Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Kósa Lajos beismerte, hogy a kormány megvette a Pegasus kémszoftvert


Áder János, Orbán Viktor, Pintér Sándor és Varga Mihály az Országházban 2018. május 22-én
Áder János, Orbán Viktor, Pintér Sándor és Varga Mihály az Országházban 2018. május 22-én

Hivatalosan megerősítették, hogy a Belügyminisztérium megvette a Pegasus kémszoftvert, amellyel civileket, újságírókat, ügyvédeket és ellenzéki szereplőket figyeltek meg. Szijjártó Péter korábban letagadta, hogy tudna ilyen adatgyűjtésről. A Honvédelmi és rendészeti bizottság ülésének jegyzőkönyvét 2050-ig titkosították.

A fideszes Kósa Lajos megerősítette, hogy a Belügyminisztérium megvette a Pegasus kiberfegyvert – írja az ATV. Kósa Lajos szerint mindig törvényesen jártak el. Az eszközzel Magyarországon újságírókat, civileket, ügyvédeket és ellenzéki szereplőket is támadtak nagy számban.

A beismerés a Honvédelmi és rendészeti bizottság ülése után történt, miután a Pegasus-botrány miatt meghallgatták Pintér Sándor belügyminisztert és Hajdu Jánost, a TEK főigazgatóját is.

A belügyminiszter sem megerősíteni, sem cáfolni nem akarta, hogy tényleg az azonosított civileket és a kormány kritikusait próbálták-e volna megfigyelni az állami titkosszolgálatok.

A bizottság szocialista elnöke, Harangozó Tamás az ülés után arról beszélt, hogy a szoftver nemcsak hogy van, de minden arra feljogosított szerv megrendelőként használta. Szerinte Szijjártó Péter ennek az ellenkezőjét állította korábban.

Átverte a minisztert az IH vezetője?

„Erről a vélelmezett vagy állítólagos adatgyűjtésről semmilyen információval nem rendelkezem” – válaszolta Szijjártó Péter korábban a Pegasus kémszoftver lehallgatási ügyével kapcsolatban. Ha minden szolgálat megrendelőként használta a terméket, akkor idetartozik a Szijjártó Péter felügyelete alá tartozó polgári nemzetbiztonsági szolgálat, az Információs Hivatal (IH).

Szijjártó külön ki is emelte, hogy megkérdezte az IH vezetőjét, hogy használtak-e ilyen szoftvert, aki azt mondta neki, hogy nem.

  • 16x9 Image

    Szalai Bálint

    Szalai Bálint a Szabad Európa budapesti szerkesztőségének újságírója. Nyolc évig dolgozott az akkor leglátogatottabb híroldalnak számító Indexnél. Egyéb elismerések mellett 2015-ben megkapta a Gőbölyös Soma-díjat. A 2018/19-es akadémiai évben az Arizona Állami Egyetem Fulbright-program Humphrey-ösztöndíjasa volt. 

XS
SM
MD
LG