Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Parragh László egyre erősebben kritizálja Matolcsyékat


Matolcsy György két, barátból lett ellenfele, Parragh László MKIK-elnök és Nagy Márton miniszter 2023. február 18-án
Matolcsy György két, barátból lett ellenfele, Parragh László MKIK-elnök és Nagy Márton miniszter 2023. február 18-án

Parragh László egyre sűrűbben ostorozza az MNB-t, a hazai infláció és árfolyamproblémák egyedüli bűnbakjának megtéve, a kormányt nem is említve. Ezúttal arra tett javaslatot, hogy az állam „einstandolja” az MNB ingatlanjait, mert túl nagy a jegybank vesztesége.

„A jegybank ingatlanjait érdemes lenne megnézni, és elgondolkoznia az államnak azon, hogy einstandolja” – javasolta Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke az ATV-ben.

Orbán Viktor egyik legközelebbi gazdasági tanácsadója ezt annak kapcsán vetette fel, hogy az MNB kétezermilliárd forint körüli veszteséget hozhatott össze az elmúlt időszakban.

Az MNB eleve az államháztartás része, de elképzelhető, hogy Matolcsy Györgyék számára büntetésnek hatna, ha másik állami szervhez kerülne az évek alatt felhalmozott jegybanki luxusingatlanjaik tulajdonjoga.

A monetáris politikát nem minősíti a jegybank nyeresége, más viszont igen
A jegybank az államháztartás része, azzal együtt érdemes vizsgálni, tevékenységének minőségét pedig szigorúan nem az önmagában vett éves nyeresége vagy vesztesége határozza meg. Elég belegondolni, hogy ha a jegybank elkezdi leértékelni mondjuk a forintot, akkor forintban nála keletkezik jókora nyereség a jórészt euróban tartott devizatartalékon. A jegybank fő célja viszont pont az árstabilitás, az infláció kordában tartása. Aligha kell magyarázni bárkinek a stabilan Európa-rekorder magyar infláció mellett, hogy ez mennyire rosszul sikerült. Az inflációért vagy az ellen azonban nem kizárólag az MNB tud sokat tenni, hanem a kormány is.

Nem kizárt, hogy Parragh László azokra az ingatlanokra is gondolt, amelyeket a jegybank emlékezetes módon kiszervezett bizonyos alapítványaiba. Ezekről az értékekről magyarázta például Kósa Lajos fideszes képviselő 2016-ban, hogy elvesztették közpénz jellegüket”.

Parragh László viszont most váratlanul, az ATV műsorában felismerte, hogy a jegybank az évek során több száz milliárd forintnyi olyan ingatlant halmozhatott fel, amely egyáltalán nem kell a működéséhez.

Parragh szerint Matolcsy nem is ért a monetáris politikához

Mostani javaslata előtt egy nappal egy konferencián Parragh László – Nagy Márton miniszter mellett – szintén az MNB-t bírálta mint egyedüli felelőst az magas inflációért.

Elmondta: sajnálja, hogy az MNB nem ismerte fel „az infláció problémáját”, noha ők a kamaránál ezt szerinte már 2019-ben megtették.

„Csekély vigasz, hogy nem értenek hozzá” – szólt még oda az MNB-nek. Hozzátette, hogy a problémákat nem lehet ugyanazzal a gondolkodással megoldani, mint amellyel csinálták,

de „ugyanazokkal az emberekkel se”

– tette hozzá Parragh László.

A MKIK elnökének kritikája azért is szokatlan, mert például felesége, Parragh Bianka 2017-től hat éven át, idén tavaszig az egyik legfontosabb irányítója volt az MNB lépéseinek a Monetáris Tanács tagjaként. Az is igaz persze, hogy felesége úgy került be a tanácsba, hogy előtte nem sok köze volt a monetáris politikához.

Parrag Biankáék egyébként lényegében mindig egyhangúan szavazták meg döntéseiket a Monetáris Tanácsban a 24.hu gyűjtése szerint.

A problémákat okozó vezetők lecserélésének témájához nem árt tudni azt is, hogy Parragh László például huszonharmadik éve folyamatosan a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke.

Az ATV műsorában egyébként arról is beszélt, hogy az utóbbi időszakban kamarájuk küzdött az MNB szerintük nem megfelelő kamatszintjei, és az infláció ellen is. A kamarai vezető azt is elmondta Matolcsyék kiugróan drága bútor- vagy festményvásárlásai kapcsán, hogy szerinte a hazai kultúra támogatása viszont jegybanki feladat.

Mindenki tudta, hogy a választások utánra tolják a brutális veszteséget

Nagy vonalakban az MNB azzal, hogy hosszú távú, ultrakedvezményes hiteleket szórt folyamatosan és nagymértékben egy-egy kiválasztott körnek, arra játszott, hogy örökké alacsonyak lesznek a kamatszintek. De a körülmények nem maradtak ugyanolyanok, kamatot kellett emelni, ami elkezdett óriási veszteség lenni a jegybank számára.

Emellett a kormányzat soha nem látott, kétezermilliárd forintos pénzosztásba kezdett a 2022-es választások előtt, amikor eleve igen magasan, nyolc százalék körül volt a hivatalos infláció.

„A kormányzati pénzszórás miatt úgy érzik a magyarok, hogy jobban élnek, de keserűen fognak ébredni” – magyarázta a Szabad Európának adott interjúban például Surányi György volt jegybankelnök 2022 januárjában. A jegybanki veszteség értelmezéséről itt olvashat közérthetőbb formában.

  • 16x9 Image

    Szalai Bálint

    Szalai Bálint a Szabad Európa budapesti szerkesztőségének újságírója. Nyolc évig dolgozott az akkor leglátogatottabb híroldalnak számító Indexnél. Egyéb elismerések mellett 2015-ben megkapta a Gőbölyös Soma-díjat. A 2018/19-es akadémiai évben az Arizona Állami Egyetem Fulbright-program Humphrey-ösztöndíjasa volt. 

XS
SM
MD
LG