Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Példátlan nemzetközi demonstráció Ukrajna mellett a hágai bíróságon Magyarország nélkül


Joan Donoghue elnöklő bíró a 2022-es határozatot hirdeti ki Hágában 2022. március 16-án
Joan Donoghue elnöklő bíró a 2022-es határozatot hirdeti ki Hágában 2022. március 16-án

Hétfőn folytatódik a hágai Nemzetközi Bíróságon Ukrajna jogi csatája Oroszország ellen a 2022-es invázió igazolására használt népirtási vádak ügyében. Közben Moszkva azt akarja elérni, hogy ejtsék az ügyet.

A Nemzetközi Bíróság meghallgatásain 32 ország fogja támogatni demonstratív módon Ukrajnát. Ez a szám rekordnak számít.

Kijev röviddel azután indította útjára az ügyet, hogy Oroszország 2022-ben megtámadta Ukrajnát. Azzal érvelt, hogy a támadás alapjául a kelet-ukrajnai Luhanszki és Donyecki területen az orosz nyelvű lakosság ellen elkövetett népirtásról szóló hamis vádak szolgáltak, és azt állította, hogy Moszkva népirtást tervez Ukrajnában. Kijev azt akarja elérni, hogy a bíróság kötelezze Oroszországot az invázió leállítására és jóvátétel megfizetésére.

Amikor tavaly benyújtotta keresetét, Ukrajna kijelentette, hogy „Oroszország a feje tetejére állította a népirtásról szóló egyezményt – hamisan hivatkozott népirtásra olyan cselekedetei alapjául, amelyek Ukrajna-szerte súlyosan sértik emberek millióinak emberi jogait”.

Ehhez kapcsolódóan: „Velem együtt el fog pusztulni” – Mélyponton az orosz nyelvhasználat a háborús Ukrajnában

Ukrajna az 1948-ban a népirtások megelőzéséről kötött egyezmény alapján vitte a hágai székhelyű bíróság elé az ügyet – ezt Moszkva és Kijev egyaránt ratifikálta. A bíróság 2022 márciusában hozott ideiglenes ítéletében arra utasította Oroszországot, hogy állítsa le az ellenségeskedést Ukrajnában. Ezt a kötelező erejű jogi ítéletet Moszkva rendre megsérti az ukrán városok és települések elleni pusztító támadásaival.

Magyarország nem

Az e heti meghallgatásokon az orosz ügyvédek várhatóan azzal érvelnek majd, hogy a bíróság nem rendelkezik hatáskörrel az ügy tárgyalására, Ukrajna pedig felszólítja a bírákat, hogy folytassák kárigényei érdemi tárgyalását.

A Kijevnek nyújtott nemzetközi támogatás példa nélküli demonstrációján Ukrajna 32 szövetségese, köztük Kanada, Ausztrália, illetve – Magyarország kivételével – az Európai Unió valamennyi tagállama nyilatkozatokban áll ki Kijev jogi érvei mellett. Az Egyesült Államok kérte, hogy Ukrajna oldalán részt vehessen a perben, de az ENSZ-bíróság bírái ezt technikai okokra hivatkozva elutasították.

Ehhez kapcsolódóan: Miért támogatjuk sokkal jobban Ukrajnát, mint Orbán Viktor szavai alapján bárki gondolhatná?

Valószínűleg hetekbe vagy hónapokba telik, amíg a nemzetközi bírákból álló bírói testület dönt arról, folytatja-e az ügyet. Ha igen, végső ítélet akkor is valószínűleg évek múlva várható.

A Nemzetközi Bíróság a nemzetek közötti jogvitákat tárgyalja, nem úgy, mint az ugyancsak hágai székhelyű Nemzetközi Büntetőbíróság, amely az egyéneket vonja büntetőjogi felelősségre, egyebek mellett háborús és emberiség elleni bűncselekményekért.

A Nemzetközi Büntetőbíróság háborús bűnök miatt elfogatóparancsot adott ki Vlagyimir Putyin orosz elnök ellen, akit azzal vádol, hogy ukrán gyerekek elrablásáért felelős.

Készült az AP tudósításának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG