Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

„A nemzeti konzultációk szintjén elfogult” kérdésekkel fogadtatná el a NER-es beruházást a szocialista polgármester


Horváth Csaba, Zugló polgármestere
Horváth Csaba, Zugló polgármestere

Valamiért nagyon sürgős lett Zugló MSZP-s polgármesterének, hogy még a választások előtt elinduljon a NER-közeli beruházás, amely átalakítaná a kerületet és vélhetően tönkretenné Budapest utolsó igazi piacát. A lakossági fórumon ellenállásba ütközött, így most helyi konzultációt indított tárgyilagosnak nem nevezhető kérdésekkel, amelyekre elvileg csak helyiek válaszolhatnak, gyakorlatilag viszont bárki. Helyi népszavazást a veszélyhelyzet miatt nem lehet tartani.

Zuglóban nem csitulnak a kedélyek az MSZP-s Tóth Csaba visszalépésével és Hadházy Ákos győzelmével végződő előválasztás óta. Novemberben a kerületi MSZP-frakciót irányító országgyűlési képviselő azt mondta a Szabad Európának, hogy ő csak az előválasztástól lépett vissza. „Nem vonultam vissza”, fogalmazott akkor Tóth lapunknak. „Amíg tart a mandátumom, végzem a dolgomat”, mondta arra a kérdésre, hogy aktív marad-e Zuglóban. Az önkormányzatban lévő többi nem fideszes párt képviselője viszont arról beszélt, hogy nekikezdenek a Tóthhoz köthető ügyletek felszámolásához.

Nem kellett sokáig várni, hogy előkerüljön az első komolyabb ügy. Még szintén tavaly novemberben derült ki, hogy teljesen átalakulna a zuglói Bosnyák tér. A kerület új főteret építene hat-nyolcezer négyzetméteren, új szakrendelővel, városházával és piaccal. Ehhez Zugló nyolc-tízmilliárd forintos hitelt venne fel. Létesülne egy sétálóutca is, amely a tér mögötti volt sporttelepre vezetne, oda pedig a Bayer Construct építene egy új városrészt lakásokkal, mélygarázzsal, bevásárlóutcával. A Bayer Tiborcz István üzlettárása, Balázs Attila cége. Ennek is szerepe lehetett abban, hogy a Bayer terveit nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű beruházássá nyilvánította a kormány. Ennek értelmében teljes mértékben figyelmen kívül hagyhatják a kerület építési szabályait, akár kétszer akkora házakat is felhúzhatnak, mint amekkorát a zuglói szabályok amúgy lehetővé tennének.

A két beruházást, úgy tűnik, egyben kezeli az önkormányzat, a bemutatott látványterveken ugyanis a tér és az új városközpont egyben látható. A látványterveket a Bayer-csoport egyik cégével készíttette el az önkormányzat.

Hiába a szép látványtervek és a jól hangzó ígéretek (végre lesz Zuglónak főtere, ahol lehet rendezvényeket tartani), a terveket nem övezte egyértelmű elismerés.

A november végén tartott lakossági fórumról a Telex számolt be. E szerint egyértelmű elutasítás fogadta a beruházás ötletét. A lakosok leginkább a beruházás miatt megnövekvő forgalomról, szmogról, élhetetlen utcáktól tartanak, és attól, hogy a kerület nyugodt, családi házas jellege végleg megváltozna. A lakók Tiborcz István mellett Mészáros Lőrincet is sejtették a beruházás mögött. (A volt felcsúti polgármester nem sokkal korábban vásárolt meg egy hatalmas irodaházat a Bosnyák téren.)

A másik kritikus pont a Bosnyák téri termelői piac kérdése. A Bosnyák téri a főváros utolsó klasszikus piaca. Hiába épülne új csarnok, arra semmilyen garancia nincs, hogy az építkezés során bármi esélye volna a nagy hagyományokkal rendelkező piac megmaradásának.

Akarja-e, hogy önnek mostantól jó legyen, míg eddig rossz volt?

Talán a lakossági ellenállástól tartva a decemberi ülés előtt Horváth Csaba MSZP-s polgármester visszavonta a beruházás megindításához szükséges első közbeszerzések kiírását, majd a DK javaslatára az önkormányzat alkotmányjogi panaszt adott be, azt kérve az Alkotmánybíróságtól, hogy semmisítse meg a beruházás kiemeltté való minősítését. A képviselők ekkor abban bíztak, hogy a választásokig már nem lesz döntés, így idén biztosan nem kezdődik meg az építkezés.

Ehhez képest teljesen váratlanul február elején felkerült egy videó Zugló Facebook-oldalára, amelyben Horváth Csaba arról beszél, hogy lakossági konzultációt indít annak érdekében, hogy megismerje a lakosság véleményét a beruházásról. Erről a polgármester maga döntött, a kérdések összeállításába se vonta be a kerületi képviselőket, a konzultáció pedig pár nappal később, február 10-én el is indult. Tíz napig lehet válaszolni a feltett kérdésékre papíron és online.

Ön szeretné, hogy Zuglónak legyen végre egy igazi városközpontja és főtere, ahol minden hivatali ügyét gyorsan és egy helyen tudja elintézni, és ahol közösségi programokat, kulturális rendezvényeket is lehet tartani?

(Cikkünk végén elolvashatja az összes konzultációs kérdést.)

Helyi népszavazást továbbra sem lehet tartani a koronavírus-járvány miatti veszélyhelyzet miatt.

A múlt heti rendkívüli testületi ülésen Várnai László, a Civilzugló képviselője hozta szóba a konzultációt. A képviselő kifogásolta, hogy a polgármester nem egyeztetett róla a képviselőkkel, akik csak akkor szembesültek a kérdésekkel, amikor nyilvánosságra kerültek. Várnai szerint a feltett kérdések „a nemzeti konzultációk sugalmazó szintjén” is túlmutatnak, és nem közölnek a lakosokkal egy sor lényeges információt: hogy a beruházás Zuglónak nyolc-tízmilliárdos hitelfelvétellel járna, hogy a két másik kerületi szakrendelőt be kellene zárni. A kérdések szerint a piac megújulna, valójában azonban az új piac területe feleakkora lenne, mint a mostanié.

Mivel a konzultációs íveket bárki kitöltheti, „semmi garancia nincs rá, hogy a Bayer (az építtető – K.-A. Á.) nem tölt ki öt-tízezer darabot, és dobja be” a kihelyezett dobozokba – fogalmazott Várnai. Szerinte a „sugalmazó, elfogult” kérdésekkel a valódi párbeszéd lehetőségét veszik el a lakosoktól. A képviselő azt is kifogásolta, hogy miközben az önkormányzat alkotmányjogi panaszt adott be a túlépítés megakadályozására, a konzultációs kérdőíveken a polgármester – az önkormányzat nevében – dicséri a beruházást, és arra próbálja meg rávenni a lakosokat, hogy épüljön meg az új városrész. „Olyan érzésem van, hogy a polgármester a Bayert képviseli, nem pedig Zuglót.

Válaszában Horváth Csaba nem válaszolt a konkrét kérdésekre, csak azt ismételte meg, hogy Zugló az egyetlen kerület, amelyik nem rendelkezik főtérrel, és harminc éve minden polgármester szeretné megújítani a teret és a piacot. Ez most nagy lehetőség Horváth szerint, és úgy látja, hogy az elmúlt három hónapban mindenki megismerhette a tervezett beruházás részleteit. Azt is elmondta, hogy már minden ellenérvet ismer, hiszen beszélt a lakosokkal és a piacosokkal is. Arról viszont nem tett említést, hogy bármilyen formában reagált volna a panaszokra vagy hogy kicsit is módosulnának a tervek az érintettek visszajelzései alapján. A polgármester a konzultáció kérdéseit korrektnek tartja, és elmondta: március 3-án ismét a testület elé kerül a kérdés, most a zuglóiak döntenek.

A konzultációs kérdések
Ön szeretné, hogy Zuglónak legyen végre egy igazi városközpontja és főtere, ahol minden hivatali ügyét gyorsan és egy helyen tudja elintézni, és ahol közösségi programokat, kulturális rendezvényeket is lehet tartani?
Ön szeretné, hogy a bevásárlást, egészségügyi ellátást, hivatali ügyintézést egyszerűen, egy jól megközelíthető és minden lakossági igényt kiszolgáló új városközpontban tudja elintézni?
Ön szeretné, hogy a piac a hagyományait, őstermelői hangulatát megőrizve megújuljon, és a Bosnyák térre tervezett új, modern Városközpontban kapjon az eddiginél nagyobb helyet?
Ön szeretne egy új, korszerű, a jelenleginél is magasabb színvonalú szolgáltatást nyújtó egészségközpontot és szakrendelőt az új Városközpontban a jelentős felújításra szoruló szakrendelők helyett?
Egyetért Ön azzal, hogy Zugló Önkormányzata kössön megállapodást a Zugló új Városközpontjának szomszédságában megvalósuló magánfejlesztés beruházójával annak érdekében, hogy a magánfejlesztő saját költségére több mint 11 milliárd forint értékben megépítse Zugló főterét több száz férőhelyes mélygarázzsal, felújítsa a környező utakat, kialakítson parkokat, zöld sétányokat, játszótereket és folytassa a Rákos-patak megújítását?
  • 16x9 Image

    Keller-Alánt Ákos

    Keller-Alánt Ákos a Szabad Európa újságírója. Korábban a Magyar Narancs munkatársa volt, emellett több külföldi lapban is megjelentek cikkei (többek között: Balkan Insight, Deutsche Welle, Internazionale). Oknyomozó munkájáért többször díjazták Magyarországon és külföldön is. 

XS
SM
MD
LG