Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Pelétől búcsúzik Ronaldo, Neymar, Beckenbauer


Pelé, kezében az 1958-as világbajnoki trófeával 2016. április 26-án New Yorkban
Pelé, kezében az 1958-as világbajnoki trófeával 2016. április 26-án New Yorkban

A világ minden tájáról érkeztek reakciók a brazil futball-legenda, Pelé halálára, aki 82 éves korában rákban halt meg Brazíliában. Atletikussága és hipnotikus mozdulatai lenyűgözték a játékosokat és a szurkolókat egyaránt.

„Egy egyszerű búcsú minden idők királyától, Pelétől soha nem lesz elég ahhoz, hogy kifejezze azt a fájdalmat, amely az egész futballvilágot sújtja ebben a pillanatban. Sok millió ember számára jelentett inspirációt, a tegnap, a ma és az örökkévalóság referenciája. A szeretet, amit mindig is mutatott irántam, minden közös pillanatunkban kölcsönös volt, még a távolból is. Soha nem fogjuk elfelejteni, emléke örökre megmarad mindannyiunkban, a futball szerelmeseiben. Nyugodj békében, Pelé király” – mondta Cristiano Ronaldo portugál futballsztár.

Brazil szurkolók molinója Dohában, a katari világbajnokságon 2022. december 5-én
Brazil szurkolók molinója Dohában, a katari világbajnokságon 2022. december 5-én

„Pelé előtt a 10-es csak egy szám volt – valahol ezt olvastam. Azt mondanám, hogy Pelé előtt a futball csak egy sport volt. Pelé mindent megváltoztatott. Művészetté, szórakoztatássá alakította a futballt. Hangot adott a szegényeknek, a feketéknek, és mindenekelőtt láthatóvá tette Brazíliát. A labdarúgás és Brazília a Királynak köszönhetően emelkedett fel. Elment, de a varázsa megmarad. Pelé örök” – nyilatkozta Neymar brazil futballsztár.

„Olyan kiváltságban volt részem, ami a fiatalabb braziloknak nem adatott meg: láttam Pelét játszani élőben a Pacaembu és a Morumbi Stadionban. Játszani? Nem! Pelé show-t csinált. Mert amikor labdát szerzett, mindig valami különlegeset csinált, aminek gyakran gól lett a vége. Bevallom, hogy dühös voltam Pelére, mert mindig lemészárolta a Corinthiansomat. De mindenekelőtt csodáltam. (…) Kevés brazil vitte olyan messzire országunk nevét, mint ő” – mondta Luiz Inácio Lula da Silva, Brazília megválasztott elnöke.

„Egy olyan sportág esetében, amely úgy összehozza a világot, mint semelyik másik, Pelé felemelkedése a szegénységből futball-legendává válásáig a lehetőségek története. Ma Jill és én lélekben mindazokkal vagyunk, akik szerették őt” – közölte Joe Biden amerikai elnök.

Pelé és Nelson Mandela Dél-Afrikában 1995. március 14-én
Pelé és Nelson Mandela Dél-Afrikában 1995. március 14-én

„Pelé volt az egyik legnagyobb, aki valaha is játszotta ezt a gyönyörű játékot. A világ egyik legismertebb sportolójaként megértette a sport erejét, amely képes összehozni az embereket. Lélekben a családjával vagyunk, és mindazokkal, akik szerették és csodálták őt” – nyilatkozta Barack Obama volt amerikai elnök.

„A futball királya távozott közülünk, de öröksége soha nem merül feledésbe. RIP KING” – írta Kylian Mbappé francia játékos.

Pelét ünneplik, miután Brazília megnyerte a mexikói világbajnokságot 1970. június 21-én
Pelét ünneplik, miután Brazília megnyerte a mexikói világbajnokságot 1970. június 21-én

„Nagyon nehéz lesz egy másik Pelét találni. Pelében minden megvolt, aminek egy játékosban lennie kell. Fürge volt, úgy ugrott, mint senki más, mindkét lábával tudott rúgni, fizikailag nagyon erős volt, és bátor is. Senki sem volt olyan, mint Pelé” – mondta César Luis Menotti argentin edző és Pelé csapattársa a brazil Santos labdarúgóklubban.

„A labdarúgás történelmének a legnagyobbját veszítette ma el – én pedig egy egyedülálló barátot. A Três Coraçõesban született Pelé szíve három dologért dobogott: a labdarúgásért, a családjáért és az emberekért. A csillagokkal játszott, de mindig a földön maradt. 1977-ben az Egyesült Államokba mentem, hogy Pelével játszhassak egy csapatban, a New York Cosmosban. Az az idő az oldalán pályafutásom egyik legnagyobb pillanata volt. Egyből amerikai bajnokok lettünk, és Pelé attól a pillanattól kezdve a testvérének nevezett. Elképzelhetetlen megtiszteltetés volt ez számomra” – emlékezett vissza Franz Beckenbauer, a nyugatnémetek sztárja.

„Pelének mágneses jelenléte volt, amikor vele voltál, a világ többi része megállt. Az élete többről szólt, mint a futball. Megváltoztatta a felfogást Brazíliában, Dél-Amerikában és az egész világon. Örökségét lehetetlen szavakban összefoglalni. Ma mindannyian gyászoljuk drága Pelé fizikai jelenlétének elvesztését, de ő már régen elérte a halhatatlanságot, és az örökkévalóságig velünk lesz” – közölte Gianni Infantino, a FIFA elnöke.

Pelét kedden, a São Paulótól hetven kilométerre fekvő Santosban helyezik végső nyugalomra. A brazilok legendás labdarúgója hosszú betegség után csütörtökön hunyt el, 82 éves korában. A végső búcsúztatón csak a közeli hozzátartozók vesznek részt.

A koporsót hétfő reggel szállítják át a São Pauló-i kórházból a tengerparti városba, ahol Pelé korábbi klubja, az FC Santos stadionjában felravatalozzák, hogy a szurkolók leróhassák kegyeletüket Pelé előtt. Másnap Santos utcáin halad majd a temetési menet.

Jair Bolsonaro, a hivatalából vasárnap távozó brazil elnök háromnapos nemzeti gyászt rendelt el Pelé tiszteletére.

XS
SM
MD
LG