Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Aznap kezdték el lehallgatni a cégvezetőt, amikor kiderült, hogy dolgozik Gyurcsányéknak is


A Pegasus kémfegyvert gyártó NSO Csoport logója az izraeli Sapir városában 2021. augusztus 24-én
A Pegasus kémfegyvert gyártó NSO Csoport logója az izraeli Sapir városában 2021. augusztus 24-én

Páva Zoltán ellenzéki médiatulajdonos ellen is bevetették a Pegasus kiberfegyvert, és pont aznap törték fel a telefonját, amikor kiderült, hogy cége a Demokratikus Koalíciónak is dolgozik.

A Pegasus izraeli kémszoftver újabb magyar áldozatára derült fény nemrég, írta meg a Direkt36. Ő Páva Zoltán, aki ismertebb médiaszereplő, a szinte kizárólag a Fidesz–KDNP kritizálásával foglalkozó Ezalényeg.hu médiakiadvány kiadója, egyben egykori MSZP-s politikus.

Az ellenzéki szereplőt idén figyelhették meg, de külön jelentősége lehet annak is, hogy pontosan mikortól.

Két nemzetközi kutatócsoport biztonsági szakértői is megvizsgálták Páva telefonját, és mindkét vizsgálat arra jutott, hogy a telefonon kimutathatók a Pegasus nyomai, idén tavasszal törték fel. Egészen pontosan március 16. és 24., valamint május 23. és 27. között volt jelen a kémszoftver Páva telefonján.

Pont aznap, amikor kiderült, hogy a DK-nak dolgoznak

Az első dátum azért érdekes, mert pont március 16-án derült ki, hogy Páva egyik cége szerződést kötött a Demokratikus Koalíció parlamenti frakciójával közösségi médiás tanácsadásra. A szerződés adatait ugyanis aznap töltötte fel a frakció a parlement honlapjára. A cég részéről az aláíró maga Páva Zoltán volt.

Az adatok feltöltésének másnapján egyébként cikket írt a szerződésről a kormányközeli médiabirodalomhoz tartozó Origo.hu, hangsúlyozva Páva Zoltán szerepét.

Mindent lehallgathattak, aminek a közelében volt a telefon

A Direkt36-nak John Scott-Railton, a Citizen Lab vezető kutatója elmondta, hogy nagyon nehéz megmondani ilyen esetekben, milyen adatokat szedtek le a készülékről, de az biztos, hogy a Pegasus hozzáfért mindenhez, amihez Pávának hozzáférése volt. A kémprogramot irányítók elérhették többek között a készüléken tárolt üzeneteket, fotókat és videókat, kényükre-kedvükre kapcsolhatták be a készülék mikrofonját és kameráját – távolról és észrevétlenül.


Páva korábban a Direkt36-nak elmondta, hogy nem érti, miért pont ekkor akarhatták megfigyelni. Ugyanis abban az időben semmi különös nem történt vele, már csak azért sem, mert épp március 16-án kezdtek el kijönni rajta a koronavírus-fertőzés tünetei. Azt viszont nem tudta, hogy aznap lettek nyilvánosak a DK-val kötött szerződésük adatai.

Lehallgatás és kémkedés: megfigyelési botrányok a rendszerváltás után
please wait

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 0:04:22 0:00

A DK pártigazgatója, Sebián-Petrovszki László szerint maga a frakció tölti fel a szerződés adatait a parlementi honlapra, ezúttal is így történt. A pártigazgató szerint évek óta érzékelik, hogy a kormánypárti média nagy érdeklődéssel követi az ellenzék, illetve a DK közösségi médiás tevékenységét.

Nem tudni, összefügg-e ez a Pegasus kémprogram használatával, de egyébként az idei első félévben rekordmennyiségű megfigyelést engedélyezett a magyar kormány.

A magyar kormány nem tagadta, hogy megfigyeltettek volna civileket vagy a politikai ellenfeleiket

A kormány részéről eddig senki nem tagadta, hogy Magyarország valóban vásárolt a Pegasus nevű kémfegyverből, és azzal újságírókat, ellenzéki politikusokat, illetve a kormány civil kritikusait figyelték volna meg. Több olyan kijelentés is elhangzott ugyanakkor, hogy egy államnak szüksége van modern megfigyelőeszközökre.

Az eddig megszólaló kormánypárti politikusok rendre hárítottak. Van, aki nem tud az egészről semmit, a legtöbben azonban ebben az ügyben másra próbálták hárítani a felelősséget, Varga Judit miniszter például a saját munkatársaira.

A legtöbbet hangoztatott érv eddig az volt, hogy a magyar szolgálatok törvényesen végzik a munkájukat, de arról már nem tesznek említést a politikusok, hogy a magyar szabályozás a strasbourgi Emberi Jogok Európai Bírósága (EJEB) szerint is problémás.

A Pegasus kiberfegyvert és a mellé járó szolgáltatásokat kizárólag államoknak vagy állami szerveknek értékesítette a tulajdonos izraeli NSO Group. A fegyver értékesítése emellett az izraeli állam jóváhagyásától is függ. A Direkt36 információi szerint Magyarországon azután jelent meg a kémszoftver, hogy 2017-ben és 2018-ban magas szintű találkozók voltak az izraeli és a magyar kormány között.

A Magyarországon eddig azonosított lehallgatási célpontok többek közt újságírók, nem kormányközeli médiatulajdonosok, ügyvédek, egykori fideszes, illetve jelenlegi ellenzéki politikusok voltak.

  • 16x9 Image

    Szalai Bálint

    Szalai Bálint a Szabad Európa budapesti szerkesztőségének újságírója. Nyolc évig dolgozott az akkor leglátogatottabb híroldalnak számító Indexnél. Egyéb elismerések mellett 2015-ben megkapta a Gőbölyös Soma-díjat. A 2018/19-es akadémiai évben az Arizona Állami Egyetem Fulbright-program Humphrey-ösztöndíjasa volt. 

XS
SM
MD
LG