Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

PDSZ: A kormány állításával szemben elképesztő tanárhiánnyal indul a tanév


Tanítónő beszél a diákokhoz a Zelk Zoltán általános iskola 1/b osztályában Nyíregyházán 2021. szeptember 1-jén (képünk illusztráció)
Tanítónő beszél a diákokhoz a Zelk Zoltán általános iskola 1/b osztályában Nyíregyházán 2021. szeptember 1-jén (képünk illusztráció)

Nem igaz, hogy nincs tanárhiány, mint ahogy a kormány állítja, a szakszervezet szerint nagyon is van, ennek jól láthatók a jelei, és decembertől várhatóan még rosszabb lesz a helyzet, amikor megszűnik a státusztörvény miatt távozók jogviszonya. A tiltakozások szervezői szeptember 1-jére országos tanévnyitóval készültek a Kossuth térre, tüntetés két hét múlva lesz.

A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) egyáltalán nem úgy látja, ahogy az oktatásért felelős kormánytagok nyilatkoztak a nemzeti tanévnyitón, hogy nincs tanárhiány, minden rendben van – mondta a Szabad Európának Nagy Erzsébet, a PDSZ ügyvivője.

Rengeteg megkeresés érkezik hozzájuk a pedagógusoktól, hogy továbbra is magasak az óraszámaik, és sok a helyettesítés. Alsós tanítókat küldenek felsősöknek szakórát tartani, olyan tantárgyakat, amelyekre nincs képesítésük, már 7. és 8. osztályba is beosztanak alsós tanítókat. A napközis tanárok már délelőtt is tanítanak, helyükre pedig iskolatitkárokat osztanak be – mondta Nagy Erzsébet a hozzájuk beérkezett jelzések alapján.

„Ezek azok a jelek, amelyek azt jelzik, hogy elképesztő szakemberhiány van” – fogalmazott.

Pécsett három iskolának is profilja az úszásoktatás, ez a hazai képzés egyik központja. Tanuszodáik azonban pénzhiány miatt nem nyitnak ki szeptembertől – mondta Nagy Erzsébet. Nágocson nem indult el a tanítás, Gödön pedig konténerekben tartanak órát a gyerekeknek – említett néhány példát a szakszervezethez érkező megkeresések közül.

Ehhez kapcsolódóan: Tízből négy magyar nyolcadikos nem érte el az alapfokot sem szövegértésben – térképen a különbségek

A pedagógusok szeptember 15. és 29. között nyilatkozhatnak arról, hogy nem akarnak tovább dolgozni a státusztörvény hatálya alatt. Ők még november végéig tanítanak, decembertől ezért még súlyosabb lehet a helyzet, több ezerrel csökkenhet a tanárok száma szerinte.

„Akkor mit fognak csinálni, hogyan pótolják a kollégákat? Most ilyen tanév előtt állunk” – mondta Nagy Erzsébet.

Azt sem tudják pontosan, hogy eddig hány tanár távozott. Ami biztos, hogy ötezernél több pedagógus jelezte névvel, aláírással, hogy beadja lemondását a státusztörvény miatt. Ennek időbeli eloszlását azonban nem tudják, és a tankerületek sem adtak választ kérdésükre – mesélte.

Szeptember 1-jére az Országos Tanévnyitó elnevezésű rendezvénnyel készültek a Kossuth téren. Ez valójában nem tüntetés, hanem aktivistatalálkozó és toborzó esemény, ahol a tiltakozásokban részt vevők egyeztetnek az ötleteikről és a további lépésekről. A PDSZ a Civil Bázissal és az Egységes Diákfronttal közösen szervezi a rendezvényt.

Korábbi cikkünk a témában: Lakner Zoltán: „Nemzedéknyi időt vesztegettünk el az oktatásban”

Mint mondta, a tüntetést két hét múlva tartják, hogy addig legyen idejük megszervezni, és minél többen eljöjjenek. A továbbiakban is folytatni fogják a tiltakozást és a nyomásgyakorlást a kormányra. Ami eddig volt tiltakozási forma, az folytatódik, és lesznek országjárások, ahol közvetlenül találkozhatnak a helyiekkel, hogy minél több szerveződés csatlakozzon hozzájuk.

Egyéb kreatív ötleteken is dolgoznak, Németországból is kapnak segítséget. Szeptember végén kétnapos továbbképzést tart nekik a német tanárszakszervezet, a GEW, például a kampányok felépítéséről és a mozgósításról, de máshonnan is érkezik segítség. A sztrájkot is folytatják, hamarosan kijelölnek sztrájknapokat – mondta Nagy Erzsébet.

A tiltakozásban részt vevő civilek, jogvédők és szakszervezetek hétfőn egyeztetnek az alkotmánybírósági beadványról, amelyben megtámadják a státusztörvényt. Várhatóan ötven ellenzéki országgyűlési képviselő aláírásával adják majd be, mert az Alaptörvény szerint az Alkotmánybíróság az országgyűlési képviselők egynegyede kezdeményezésére felülvizsgálja a jogszabályoknak az Alaptörvénnyel való összhangját. A PDSZ ügyvivője szerint ez a leghatékonyabb formája a beadványnak. A dokumentum szövegének elkészítésében a Társaság a Szabadságjogokért szakértői segítenek.

A PSZ szirénával nyitotta meg a tanévet

Kritikus mértékű a pedagógushiány a közoktatásban, az intézményvezetők nyilatkozata szerint jelenleg csaknem 16 ezer pedagógus hiányzik a rendszerből – mondta Totyik Tamás, a Pedagógusok Szakszervezetének (PSZ) elnöke a szakszervezet tanévnyitó sajtótájékoztatóján.

Figyelemfelhívásként szirénaszóval kezdődött az esemény. Totyik Tamás szerint a következő öt évben várhatóan mintegy 22 ezer főállású pedagógussal lesz kevesebb.

„Ez akkora tőrdöfés, amit egy rendszer sem tud túlélni” – fogalmazott.

Ezeket az adatokat a kormány is ismeri, ennek ellenére az oktatásirányítás „dicshimnuszt zeng” a pedagóguspályára készülő felvételizők létszámáról – tette hozzá.

Ehhez kapcsolódóan: Mi a tanárok és mi a szülők felelőssége a magyar oktatás szétesésében?

A PSZ szerint 12 ezerre tehető a nyugdíjas visszafoglalkoztatottak száma, számos intézményben pedig képesítés nélküli alkalmazottakkal „fedik el a hiányt”.

„Szeretném megkérdezni, hogy egy 79 éves matematikatanár vajon hogyan viszonyul az alfa generáció gyerekeihez, és a 76 éves óvodapedagógus hogy hajol le a négyéveshez” – fogalmazott.

Adataik szerint minden ötödik általános iskolában képesítés nélküli pedagógus tanít, és minden harmadik általános iskolában van olyan pedagógus, aki nem a szakjának megfelelő tantárgyat oktatja – mondta a PSZ elnöke.

Tóth Tünde, a PSZ alelnöke arra hívta fel a figyelmet, hogy a szakemberhiány a természettudományos tárgyak esetében a legszembetűnőbb. Hozzátette: a statisztikák szerint csak minden ötödik felvételt nyerő pedagógushallgató marad hosszú távon a pályán. Példaként említette, hogy az idei felsőoktatási felvételin 72 leendő kémiatanárt vettek fel, ami – szerinte – a valóságban legfeljebb egy tucat, ténylegesen pályára lépő új munkatársat fog jelenteni.

„Sürgősen érdemi lépéseket kell tenni. Ha erre nem képes az oktatásirányítás, akkor be kell látni, hogy alkalmatlanok a feladatuk ellátására” – jelentette ki Tóth Tünde.

Gosztonyi Gábor, a PSZ másik alelnöke hangsúlyozta, hogy a szakszervezet évek óta kongatja a vészharangot, ám a kormány „a füle botját se mozdítja”. Jelezte azt is, hogy a következő időszakban a PSZ részt fog venni minden akcióban és megmozduláson, amelyek a közoktatás és a pedagógusok helyzetére hívják fel a figyelmet.

  • 16x9 Image

    Kertész Ádám

    Kertész Ádám a Szabad Európa budapesti szerkesztőségének külsős újságíró munkatársa. Több mint húsz éve van a pályán, ezalatt számos szerkesztőségben dolgozott, egyebek mellett az InfoRádió, a Független Hírügynökség, a Kossuth rádió, a TV2, a Hír TV és több online hírportál munkatársa is volt.
    Vezetett rádióműsort, szerkesztett tévéműsort, tudósított, riportokat készített híradókba, hírműsorokba, cikkeket írt, hírt szerkesztett, a szakma szinte minden területén szerzett tapasztalatokat.

XS
SM
MD
LG