Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Izrael nem ad el többé kiberbiztonsági eszközöket Magyarországnak


A Pegasus-botrány miatt szűkítették azon országok jegyzékét, ahová kiberbiztonsági eszközöket értékesíthetnek izraeli cégek: 102 ország helyett már csak 37 szerepel a listán.

Izrael mintegy harmadára csökkentette azoknak az országoknak a listáját, ahová kiberbiztonsági eszközöket lehet exportálni az országból, számolt be a Reuters izraeli lapértesülésekre hivatkozva. A lista szűkítése mögött az NSO Group izraeli cég által értékesített szoftverrel, a Pegasusszal való esetleges külföldi visszaéléseket sejtik. Az új listáról ugyanis azok az országok maradtak le, ahol felmerült, hogy nem bűnüldözésre használták a kémprogramot. Lekerült a listáról például Magyarország, Mexikó, Marokkó, Szaúd-Arábia, Mexikó és az Egyesült Arab Emírségek is.

Izrael azóta nyomás alatt áll, hogy korlátozza a kémprogramok exportját, amióta kiderült, hogy az NSO Pegasus eszközét több országban újságírók, kormánytisztviselők és jogvédők telefonjának feltörésére használták. Magyarországon újságírók, üzletemberek és politikusok ellen is bevethették a programot.

Az importengedéllyel rendelkező országok listáját közlő Calcalis Tech megkeresésére az izraeli védelmi minisztérium közölte, hogy „Izrael Állam folyamatosan felülvizsgálja a védelmi exportjának felügyeletére vonatkozó politikáját, beleértve a kibertermékek exportjának felügyeletére vonatkozót is”. Hozzátették, hogy csak kormányzati szervek vásárolhatnak ilyen kibertermékeket, és „ha nyilvánvalóvá válik, hogy a beszerző ország nem az engedély feltételeinek megfelelően vagy nem a beszerző ország által tett kötelezettségvállalásnak megfelelően használja a terméket, a megfelelő eljárást kezdeményezik”.

A frissített listán Ausztria, Olaszország, Izland, Írország, Észtország, Bulgária, Belgium, az Egyesült Királyság, Németország, Dánia, Hollandia, Görögország, Luxemburg, Lettország, Litvánia, Liechtenstein, Málta, Norvégia, Szlovénia, Szlovákia, Spanyolország, Portugália, Finnország, Csehország, Franciaország, Horvátország, Ciprus, Románia, Svédország, Svájc, Ausztrália, India, Japán, Új-Zéland, Dél-Korea az Egyesült Államok és Kanada szerepel.

A Pegasus-botránnyal kapcsolatos összes hírünket itt találja.

XS
SM
MD
LG