Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Varga Juditot cáfolja a Le Monde, ki akart húzatni egy kérdést az interjújából


Varga Judit egy luxembourgi sajtótájékoztatón, 2021. június 22-én.
Varga Judit egy luxembourgi sajtótájékoztatón, 2021. június 22-én.

A Le Monde újságírója megerősítette, hogy Varga Judit töröltetni akarta volna a politikai ellenfelei lehallgatására vonatkozó kérdést júliusi interjújából. A miniszter elsőre letagadta, hogy bármi ilyesmit akart volna.

A Varga Judittal július elején készült Le Monde-interjú szerzője, Jean-Baptiste Chastand megerősítette a Népszavának, hogy a magyar igazságügyi miniszter tényleg töröltetni akart volna egy választ és magát a kérdést is a megjelenő anyagból.

A kérdés a következő volt:

"Ha valaki azt kérné, hogy hallgassanak le egy újságírót vagy egy (politikai ellenfelet), elfogadná-ezt a kérést?

Válaszában Varga Judit nem ítélte megfelelőnek a kérdést, de nem is cáfolt semmit.

“Micsoda kérdés! Ez már önmagában provokáció!”

– válaszolta a miniszter.

Jean-Baptiste Chastand szerint ezután a miniszter sajtósa kereste meg azzal, hogy ezt a kérdést és választ törölni szeretnék az interjúból, de a francia újságíró nem ment bele ilyesmibe.

"Azt mondtam a szóvivőnek, hogy csak akkor javíthatnak bele az írásba, ha közben rájöttek, hogy a miniszter hibás választ adott. Harminc perc múlva jött a megerősítés, hogy az interjú teljes szövegét jóváhagyták”

– mondta Jean-Baptiste Chastand a lapnak. Erről az epizódról a Washington Post is beszámolt, majd Varga Judit Brüsszelben rögtön letagadta, hogy ő vagy minisztériumából bárki hasonló kéréssel állt volna elő. Erről alább olvashat bővebben.

A magyar kormány részéről napok óta senki nem cáfolta, hogy politikai ellenfeleik és újságírók lehallgatására használták volna a Pegasus kiberfegyvert.

Több beadvány is érkezett az adatvédelmi hatósághoz a lehallgatási botránnyal kapcsolatban, de Péterfalvi Attila a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság elnöke most nem kíván az üggyel foglalkozni, mert bejelentette, hogy még két hétig szabadságon van, így a továbbiakról majd csak augusztus 3. után dönt.

A kormány többi tagjának, illetve az ellenzéki vezetők reakcióról az alábbi összefoglalóból tájékozódhat még.

  • 16x9 Image

    Szalai Bálint

    Szalai Bálint a Szabad Európa budapesti szerkesztőségének újságírója. Nyolc évig dolgozott az akkor leglátogatottabb híroldalnak számító Indexnél. Egyéb elismerések mellett 2015-ben megkapta a Gőbölyös Soma-díjat. A 2018/19-es akadémiai évben az Arizona Állami Egyetem Fulbright-program Humphrey-ösztöndíjasa volt. 

XS
SM
MD
LG