Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Előállt egy újabb, a Pegasusszal megtámadott magyar újságíró


Transzparenst tartó tüntető a megfigyelési botrány miatt tartott budapesti tüntetésen, 2021. július 26-án
Transzparenst tartó tüntető a megfigyelési botrány miatt tartott budapesti tüntetésen, 2021. július 26-án

Előállt a negyedik magyar újságíró is, akinek bizonyítottan sikeresen feltörték a telefonját a Pegasus nevű kiberfegyverrel. A bűnügyekkel és igazságszolgáltatással foglalkozó Csikász Brigittát hónapokon keresztül megfigyelték 2019-ben. A magyar kormány soha nem cáfolta, hogy ők hallgatták volna le politikai ellenfeleiket, újságírókat, ügyvédeket és másokat.

Hosszú mérlegelés után előállt a negyedik magyar újságíró is, akinek ismeretlenek bizonyítottan feltörték a telefonját a Pegasus nevű izraeli kémszoftverrel.

Csikász Brigitta telefonját 2019 során többször is feltörték, ám azt utólag nem lehet már követni, hogy milyen információkat szereztek meg a telefonjáról, írja a Direkt36. Lényegében szinte bármit megszerezhettek, amit a telefon tárolt, képernyőjén egyszer is megjelent vagy amik elhangzottak vagy megjelentek a telefon közelében.

Az újságírónőt több mint hét hónapig figyelték meg ezzel az eszközzel. Akkoriban az Átlátszó.hu-nak dolgozott bűnügyi, igazságszolgáltatási témákban, jelenleg a Blikkbe ír politikusok vagy a hatóságok visszaéléseiről.

Ne gondolják, hogy fél

Csikász Brigitta azon nem lepődött meg, hogy megpróbálták lehallgatni, írta a Blikkben. Eddig azért nem akarta ezt nyilvánosságra hozni, mert nem volt biztos benne, hogy a környezete és a forrásai hogyan fogják fogadni. Viszont egy nyomozásnál jó eséllyel előkerülhet a neve érintettként, azt pedig nem szeretné, ha bárki azt gondolná, hogy fél, ezért most a nyilvánosság elé állt ő is.

A megfigyelési időszak alatt több olyan témáról is ő írt új információkat, amikor az EU csalás elleni hivatala, az OLAF hiába jelezte a sorozatos problémákat a magyar hatóságoknak, azok inkább nem jártak az ügyek végére.

Az egész világot megrázó lehallgatási botrányról alább olvashat bővebben. Az ügynek egyébként számos magyar érintettje van, a kormány politikai ellenfelei, újságírók, ügyvédek, de még Chikán Attila közgazdász professzor, Varga Zoltán, a Central Médiacsoport tulajdonosa vagy Weingartner Balázs és Aszódi Attila egykori államtitkárok is a célpontok között voltak.

A magyar kormány nem cáfol, és eltussolná

A magyar kormány részéről eddig senki nem cáfolta, hogy lehallgatták volna a fenti szereplőket, sőt azt se , hogy felhasználták volna újságírók, ügyvédek és politikai ellenfeleik ellen a drága izraeli kémfegyvert.

Jellemzően arra hivatkoztak eddig, hogy bármit is tettek, az jogszerű volt. De Magyarországon különösen gyenge a megfigyelések szabályozása, lényegében saját magát ellenőrzi a kormány ilyenkor.

Többek közt Szijjártó Péter semmiről nem tudott, de elmondta, hogy majd megkérdezi Orbán Viktort az ügyben. Trócsányi László egykori miniszter nem cáfolta, hogy adott volna engedélyt ilyen lehallgatásokra, de nem rémlett neki a Pegasus szoftver.

Varga Judit kitöröltette volna az erre vonatkozó kérdést is egy interjújából, egyébként főleg a felelősséget próbálta másra hárítani.

Gulyás Gergely szerint egyszerűen nem kéne ezzel foglalkozni, mindezzel titokzatos külföldi erők próbálnak csak zavart okozni Magyarországon.

Mindenesetre a Fidesz megakadályozta, hogy Pintér Sándort meghallgathassák a Nemzetbiztonsági bizottság ülésén ez ügyben. Utóbbi szintén nem tagadta, hogy Magyarországon szereplőket figyelt volna meg a kormány a Pegasusszal.

Pintér később egyébként már fenyegető hangnemre váltott, szerinte az ügyben akár már a kérdések feltétele miatt is felelősségre lehetne vonni egy újságírót.

A Pegasus gyártója, az izraeli NSO-csoport a helyi kormánnyal együttműködve csak államoknak, állami bűnüldöző szerveknek értékesíti ezt a modern eszközt. A használata meglehetősen drágának számít, viszont nem nagyon lehet ellene védekezni.

  • 16x9 Image

    Szalai Bálint

    Szalai Bálint a Szabad Európa budapesti szerkesztőségének újságírója. Nyolc évig dolgozott az akkor leglátogatottabb híroldalnak számító Indexnél. Egyéb elismerések mellett 2015-ben megkapta a Gőbölyös Soma-díjat. A 2018/19-es akadémiai évben az Arizona Állami Egyetem Fulbright-program Humphrey-ösztöndíjasa volt. 

XS
SM
MD
LG