Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Parlamenti tudósítók korlátozása Ukrajnában: az újságírók vagy a kormány védelmében?


A háború kezdete óta csak egy állami csatorna tudósíthat az ukrán parlamentből (archív fotó)
A háború kezdete óta csak egy állami csatorna tudósíthat az ukrán parlamentből (archív fotó)

Miközben Ukrajna az uniós csatlakozási tárgyalások megkezdésére készül, alapvető vitát folytat a szólásszabadságról, az EU egyik legfontosabb értékéről: a háború még mindig indokolja a korlátozásokat parlamentből tudósító akkreditált újságírókkal szemben?

A kormánypárti képviselők szerint igen, biztonsági kockázatokra hivatkoznak. Néhány ellenzéki politikus szerint azonban az intézkedés a törvényhozás ellenőrzésének korlátozására szolgál.

Több mint másfél évvel azután, hogy Oroszország megtámadta Ukrajnát, és Zelenszkij ukrán elnök hadiállapotot hirdetett, a Kijevre mért rakétacsapások egyre ritkábbak. A november 11-i támadás előtt két hónapig nem volt bombázás.

Bár a képviselők és munkatársaik rendszeresen járnak a parlamentbe, továbbra is túl veszélyesnek tartják az akkreditált újságírók belépésének visszaállítását.

2022 szeptembere óta csak egy televízió, az állami Rada TV, az ukrán parlamenti tudósításokkal megbízott csatorna közvetítheti a plenáris üléseket, biztonsági okokból többórás késleltetéssel. Más akkreditált újságírók nem léphetnek be a parlamentbe.

Zelenszkij 2022. február 24-i, a hadiállapotot kihirdető rendelete – amelyet nemrég meghosszabbítottak 2024. február 14-ig – biztonsági okokra hivatkozva rendelte el a korlátozást.

Csaknem két évvel később azonban az ukrán parlament honlapja nem ad magyarázatot a sajtó belépésének korlátozására. Egy gyakran feltett kérdéseket (FAQ) tartalmazó összefoglaló a 2021-ben, a Covid-járvány idején bevezetett korlátozásokkal foglalkozik, noha július 1-jén megszűnt az ukrajnai rendkívüli állapot a világjárvány miatt.

A sajtót érintő korlátozások indokairól kérdezték Ruszlan Sztefancsukot, a parlament elnökét, a kormányzó Nép Szolgája párt képviselőjét, aki azt mondta a Schemesnek, a Szabad Európa ukrán szolgálata oknyomozó részlegének, hogy tisztázni kell az ügyet, mivel akkor fogadták el, amikor először lépett életbe a szükségállapot.

A parlament mint döntéshozó központ nagyon aktívan együttműködik az ukrán különleges szolgálatokkal, amelyek folyamatosan küldik a kockázatokról, veszélyekről szóló elemzéseiket – tette hozzá Sztefancsuk.

„Amint ez a kockázat megszűnik, és értesítést kapok arról, hogy már nincs veszély, visszaállítunk mindent, ahogy a parlamentben mindig is volt” – hangsúlyozta.

Ruszlan Sztefancsuk ukrán parlamenti elnök (archív fotó)
Ruszlan Sztefancsuk ukrán parlamenti elnök (archív fotó)

A parlamenti adminisztráció bürokratikus apparátusa sem adott konkrét választ. Egy hónappal azután, hogy a Schemes elküldte kérdéseit, az egyik munkatárs azt válaszolta, hogy először „át kell tekinteniük a körülményt” a korlátozásokkal kapcsolatban, majd „elemezniük kell”. Sztefancsuk később azt ígérte, hogy választ fognak adni a megkeresésre.

Cikkünk megjelenéséig azonban sem Sztefancsuk, sem a parlamenti adminisztráció nem adott érdemi választ.

Olekszandr Kornijenko, a Verhovna Rada, az ukrán parlament alelnöke, a Nép Szolgája párt korábbi vezetője szeptemberben egy konferencián azt mondta, hogy „könnyebb lenne engedélyezni az újságírók visszatérését, ha a parlament máshol, a kormányzati negyeden kívül lenne”.

Nincsenek egyértelmű érvek

Októberben azonban egy biztonsági őr sem állította meg a Schemes újságíróját, Makszim Szavcsukot, amikor besétált a lezárt kormányzati negyedbe, hogy interjút készítsen a parlament közelében.

A parlament biztonságáért felelős Ukrán Biztonsági Szolgálat (SZBU) egyik volt vezetője azt mondta: nem érti azokat a biztonsági érveket, amelyekkel az akkreditált újságírók kizárását indokolják.

„Nem hallunk egyértelmű érveket a biztonsági kockázatokkal kapcsolatban, pedig én olyan biztonsági szakember vagyok, mint nem sokan” – mondta Valentyin Naljvajcsenko ellenzéki képviselő, aki 2006 és 2010 között, Viktor Juscsenko akkori elnök alatt vezette az SZBU-t, és 2014–15-ben, amikor a tüntetésekkel megbuktatták a Moszkva-barát Viktor Janukovics elnököt.

Valentyin Naljvajcsenko, az SZBU volt vezetője (archív fotó)
Valentyin Naljvajcsenko, az SZBU volt vezetője (archív fotó)

„Egy orosz légicsapás esetén az újságírók ugyanolyan biztonsági körülmények között lennének, mint én vagy bármely más képviselő” – mondta. Akár ugyanabba a légvédelmi óvóhelybe is bemehetnek – tette hozzá.

Naljvajcsenko szerint – aki tagja a parlament európai integrációs bizottságának – a média kizárása a parlamentből hatással lehet Ukrajna uniós csatlakozási tárgyalásaira, mivel „a tömegtájékoztatáshoz és az információhoz való hozzáférés, a szólásszabadság az EU-tagság egyik legfontosabb feltétele”.

Az Európai Bizottság november 8-i jelentésében a csatlakozási tárgyalások megkezdését javasolta Ukrajnával, és elismerte, hogy a hadiállapot „a szabadságjogok bizonyos mértékű korlátozásához vezetett”. Hozzátette azonban, hogy „eddig nagyrészt arányban voltak az aktuális szükségletekkel, és körültekintően alkalmazták”. A jelentés nem bírálta a sajtó bejutásának korlátozását a parlamentbe.

A vitatott ukrán parlamenti korlátozás mellett az is aggályokat kelt – többek között Brüsszelben –, hogy az ukrán televíziós csatornák nem elég sokszínűek. A Zelenszkij-adminisztráció még nem reagált ezekre a kritikákra.

„Pontosan mit szeretne látni?”

A Rada TV nem élőben közvetíti a parlament plenáris üléseit. Biztonsági okokból az állami csatorna többórás késleltetéssel teszi közzé a felvételeket a YouTube-on.

A Rada TV egyéb közvetítései gyakran inkább az elnöki adminisztráció tisztviselőire, mint a parlament munkájára összpontosítanak. A Parlamenti nap nevű rövid híradó naponta frissül, de ezek hossza mintegy tíz perc.

Mihajlo Bondar ellenzéki képviselő, az Európai Szolidaritás frakciójának tagja arra panaszkodott, hogy a Rada TV gyakran csak éjszaka közvetíti a parlament üléseit, „amikor az emberek már alszanak, így nem látják, mi történik a parlamentben”.

Makszim Buzsanszkij, a Nép Szolgája képviselője, a parlament rendészeti bizottságának tagja megvédte a belépés korlátozását. Szerinte lehetővé teszi, hogy a törvényhozás „megfelelően tudjon dolgozni az országért”.

„Ha populista jelszavakat, populista versengést akarunk látni a képviselőktől, akkor talán tényleg ki kell nyitni az ajtókat” – mondta Buzsanszkij.

„Ön személy szerint pontosan mit szeretne látni, ami most nem talál?” – kérdezte a Schemes riporterétől.

A Buzsanszkij vezette rendészeti bizottság 2022 februárja óta nem tette közzé az elvileg nyílt ülések jegyzőkönyveit.

Elégséges ellenőrzés?

Néhány képviselő saját maga ad élő közvetítést a parlamentből a mobiltelefonjával.

Október 6-án Sztefancsuk figyelmeztette Olekszij Honcsarenkót, az Európai Szolidaritás képviselőjét, amiért „élőben közvetített a TikTokon” egy állványra szerelt telefonnal.

Az ilyen cselekedetek „államunk törvényhozó testületét és az itt dolgozó embereket veszélyeztetik” – mondta Sztefancsuk a házelnöki székből.

Honcsarenko azzal vágott vissza, hogy elzárták a parlamentet „az emberek elől, hogy ne tudjanak semmit arról, ami itt történik”.

Volodimir Vjatrovics, az Európai Szolidaritás képviselője, az SZBU archívumának volt vezetője is bírálja a sajtó korlátozását. Azt mondta a Schemesnek, hogy a parlamenti ülések élő közvetítésének hiánya „belülről korrumpálja a parlamentet”, mivel elválasztja a képviselőket a nyilvánosságtól.

Jaroszlav Zeleznyak, a Hang ellenzéki párt képviselője azzal érvelt, hogy a mostani tudósítások és a képviselők saját közösségi oldalain közölt megjelenések miatt nincs szükség rendkívüli biztonsági korlátozásokra.

„Attól félünk, hogy valamelyik orosz rájön, hogy összeülünk?” – gúnyolódott. Bár a Moszkva-barát Életért pártot betiltották, képviselői „még mindig a parlamentben vannak” – jegyezte meg.

A kormánypárti képviselők óvatosan reagálnak, amikor a korlátozásokról kérdezik őket.

Sztefancsuk csak annyit mondott, hogy álláspontja az alkotmányon és a parlament házszabályán alapul.

Szerhij Svec, az 1+1 televíziós csatorna volt újságírója nem kommentálta a korlátozásokat. Ez az az adó, amely Zelenszkij A nép szolgája című sorozatát sugározta, és jelentős támogatást nyújtott az egykori komikusnak a 2019-es elnökválasztási kampányban.

Kosztantin Kaszaj, a parlament emberi jogi bizottságának tagja közölte: támogatja az összes akkreditált újságíró visszatérését a parlamentbe, de hozzátette, hogy a biztonsági aggályok miatt a bizottság eddig nem tudott megoldást találni az ügyben.

Kaszaj szerint a korlátozás ellenére az újságírók akkor beszélhetnek a képviselőkkel, „amikor csak akarnak”.

Írta Elizabeth Owen és Szerhij Andrusko a Szabad Európa ukrán szolgálatának oknyomozó részlege, a Schemes munkatársának tudósítása alapján.
XS
SM
MD
LG