Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Patriot légvédelmi rendszerek érkeztek Ukrajnába


Patriot légvédelmi rendszerek a varsói repülőtéren 2023. február 7-én
Patriot légvédelmi rendszerek a varsói repülőtéren 2023. február 7-én

Az ukrán védelmi miniszter bejelentette, hogy megérkeztek a régóta várt, amerikai gyártású ütegek, amelyek nagyban hozzá fognak járulni az orosz légicsapások kivédéséhez.

„Gyönyörű ukrán egünk ma biztonságosabbá vált, mivel megérkeztek a Patriot légvédelmi rendszerek – írta Olekszij Reznyikov Twitteren. – Partnereink betartották a szavukat” – szögezte le.

Ukrán tisztségviselők korábban hangsúlyozták, hogy hatalmas segítség lenne a védekezésben a Patriot-ütegek leszállítása, amit az Egyesült Államok tavaly októberben hagyott jóvá.

Ezek az egységek alkalmasak repülőgépek, manőverező robotrepülőgépek és rövidebb hatótávolságú ballisztikus rakéták megsemmisítésére is.

Ehhez kapcsolódóan: Hogyan segíthetik a Patriot rakéták Ukrajnát?

Jurij Ihnat, az ukrán légierő szóvivője úgy vélekedett, hogy mérföldkő-jelentőségű fejleményről van szó, ugyanis ezentúl messzebbről is közömbösíteni tudnak orosz célpontokat.

Azt nem tudni egyelőre, hogy pontosan hány légvédelmi rendszer érkezett Ukrajnába, a védelmi tárca vezetője mindenesetre ezekért az Egyesült Államoknak, Hollandiának és Németországnak mondott köszönetet.

A berlini szövetségi kormány weboldalán feltettek egy Patriotot is az utóbbi héten Ukrajnába szállított katonai eszközök listájára, valamint Annalena Baerbock, a német diplomácia vezetője is beszélt erről a parlament szerdai ülésén.

Reznyikov először mintegy öt hónappal a háború kitörése előtt, 2021 augusztusában kért légvédelmi rendszereket Washingtontól, akkor viszont beszámolói szerint azt mondták neki, hogy ez lehetetlen.

A rendszer használatára kiképeztek ukrán katonákat, szakértők szerint egy egység működtetéséhez és fenntartásához akár kilencven emberre is szükség lehet.

Ehhez kapcsolódóan: Légvédelem: hogy hárítja el Ukrajna az orosz rakétákat?

Ezt a típusú irányított föld-levegő rakétarendszert először a nyolcvanas években vetették be. Minden üteg egy teherautóra szerelt rendszerből áll, amely nyolc indítóállványt tartalmaz, és ezek egyenként legfeljebb négy rakétaelhárítót, egy földi radart, egy vezérlőállomást és egy generátort képesek befogadni.

A Patriot jelenlegi elfogórakétája lövedékenként körülbelül négymillió dollárba kerül, a kilövőállványok pedig egyenként körülbelül tízmillió dollárba. Ilyen áron nem költséghatékony és nem optimális ezt használni a sokkal kisebb és drámaian olcsóbb iráni drónok lelövésére, amelyeket Oroszország vásárolt és használ Ukrajnában.

Készült az AP tudósításának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG