dániel Mihály, Zámbó István (nem tudjuk, rokona-e Zámbó Zsoltnak), Lőrincz Diána Zsófia és Banai Balázs Zsolt. A Rokfort-Invest székhelye 1055 Budapest, Szalay utca 3. Ebben az épülettömbben van a Rokfort Étterem is, ami információink szerint szintén Zámbó Zsolthoz kapcsolható.

Banai Balázs Zsoltról pedig a Magyar Narancs írta meg, hogy közös cége volt (a Leona-Sun Kft., jelenleg törlés alatt áll) Molnár Zsolt szocialista politikus feleségével. Molnár Zsolt a parlament nemzetbiztonsági bizottságának elnöke volt két cikluson át, jelenleg is képviselő, az MSZP pártigazgatója és budapesti elnöke. Banai Balázs Zolt a Leona-Sun-ban mind személyesen, mind Banco Invest nevű cégével tulajdonos volt. A Banco Invest a Narancs szerint aktív szereplője volt a belvárosi ingatlanmutyinak.

És hogy tovább keveredjenek a szálak: Zámbó Zsolt idén októberig tulajdonostársa volt a Vita-Gomba Bt.-ben a már több cégben felbukkant Borbényi Zoltán Antalnak. Itt kültagok voltak még Dr. Lőrincz Dániel Mihály és Lőrincz Diána Zsófia. Emlékszünk: utóbbiak ketten tulajdonosok a Banai és Borbényiné nevénél szerepeltetett ROKFORT INVEST Kft.-ben is.

Folytassuk: Borbényi Zoltán Antal sem csak kertészeti cégeket visz. Egyik tulajdonostársa Zámbó Zsoltnak az Old Walnut Kft.-ben is, mely cég székhelye egyébként ugyanaz, mint a Pannon Park Foresté (a kertészeti szekcióban ebben a cégben bukkant föl személyesen Zámbó Zsolt), a MASAI Kft.-é, az Info-Garden Kft.-é és az Umbrella-Holdingé. Ez az Anna utca 9-11.

Az Old Walnutnak Zámbó Zsolt az egyik tulajdonosa, a másik pedig Szarka Attila, aki Borbényihez hasonlóan összekötő Zámbó nem-kertészeti és kertészeti céghálója között: tulajdonosa volt a Parkfenntartónak és Umbrellának, a MASAI Kft.-nek most is ő a tulajdonosa.

Összefoglalva

Zámbó Zsolt neve először bizonyos építőipari cégek önkormányzati lobbistájaként bukkant föl egy másik anyaggyűjtés kapcsán, és eközben tűnt fel, hogy a fővárosi kertészeti bizniszben is markánsan jelen van.

Ebben a cikkben számos, nyilvános forrásból előbányászott adat bizonyítja, hogy Zámbó egyéb cégei és a parkfenntartó biznisz örök nyertesei között számos átfedés van. Bár a “nyerő négyesben” csak az egyik cégnél bukkan föl Zámbó neve, a kertészeti cégek cégpapírjaiban felbukkanó személyek tulajdonosok vagy vezető tisztségviselők abban a céghálóban is, melynek Zámbó már láthatóan központi figurája.

E cégháló két végén pedig titkosszolgálatokkal kapcsolatban álló emberek bukkannak föl: Tasnádi László és Molnár Zsolt.

Első cikkünkből kiderült, hogy a kerületek húsz éve nem bontják kisebb egységekre és pályáztatják meg úgy zöldterületeik fenntartását – valamiért inkább mindig milliárdokért adnak megbízást pár cégnek keretszerződésekkel.

Egyik forrásunk mondta, hogy ha az önkormányzati szférában egymilliárd forint eljut A-ból B-be, azt nem történhet pusztán szakmai/gazdasági alapon, a politika tudta nélkül. Ez nem új. Ennél fontosabb, ha az önkormányzati politika és politikusok mögött az egykori és akár a mai titkosszolgálatokkal, és a politika legfelsőbb szintjeivel kapcsolatba hozható cégháló áll, és befolyásolja az önkormányzatok döntéseit. Ez már több, mint politika és az üzleti világ kapcsolódása: ezt már “mélyállamnak” hívják.

Amikor egy országos, de az önkormányzati világban is otthonos politikust kérdeztem, ismeri-e Zámbó Zsoltot, láthatóan őszintén megdöbbent: “ha Zámbó neve fölbukkan a sajtóban, akkor dekonspirálódott”.

Érdekesnek találta cikkünket? Ingyenes mobilalkalmazásunkkal bárhol és bármikor elérheti a Szabad Európa weboldalának tartalmát! Töltse le díjnyertes applikációnkat a Google Play vagy az Apple Store kínálatából.

  • 16x9 Image

    Kerényi György

    Kerényi György közel harmincéves újságírói pályája során hét médiumot alapított vagy vett részt az indításában: köztük kalóz-, roma és két börtönrádiót, valamint mainstream újságokat. Volt a Kossuth rádió főszerkesztője és három évig dolgozott a szlovák közszolgálati média magyar adójánál, a Pátria Rádiónál. Tíz évig tanított az ELTE médiatanszékén. 

XS
SM
MD
LG