Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Peking szabályosan toborozta az influenszereket a téli olimpia népszerűsítésére


Peking, 2022. február 9., az élen Liu Shaoang. Miközben a sportolók küzdöttek, az influenszerek is dolgoztak; de lehet, hogy a propaganda szolgálatában
Peking, 2022. február 9., az élen Liu Shaoang. Miközben a sportolók küzdöttek, az influenszerek is dolgoztak; de lehet, hogy a propaganda szolgálatában

A Real Housewives of Beverly Hills sztárja, egy paralimpiai úszó és egy magát márkakirálynak nevező influenszer volt az Instagram- és TikTok-befolyásolók között, akiknek kínai tisztviselők fizettek a pekingi téli olimpiát népszerűsítő diszkrét kampányért – derült ki az amerikai igazságügyi minisztérium új dokumentumaiból.

Számos népszerű – összesen ötmillió követőt elérő – Instagram- és TikTok-felhasználó tette közzé az amerikai hatóságok szerint a pekingi játékokat népszerűsítő posztokat. Ezek a fiókok általában népszerű utazási célpontokról, sportról, divatról és női témákról szóló videókat, fotókat és tartalmakat posztolnak.

A dokumentumok szerint a New York-i kínai konzulátus háromszázezer dollárt fizetett a New Jersey-i székhelyű Vippi Media nevű cégnek az influenszerek toborzásáért. A posztokat – helytelenül – nem jelölték hirdetésként, pedig ezt a TikTok és az Instagram is megköveteli.

„Ez lehetővé teszi számukra, hogy növeljék az üzeneteik elérését és visszhangját, hogy hiteles, független tartalomnak tűnjenek” – mondta Jessica Brandt, a Brookings Institution politikai elemzőműhely külföldi befolyásolással és dezinformációval foglalkozó szakértője a kínai közösségimédia-kampányról.

Az amerikai idegenügynök-törvény és az influenszerek

A kampány további részletei az amerikai igazságügyi minisztériumhoz hétfőn benyújtott beadványok útján kerültek nyilvánosságra, alig néhány nappal azután, hogy az Associated Press vizsgálata feltárta, hogy Kína influenszerek és közösségimédia-fiókok kiterjedt hálózatát használja arra, hogy finom propagandával befolyásolja világszerte a felhasználókat.

Az AP tudósítása szerint a Vippi Media még nem nyújtott be friss információkat az igazságügyi minisztériumnak az influenszerkampányról, holott a szövetségi törvények előírják, hogy ezt az anyagok terjesztését követő 24 órán belül meg kell tenni.

A cég a Foreign Agents Registration Act (Külföldi ügynökök regisztrációjáról szóló törvény) alapján regisztráltatta magát. (A jogszabály 1938-ból származik, amelynek célja, hogy az amerikaiak megtudhassák, ha külföldi szervezetek megpróbálják befolyásolni a közvéleményt vagy a politikai döntéshozókat. Oroszországban a Putyin-rendszer egy sor hasonló nevű törvénnyel betonozza be az elnyomást.)

Az amerikai igazságügyi minisztérium szerint Kína TikTok- és más influenszereket szervezett be a téli olimpia és az ország népszerűsítésére – ami külföldi befolyásolás lehet
Az amerikai igazságügyi minisztérium szerint Kína TikTok- és más influenszereket szervezett be a téli olimpia és az ország népszerűsítésére – ami külföldi befolyásolás lehet

A Vippi Media amerikai közösségimédia-felhasználókat célzó kampánya nagyjából négymillió felhasználót ért el, a posztokat januárban, februárban és márciusban közel egy tucat influenszer terítette TikTok- és Instagram-történeteiben, -videóiban és -posztjaiban. A beadványban megnevezett fiókok az olimpiát népszerűsítő bejegyzéseket osztottak meg a #Beijing2022, #partner és #ad hashtaggel.

Az influenszerek által megosztott Instagram- és TikTok-tartalmak többsége egyszerűen a téli olimpiát reklámozta, képeket osztott meg néhány ünnepélyes eseményről vagy betekintést nyújtott a kínai kulturális szokásokba.

Akkor most ők is kínai ügynökök?

Crystal Kung Minkoff, a Bravo Real Housewives of Beverly Hills című sorozatának szereplője is a Vippi Media által felbérelt influenszerek között volt.

Ő egy olyan videót tett közzé az Instagramján, amelyet otthonában vett fel, és egy fiktív olimpiai esemény – a gyerekeivel folytatott székfoglalós játék – közvetítését imitálta.

A posztban később gratulált a Team USA-nak, azaz az amerikai sportolóknak, és azt írta, hogy Peking az első város, amely a nyári és a téli játékoknak is otthont adott. Minkoffot kereste az AP, hogy adjon magyarázatot, de nem sietett a válasszal.

Jessica Long paralimpiai úszóbajnok és népszerű Instagram-személyiség egy január 27-i posztban ünnepelte a közelgő olimpiát közel százezer követője előtt. „Jó szórakozást és maradandó emlékeket kívánok a pekingi téli olimpiai játékokon!” – írta. Long sem válaszolt még a megkeresésre.

Őt is hírbe hozták: Jessica Long amerikai úszó az éremátadáson, miután megnyerte a női 100 méteres gyorsúszás S8-as döntőjét a 2012-es londoni paralimpiai játékokon. London, Olimpiai Park, Vízisport Központ, 2012. szeptember 6.
Őt is hírbe hozták: Jessica Long amerikai úszó az éremátadáson, miután megnyerte a női 100 méteres gyorsúszás S8-as döntőjét a 2012-es londoni paralimpiai játékokon. London, Olimpiai Park, Vízisport Központ, 2012. szeptember 6.

Az egyik leginkább szembeötlő videó a TikTok-influenszer Ryan Dubstól származik. Ő egy úgynevezett márkakirály, akinek több mint félmillió követője van. Gyakran bőrápolási termékeket népszerűsít a fiókján keresztül.

Dubs egy háromperces interjút posztolt Kína New York-i főkonzuljával, Huang Pinggel, a háttérben a kínai és amerikai zászlóval. (A TikTok-videó itt tekinthető meg.)

A rövid videó felirataiban a 2022-es pekingi játékok hashtagjei szerepeltek. Huang és Dubs a beszélgetésben elítélte a kínai importra kivetett amerikai vámokat. Dubs azt mondta, hogy elképesztő beszállítói vannak Kínában, és arra bátorította az amerikai vállalkozókat, hogy üzleteljenek az országgal. Huang ezt követően a videóban meghívta az amerikai vállalkozásokat Kínába. A pekingi játékokat röviden említették, Dubs úgy fogalmazott, hogy azok „segítettek meghatározni Kínát 2022-ben”. Dubs nem reagált még az AP megkeresésére.

A legtöbb influenszer figyelmen kívül hagyja a szabályt?

Nem világos, hogy az egyes influenszerek mennyit kaptak a tartalom közzétételéért.

Minkoff, Long és Dubs a #partner szót használta a posztjaiban, és nem írta ki, hogy ki szponzorálta a tartalmat. Az Instagram megköveteli, hogy az influenszerek megjelöljék a szponzort, és a TikTokhoz hasonlóan az Instagram is feltételként köti ki, hogy a felhasználók jelenítsék meg, ha fizetett partnerségi megállapodások alapján posztolnak.

Ryan Dubs influenszerkedik

A legtöbb influenszer semmibe veszi ezeket a szabályokat – így közösségimédia-felhasználói nem tudják, hogy ki fizet a hírfolyamukban látott posztokért.

Az AP megkereste az amerikai igazságügyi minisztériumot is, de szóvivőjük – az influenszerekhez hasonlóan – nem válaszolt még a kommentárt kérő e-mailre.

Az AP tudósítása nyomán.
XS
SM
MD
LG