Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Patthelyzet Bulgáriában, nem alakíthat kormányt Boriszov pártja


Bojko Boriszov leköszönő bolgár miniszterelnök és Slavi Trifonov, a legnagyobb ellenzéki párt, az ITN vezetője
Bojko Boriszov leköszönő bolgár miniszterelnök és Slavi Trifonov, a legnagyobb ellenzéki párt, az ITN vezetője

Feladta a kormányalakítást Bulgáriában Bojko Boriszov pártja, miután nem talált koalíciós partnert, de az ellenzék sincs sokkal könnyebb helyzetben. Ha tovább marad a patthelyzet, előrehozott választásokat írhatnak ki.

Hiába nyerte el a legtöbb szavazatot az április 4-i parlamenti választásokon, nem tud kormányt alakítani a jobboldali GERB párt Bulgáriában. A 2014 óta kormányzó párt ugyan a legnagyobb frakciót alakíthatja a parlamentben, de nincs tényleges többsége, így legfeljebb koalíciós kormányt tudna alkotni, amire a többi párt nem hajlandó.

Nem találtak partnert

Daniel Mitov, a GERB kormányfőjelöltje, a leköszönő Bojko Boriszov utódja pénteken közölte Rumen Radev köztársasági elnökkel, hogy visszaadja miniszterelnöki mandátumát, mivel mindkét kisebb párt, amelyet megkörnyékezett a GERB, még csak tárgyalóasztalhoz sem ült velük.

Az ellenzéki pártok a kampány során a rendszerszintű korrupció miatt élesen bírálták Boriszov pártját, így kizárták a GERB-bel való együttműködést. Boriszov válaszul azt mondta, „a többi párt arroganciája miatt lehetetlen” a kormányalakítás.

A GERB után a második legnagyobb frakciót egy újonnan alapított, rendszerkritikus és a korrupció elleni küzdelemmel kampányoló mozgalom alapíthatja, amely Slavi Trifonov korábbi énekes és tévés műsorvezetőt jelölte kormányfőnek. Radev köztársasági elnök pénteken azt mondta, egyelőre nem kéri fel Trifonovot a kormányalakításra, hogy időt adjon a pártoknak valamilyen megegyezésre.

Előrehozott választás lehet

Trifonov „Vannak Ilyen Emberek” (ITN) nevű pártja egyelőre nem beszélt kormányalakítási tervekről. A párt politikusai korábban azt mondták, nem lépnének szövetségre a hagyományos pártokkal, mint a GERB-bel, valamint a bulgáriai török kisebbség pártjával, az MRF-fel. Az ITN két kisebb pártot tud elképzelni potenciális koalíciós partnerként, ám a három pártnak közösen nem lenne többsége a parlamentben.

A bolgár választási törvények alapján az államfő háromszor kérheti fel a parlamenti pártokat a kormányalakításra, a harmadik alkalommal a köztársasági elnök által választott párt vagy pártok javasolhatnak egy kabinetet, amit a parlamentnek is jóvá kell hagynia. Ha harmadjára sem sikerül kormányt alakítani, az elnöknek fel kell oszlatnia a parlamentet, és új választást kell kiírnia. Az új választásokig egy Radev által kinevezett ügyvivő kabinet kormányozna.

A politikai bizonytalanság igen érzékeny pillanatban éri Bulgáriát, hiszen a bolgár kormánynak (amelyről még nem tudni, kikből áll majd a következő pár héten) most kellene tárgyalnia az Európai Unió 750 milliárd eurós mentőcsomagjáról. Sokan attól tartanak, hogy a kormányválság miatt Bulgária kevesebb pénzhez juthat a koronavírus-válság miatt bevezetett uniós segélyalapból. Korábban a bolgár parlament arról is döntött, hogy megkezdik az előkészületeket az euró bevezetésére, amely 2024-ben válna hivatalosan az ország fizetőeszközévé, ám a belpolitikai válság késleltetheti az euró bevezetését.

XS
SM
MD
LG