Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

3 perc: Európában is vizsgálják a Pegasus magyar alkalmazását


A kép illusztráció, 2016. augusztus 28-án készült a Tel-Avivhoz közeli Herzliában, az izraeli NSO-csoportnak otthont adó épület előtt
A kép illusztráció, 2016. augusztus 28-án készült a Tel-Avivhoz közeli Herzliában, az izraeli NSO-csoportnak otthont adó épület előtt

Február végén Magyarországra érkezik a Pegasus-vizsgálóbizottság. Az Európai Parlament azt szeretné, ha az Europol vizsgálná ki a kémszoftver magyar használatát. Völner Pál nem örült neki, hogy Varga Judit igazságügy-miniszter rátolta a felelősséget a megfigyelési ügyben. Videóriportunkból kiderül: nem az állami támogatás mentette meg a miskolctapolcai Barlangfürdőt.

Zajlik a Pegasus-ügy uniós vizsgálata

A Pegasus kémszoftver európai alkalmazásáról szóló EP-jelentés tervezete többek között arra szólítja fel a magyar kormányt, hogy az Europollal vizsgáltassa ki a lehallgatóprogrammal történt állítólagos visszaéléseket.

A még nem végleges és folyamatosan frissülő jelentés (Magyarországra például február 20–21-én látogat el az úgynevezett Pegasus-különbizottság delegációja) két tagállami kormány, a lengyel és a magyar felelősségét is megállapítja, miközben Görögország és Spanyolország esetében is bizonyítottnak találja a kémprogram(ok) visszaélésszerű használatát, bár nem nevezi meg közvetlenül a felelősöket.

Ide kapcsolódik, hogy az rtl.hu újabb részletet közölt a Schadl–Völner-ügy lehallgatásairól, amiből kiderül: Völner Pál korábbi államtitkár nem örült neki, hogy Varga Judit igazságügy-miniszter elárulta a sajtónak: Völner írta alá a Pegasusszal kapcsolatos megfigyelési engedélyeket. „Miniszter asszony kedveskedett nekem Pegazus-ügyben” – fogalmazott Völner.

Negyedik részéhez ért a Blikk sorozata a témában, ezúttal arról közölnek hangfelvételeket, hogy Schadl György miként vesztegetett meg egy hivatalnokot, hogy megkapja a használatbevételi engedélyt 120 milliós építkezéséhez.

Megmenekült a miskolctapolcai Barlangfürdő

Hosszú huzavona után, január 26-án újra megnyílik a miskolctapolcai Barlangfürdő. Az összefogás, amely lehetővé tette, majdnem példaértékű, de a város és a helyi vállalkozók pénze mellett költségvetési támogatásra is szükség lett volna, többre, mint amennyit a friss kötelezettségek elvittek, az elszálló rezsiárak ugyanis masszív veszteség felhalmozásához vezettek. A város vezetése költségvetési forrásokkal is számolt, ebből viszont nem sokat láttak Miskolcon.

A gyógyfürdők államosításáról szóló hírekre reagálva a Gazdaságfejlesztési Minisztérium közölte: már nem aktuális az erről szóló munkaanyag.

Miért vette meg a magyar állam a Vodafone-t?

Az elmúlt hetek egyik legjelentősebb gazdasági híre volt a magyar Vodafone felvásárlása. A 4iG és a magyar állam vette meg a Vodafone Magyarországot, ezzel hozzájuk került a Vodafone hárommilliós ügyfélköre. Az ügylet körül több furcsaság is van, ezekről van szó a Sztoriban legújabb adásában.

Szankciók Belarusz ellen, modern tankok Ukrajnának

Az Európai Bizottság elnöke január elején bejelentette, hogy újabb szankciós csomag elfogadására készülnek Belarusz ellen az ukrajnai orosz háború támogatása miatt. Az erről szóló javaslatot még nem terjesztették elő, de az első egyeztetések már megkezdődtek a tagállamok között. Egyes brüsszeli diplomaták arra számítanak, hogy a friss büntetőintézkedések a tizedik orosz szankciós csomag részét fogják képezni, amelyet az invázió megindításának február 24-i évfordulója környékén fogadhatnak el.

Németország bejelentette, hogy harckocsikat szállít Ukrajnába. Elemzők szerint változtathat a harctéri erőviszonyokon, hogy Németország hosszas huzavona után hazai gyártású Leopard 2 tankokat szállít Ukrajnának, illetve jóváhagyja, hogy a szövetséges országok is így tegyenek. Lengyelország már korábban bejelentette, hogy szállítani fog német Leopard 2-t Ukrajnának, ahová az Egyesült Államok is M1 Abrams tankokat küld.

A moszkvai hatóságok elbontották azt az emlékhelyet, amelyet a dnyiprói lakóházra mért orosz rakétacsapás 46 ukrán áldozatának állítottak Moszkvában. A rendőrség állítólag négy embert vett őrizetbe a helyszínen. A rendőrök eltávolították a virágokat, a gyertyákat és a játékokat, valamint a lerombolt lakóház képét, és állítólag azóta is egy rendőrautó figyeli a területet.

Érdemes még elolvasni

Erasmus-ügy és uniós támogatások: Navracsics Tibor bejelentette, hogy a magyar kormány kész jogszabályt módosítani annak érdekében, hogy kormánytagok ne lehessenek az egyetemi közalapítványok kuratóriumában – írja a Magyar Hang.

Veszteséges a Magyar Nemzeti Bank vállalati kötvényprogramja. A program havi szinten tízmilliárdos nagyságrendű veszteséget okoz a jegybanknak, és ezt végső soron valószínűleg az adófizetőknek kell majd állniuk – írja a G7. A kötvényprogram legnagyobb kedvezményezettjei között olyan cégek vannak, mint a Hell Energy, a Mol, az OTP, a 4iG, a Market Építő vagy az Opus Global.

  • 16x9 Image

    Keller-Alánt Ákos

    Keller-Alánt Ákos a Szabad Európa újságírója. Korábban a Magyar Narancs munkatársa volt, emellett több külföldi lapban is megjelentek cikkei (többek között: Balkan Insight, Deutsche Welle, Internazionale). Oknyomozó munkájáért többször díjazták Magyarországon és külföldön is. 

XS
SM
MD
LG