Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Pártszakadás-földindulás? Botránycunami a Jobbikban


Jakab Péter, a párt elnöke körlevelében azt írta: a kritikának természetesen helye van, az elnök szisztematikus akadályozásának nincs. És a szivárogtatásnak sincs
Jakab Péter, a párt elnöke körlevelében azt írta: a kritikának természetesen helye van, az elnök szisztematikus akadályozásának nincs. És a szivárogtatásnak sincs

Választási vereség, eltűnő jobbikos szavazók, egy nemirőszak-botrány és vérengzés a párt vezetőségében. Címszavakban röviden ez a Jobbik elmúlt fél éve, ahol a pártot úgy kerülte a siker, mint ördög a keresztet. Ennek ellenére Jakab Péter pártelnök nem tervezi a lemondását, sőt még legfőbb bizalmasától, Potocskáné Kőrösi Anitától is megválna: etikai vizsgálat után zárná ki a pártból, de hűtlen kezelés, illetve hanyag kezelés kísérlete miatt feljelentést tett ellene. Közben zúgolódnak a végeken a jobbikosok. Az országos választmány Somogy megyei tagjai kezdeményezték a rendkívüli választmány összehívását, hogy tájékoztatást kapjanak a botrányos elnöklési ülésen történtekről, ami egyesek szerint Jakab Péter regnálásának végét is jelentheti.

Etika vs. politika

„Van ez az erőszakolós botrány, most mennek épp a kihallgatások. A csaj élettársát, Szilágyi Györgyöt nemrég öt órán keresztül hallgatták ki a nyomozók. Az ököritófülpösi ház, ahol a jobbikos buli volt, sárga szalagokkal körül van kerítve, ugyanis a nyomozók rekonstruálni fogják az eseményt. Egy másik párttársunkat is épp most hallgatták meg a rendőrök” – mondta a neve elhallgatását kérő, a Jobbik toplistájában politizáló forrásunk.

Még tavaly decemberben a Jobbik egy ököritófülpösi rendezvényén állítólag egy korábbi polgármester – aki maga is a párt politikusa – megpróbálta megerőszakolni a Jobbik alelnökének élettársát. A pártvezetés állítólag nem tudott a bűncselekményről, a botrány csak május elején robbant ki, miután Szilágyi György feljelentést tett a rendőrségen. A Jobbik ezután közleményben tagadta, hogy megpróbálták volna eltussolni az ügyet.

Bár nem nevezték meg név szerint, ki erőszakoskodhatott az alelnök élettársával, mégis gyorsan kiderült: Földi Istvánról lehet szó. Május közepén már tudni lehetett azt is, hogy a rendőrség nem nemi erőszak, hanem személyi szabadság megsértése bűntettének gyanújával nyomoz. Földi István szabolcsi jobbikos politikus a Szabad Európának azt mondta: nem követett el semmit.

Csakhogy Földi István a botrány ellenére országgyűlési képviselőnek készült úgy, hogy április 3-án kikapott a szabolcsi 5-ös választókerületben a fideszes jelölttől.

„Kiderült, hogy az egyik pufferhely egyikére Földi István pályázik, aki ugye a választásokon nagyot bukott. Ezen elég sokan berágtak az országban. Hát álljon már meg a menet! Belekeveredik egy nemi erőszakolós buliba, de országgyűlési képviselőt csinálunk belőle, miközben a saját körzetében rommá verte a Fidesz? Elképesztőnek tartjuk, hogy egyáltalán szóba jöhet Földi István neve” – fakadt ki a helyzetre az egyik dél-alföldi jobbikos regionális igazgató, aki többtucatnyi párttársával együtt igazságtalannak tartja, hogy zéró eredménnyel politikai karriert csinálhat Földi István a pártban.

A tízes listán két pufferhellyel biztosította be magát be a Jobbik a választásokon. Erre azért volt szükségük, mert ha valaki még azelőtt mondott volna le a mandátumáról, mielőtt letette az esküt, veszélyben lett volna ez a két pozíciójuk. De ha csak az eskü után mondtak volna le a politikusaik, a Jobbiknak már nem kellett volna átadnia ezeket a helyeket az ellenzéki összefogás más pártjainak.

Money, money, money

A választási kudarc és a sajtóban nemi erőszakként elhíresült botrány után újabb balhé pattant ki a párt háza tájáról: hétfőn derült ki, hogy Jakab Péter a saját helyettesét is kirúgná. Vagyis Jakab Péter a párt etikai bizottságánál kezdeményezte Potocskáné Kőrösi Anita kizárását a Jobbikból, majd nem sokkal később a rendőrségen is feljelentette hűtlen kezelés, illetve hanyag kezelés kísérlete miatt.

Nincs nyerő szériában az elmúlt fél évben a Jobbik
Nincs nyerő szériában az elmúlt fél évben a Jobbik

A pártelnök állítja: a politikusnő a Jobbik pártalapítványát akarta utasítani olyan kifizetésekre, amelyek csődbe vitték volna a pártalapítványt. A pártvezető azzal érvelt, hogy egy párt elnökhelyettese, de még elnöke sem utasíthat semmire egy alapítványt, még a párt alapítványát sem. Tiltja a törvény. Emellett azt is tudni kell, hogy amennyiben egy pártalapítvány többet költ, mint amennyije van, csődbe megy.

Azonban a Szabad Európának név nélkül nyilatkozó jobbikos politikusok szerint más is állt Jakab döntésének hátterében. Mégpedig az, hogy a papíron kabinetfőnöke – ám forrásaink szerint a pártot valójában irányító – Molnár Enikő a tervek szerint megszüntette volna az asszisztensek 95 százalékának szerződését.

„Minden képviselőnek van egy elég szép kerete arra, hogy asszisztenst alkalmazzon. A Fidesznek erre nincs szüksége, mert ők azt mondják, hogy a képviselőik bizniszeljenek ezzel úgy, ahogy akarnak. A fideszesek általában a rokonságot jelentik be asszisztensnek, ami négy évig jól fizető állást jelent. Na de a Jobbiknál, mivel nincs annyi pénze, mint a Fidesznek, a parlamenti képviselők bedobják a közösbe az asszisztensi keretet, és a párt abból fizeti a vidéki embereit, választókerületi elnököket, szervezőket, megyei elnököket és még sok mindenki mást, persze az asszisztenseket is, akik általában egyetemisták vagy pályakezdők” – magyarázta a párt egyik országgyűlési képviselője.

„Jakab azt ígérte a tisztújító kongresszuson, hogy meg lesz erősítve a vidéki tagság. Hát hogy lesz megerősítve, ha mindenkit kirúgnak?” – tette fel a kérdést egy választmányi elnök.

„Enikő úgy döntött, hogy nem kellenek ezek az emberek, arra hivatkozva, hogy kisebb a frakció is, így nincs rájuk pénz” – mondta a párt egyik országgyűlési képviselője.

Csakhogy az elnökségi ülésen megelégelték a BKV-ellenőrből lett kabinetfőnök teljhatalmát. Információink szerint az elnökségi tagok nagy része tiltakozott amiatt, hogy a kabinetfőnöknek nincs joga arra utasítani a frakciót és a pártalapítványt, hogy ne hosszabbítsák meg az emberek szerződését.

„Az elnökség feltette azt a kérdést is, hogy mi keresnivalója van ennek a sok embernek az ülésen. Elsősorban Molnár Enikőnek, Németh Zsolt informatikai vezetőnek, Béres Ferenc kommunikációs igazgatónak. Mondták, hogy akkor szmsz-t módosítanak, ugyanis korábban úgy lett módosítva Enikő kedvéért, hogy gyakorlatilag ellentétes volt a párt alapszabályával, mert különféle jogköröket adtak neki korábban. Az elnökség úgy döntött, hogy ezeket elveszi tőle” – magyarázta lapunknak a párt egyik regionális igazgatója. Meg is szavazták a kabinetfőnökre vonatkozó szmsz-módosítást 5–4 arányban.

„Ezen először megsértődött Enikő, kirohant a teremből, aztán Jakab Peti is megsértődött, ő is kirohant. Szabó Gábor pártigazgató pedig utánuk ment békíteni. De mivel mind az alapszabály, mind az elnökség szmsz-e ilyenkor lehetővé teszi, hogy az elnök távollétében az általános alelnök levezesse az ülést, és mivel határozatképes volt az országos elnökség, annak ellenére hogy Jakab Peti meg Szabó Gábor kiment, ezért megszavazták, hogy nincsenek felbontva a szerződések, hanem mindenkinek meghosszabbítják automatikusan egy hónappal, és a következő hónapban az elnökség név szerint mindenkin egyesével végigmegy, és eldönti, hogy van-e rá szüksége a pártnak, vagy nincs. Meghozták ezt a határozatot, és mivel Potocskáné Kőrösi Anitának szíve-joga volt, a határozatot elküldte a pártalapítványnak és a frakciónak. Ennyi történt” – mesélte a párt egyik első vonalbeli politikusa.

Úgy tudjuk, hogy Potocskáné Kőrösi Anita elnökhelyettesként meghosszabbította a munkatársak szerződését egy hónappal
Úgy tudjuk, hogy Potocskáné Kőrösi Anita elnökhelyettesként meghosszabbította a munkatársak szerződését egy hónappal

A Szabad Európa megszerezte Jakab Péter kedden írt elnöki körlevelét, amelyben megpróbálja megmagyarázni helyettese menesztését. Jakab Péter arra is kitér, hogy elfogadhatatlannak tartja, hogy a párt ügyeit kiszivárogtatják a fideszes médiának, valamint azt is kifejti, hogy nem szereti, ha rendszeresen akadályozzák.

„Május 7-én a kongresszus nagy többséggel, 71 százalékkal választott meg a Jobbik az elnökének. Ez egy erős felhatalmazás, erős akaratnyilvánítás arra, hogy vezessem a közösségünket. Mellém azonban olyan elnökséget szavaztatok meg, amely a döntéseimhez rendre nem biztosítja a többséget. Sőt olyan szmsz-módosítást szavazott meg az elnökség többsége Potocskáné Kőrösi Anita vezetésével, amely immár azt is lehetővé teszi, hogy elnök nélkül tartson a Jobbik elnökségi ülést. A kritikának természetesen helye van. Az elnök szisztematikus akadályozásának nincs. És a szivárogtatásnak sincs” – írta levelében Jakab Péter.

A szakadék szélén

Nem tudni, hogy Jakab Péter miért indokolta elnökhelyettese kirúgását azzal, hogy csődbe vitte volna a pártalapítványt, amikor a számok teljesen mást mondanak.

A 24.hu szúrta ki, hogy a pártnak jól ment a bolt. 215 millió forintot spóroltak meg és 681 millió bevételt szereztek 2021-ben, frakciótámogatásra pedig 120 millió forintot kaptak. Ráadásul úgy tudjuk, hogy a párt már visszafizette az ÁSZ által megállapított, 660 millió forintos összeget az államkasszába, amelyet még 2017-ben szabtak ki rájuk tiltott kampányfinanszírozás miatt.

Az ügyben szerettük volna megkérdezni Jakab Pétert is, azonban kérdéseinkre cikkünk megjelenéséig nem kaptunk választ. Potocskáné Kőrösi Anita pedig a párt belső ügyeire hivatkozva elzárkózott attól, hogy nyilatkozzon lapunknak.

Azonban nemcsak Jakab Péter indított etikai eljárást, hanem Varga Zoltán Péter is, méghozzá a pártelnök ellen. A Jobbik dunakeszi elnöke azt írta közösségi oldalán: régóta úgy gondolja, hogy a Jobbik viharoktól erősen megtépázott hajója nagyon rossz irányba tart, és nem hisz a Jobbik jelenlegi irányában.

„Az a tény ugyanakkor, hogy a párt elnöke és frakcióvezetője a viták belső megbeszélése helyett, senkivel sem egyeztetve, jogi bizonyság nélkül, nyilvánosan vádolja meg a párt második emberét, a személyektől és az állítottak esetleges valóságtartalmától függetlenül elfogadhatatlan, és tisztában vagyok vele – hisz a rendelkezések java részét az elmúlt közel húsz évben éppen én szerkesztettem –, hogy súlyosan sérti a Jobbik alapszabályát, valamint etikai és fegyelmi szabályzatát” – írta a párt dunakeszi elnöke.

Úgy tudjuk, hogy Lukács Bence Miklós, a Jobbik Somogy megyei alelnöke kezdeményezte a Jobbik rendkívüli választmányának összehívását. Forrásaink szerint a párt a szakadás szélén áll.

A kabinetfőnök

Szerda este derült ki, hogy lemond Jakab Péter Jobbik-elnök munkatársa, Molnár Enikő. A pártelnök kabinetfőnöke, - akitől az utóbbi hónapokban hangos volt a kormánypárti sajtó - a kommunikációs feladataitól való megválásától már értesítette a pártvezetést is - tudta meg a Magyar Hang. A lap kereste Molnár Enikőt is, azonban ő azt mondta: a munkáltatója engedélye nélkül nem nyilatkozhat.

Forrásaink szerint Molnár Enikő a lemondásával próbálná menteni a lejtmenetben lévő pártelnök Jakab Péter székét.

  • 16x9 Image

    Báthory Róbert

    Báthory Róbert a magyarországi Szabad Európa szenior oknyomozó újságírója. Tizenhét éve dolgozik a médiában, ebből tíz évet a legnagyobb televíziók – az RTL Klub, a TV2, a Hír TV és az MTV – hír- és hírháttérműsorainál mint riporter, szerkesztő, illetve felelős szerkesztő. Ezt megelőzően a Kossuth rádió és a Rádió C munkatársa volt. 

XS
SM
MD
LG