Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Mégsem államosítja a gyógyfürdőket a kormány


Látogatók úsznak a fővárosi Széchenyi fürdőben 2021. május 1-jén
Látogatók úsznak a fővárosi Széchenyi fürdőben 2021. május 1-jén

A Gazdaságfejlesztési Minisztérium szerint már nem aktuális az a munkaanyag, amely arról szólt, hogy a kormány átvenné a jelentősebb fővárosi és vidéki fürdőket az önkormányzatoktól. Az államosítás hírére Hajdúszoboszló független, de a Fidesz által támogatott polgármestere úgy reagált: nem adják a fürdőt. A főváros is a végsőkig küzdött volna a nyereséges budapesti fürdőkért – mondta a Szabad Európának Bősz Anett főpolgármester-helyettes.

A Telex írta meg, hogy a Gazdaságfejlesztési Minisztérium munkaanyaga szerint érdemes lenne újragondolni a fürdők tulajdoni viszonyait. A kormányzati dokumentum szerint a koronavírus-járvány, majd az energiaválság miatt finanszírozási és működési problémák jelentkeztek a gyógyfürdőknél, ezért merült fel az állami működtetés, valamint később a koncesszióba adás magáncégeknek.

A hírre Facebook-oldalán reagált Czeglédi Gyula, Hajdúszoboszló független, de a Fidesz által támogatott polgármestere. Azt írta: Hajdúszoboszló soha nem adja a fürdőjét.

„Reméljük, hogy a Telexen megjelent mai hír csak hírlapi kacsa, de ha a kormánynak vagy Nagy Mártonnak a fürdők államosítása a szándéka, akkor számoljon a szakma ellenállásával! A hajdúk soha nem adják fel függetlenségüket és ősi jussukat” – fogalmazott a polgármester.

Később a Telexnek reagált a Gazdaságfejlesztési Minisztérium. Azt írták, hogy „a cikkben említett munkaanyag már nem aktuális, mert időközben a fürdők Brüsszel kérésére kikerültek az operatív programból”.

„Azért ez a minisztériumi válasz is megér egy kis tovább gondolkodást” – írta kommentben a fejleményre Czeglédi Gyula.

Ehhez kapcsolódóan: Még a nyilvános vécén is spórolni kell: így próbálnak túlélni a magyar önkormányzatok

Főváros: Újabb gazemberséget tervezett a kormány

A Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter vezette tárca munkaanyagában azzal érveltek, hogy az önkormányzatok nem tudják fizetni az általuk üzemeltetett fürdők rezsiszámláit az elszállt energiaárak miatt, ami Budapesten biztosan nem igaz, ugyanis a fővárosi fürdőket üzemeltető önkormányzati cég, a Budapest Gyógyfürdői és Hévízei Zrt. (BGYH Zrt.) a 2022-es évet 2,4 milliárd forintos nyereséggel zárta – mondta a Szabad Európának Bősz Anett főpolgármester-helyettes.

A budapesti gyógyfürdőket nem kell megvédeni, mert a BGYH Zrt. vezetése megtalálta azokat a takarékossági lehetőségeket, amelyekkel a többletköltségeket ellensúlyozni tudta, és képes volt jelentős nyereséget produkálni – tette hozzá.

A végsőkig küzdöttek volna a budapesti fürdőkért, nagyon örülnek, hogy erre nincs szükség, mert úgy tűnik, hogy a kormány letett a tervéről – mondta Bősz Anett.

Kerestük az ügyben a Gazdaságfejlesztési Minisztériumot, hogy volt-e előzetes egyeztetés az érintett önkormányzatokkal a fürdők átvételéről, illetve hogy pontosan mi alapján döntöttek úgy, hogy mégsem valósítják meg a munkaanyagban leírt terveket. Amint válaszolnak, frissítjük cikkünket.

Ehhez kapcsolódóan: Az év végéig sem húzza ki Miskolc, ha nem kap állami segítséget

Bajban vannak a vidéki fürdők?

Tavaly nyár végén még a Magyar Fürdőszövetség is úgy nyilatkozott, hogy az energiaárak emelkedése és a vendégszám visszaesése miatt akár a magyarországi fürdők fele is bezárhat ősztől 2023 első feléig. Történtek is bezárások, például Nyíregyházán a Júlia Fürdő, a szegedi Anna Fürdő március elejéig, a siklósi Thermal Spa Siklós március 10-ig, a Csokonyavisontai Gyógy- és Strandfürdő, a mezőberényi Kálmán Fürdő, illetve további kisebb fürdők kényszerültek még ideiglenes bezárásra.

Miskolcon ugyanakkor a kéthetes, szokásos év eleji felújítás után pénteken újra kinyit a Barlangfürdő. Helyi vállalkozók és az ipakamara ígért segítséget az önkormányzatnak annak érdekében, hogy maradjon nyitva a fürdő, amely lényegében az egyetlen turisztikai vonzerő Miskolctapolcán. Úgy tudni, végül jóval kevesebb pénz érkezett tőlük, mint amiről szó volt, a város ennek ellenére nem zárja be a fürdőt, és finanszírozza azt a kezelhető veszteséget, amit a létesítmény termel.

Amit adtak, el is vették: nem az állami támogatás mentette meg a miskolctapolcai Barlangfürdőt
please wait

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 0:03:49 0:00

  • 16x9 Image

    Kertész Ádám

    Kertész Ádám a Szabad Európa budapesti szerkesztőségének külsős újságíró munkatársa. Több mint húsz éve van a pályán, ezalatt számos szerkesztőségben dolgozott, egyebek mellett az InfoRádió, a Független Hírügynökség, a Kossuth rádió, a TV2, a Hír TV és több online hírportál munkatársa is volt.
    Vezetett rádióműsort, szerkesztett tévéműsort, tudósított, riportokat készített híradókba, hírműsorokba, cikkeket írt, hírt szerkesztett, a szakma szinte minden területén szerzett tapasztalatokat.

XS
SM
MD
LG