Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

PDSZ: Nyilván egy klimatizált irodában döntöttek a júniusi plusz egy hét tanításról


Ballagó diákok a Békéscsabai Szakképzési Centrum Vásárhelyi Pál Technikum és Kollégiumban 2023. május 6-án (képünk illusztráció)
Ballagó diákok a Békéscsabai Szakképzési Centrum Vásárhelyi Pál Technikum és Kollégiumban 2023. május 6-án (képünk illusztráció)

A spórolás a fűtési költségeken lehetett a fő szempont, amikor olyan tervezetet készített a kormány, hogy a téli és a tavaszi szünet tovább tartana, júniusban viszont egy héttel később kezdődne a vakáció, mint eddig – mondta a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) ügyvivője. A szakszervezet azt is kifogásolta, hogy a tanrendről szóló rendelet idén jóval később jelenik meg, mint szokott.

Csütörtökön bocsátotta társadalmi vitára a Belügyminisztérium a 2023/2024 tanév rendjéről szóló BM-rendelet tervezetét. A dokumentum szerint az utolsó tanítási nap 2024. június 21-e lesz, egy héttel később, mint eddig. A nyári szünet egyhetes csökkentéséért cserébe ugyanennyivel hosszabb lesz a téli és a tavaszi szünet.

A PDSZ Országos Választmánya még nem hozott határozatot az ügyben, de a tagok eddig beérkezett véleménye szerint a fűtési költségeken akarnak spórolni, szakmai okát nem látják a változtatásnak – mondta a Szabad Európának Nagy Erzsébet, a PDSZ ügyvivője.

Szerinte a június 21-ig tartó tanév nagyon súlyos kellemetlenség lesz a diákoknak. A tanároknak kevésbé, mert ők egyébként is bent vannak addig az iskolában, számukra eddig sem ért véget a munka június 15-én, de a gyerekeknek igen, és most ezt hosszabbítanák meg egy héttel.

Korábbi cikkünk a témában: Országos tanévnyitóval és hídfoglalásokkal készülnek szeptemberre a tanár-diák tüntetések szervezői

„Ezt a döntést nyilván egy klimatizált irodában hozták, ahol a nyári hőségben is lehet dolgozni, de az iskolák zömében nincs klíma, ami nagy problémát fog okozni a gyerekeknek a nyári kánikulában. Júniusban már a túlélésre rendezkednek be az iskolák, mert olyan meleg van, hogy alig lehet kibírni” – fogalmazott.

Mint mondta, a középiskolai beiratkozás június 24. és 26. között lesz, az évzárókat június 21-ig meg kell tartani, addigra le kell zárni a jegyeket és meg kell írni a bizonyítványokat. Vagyis az utolsó héten minden adminisztráció a tanítás mellett történne, ami azt jelenti, hogy „ez egyértelműen egy kamuhét lesz a gyerekeknek”, érdemi tanítás már nem várható az utolsó tanítási héten, a kánikulában.

A PDSZ azt is kifogásolja, hogy a következő tanév rendjéről szóló rendeletnek már rég meg kellett volna jelennie, hogy az iskolák időben el tudják kezdeni a tanév szervezését. A korábbi években már júniusban megjelent, idén azonban július 27-én bocsátották társadalmi vitára, augusztus 4-ig lehet véleményezni. Még nem tudni, mikor jelenik meg végleges formában, az iskolák viszont csak ezt követően tudják elkezdeni a következő tanév tervezését.

  • 16x9 Image

    Kertész Ádám

    Kertész Ádám a Szabad Európa budapesti szerkesztőségének külsős újságíró munkatársa. Több mint húsz éve van a pályán, ezalatt számos szerkesztőségben dolgozott, egyebek mellett az InfoRádió, a Független Hírügynökség, a Kossuth rádió, a TV2, a Hír TV és több online hírportál munkatársa is volt.
    Vezetett rádióműsort, szerkesztett tévéműsort, tudósított, riportokat készített híradókba, hírműsorokba, cikkeket írt, hírt szerkesztett, a szakma szinte minden területén szerzett tapasztalatokat.

XS
SM
MD
LG