Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Pellegrini lesz Szlovákia új elnöke


Szlovákiában a nacionalista baloldali kormány jelöltje, Peter Pellegrini nyerte az elnökválasztást szombaton, megerősítve ezzel az oroszbarát miniszterelnök, Robert Fico hatalmát.

Fico, aki tavaly októberben negyedszer került hatalomra, fontos szerephez juttatta az oroszbarát nézeteket a szlovák külpolitikában, valamint olyan büntetőjogi és médiareformokat kezdeményezett, amelyek miatt sokan a jogállamiság gyengülésétől tartanak.

Pellegrini a szavazatok 53,26 százalékát szerezte meg a Nyugat-barát ellenzéki jelölt, Ivan Korčok 46,73 százalékával szemben a szavazatok 99,66 százalékának összeszámlálása után. A múlt hónapban az első fordulóban egyetlen jelölt sem szerezte meg a szavazatok ötven százalékát, ezért kellett második fordulót tartani.

Ehhez kapcsolódóan: Robert Fico abszolút hatalma a tét a szlovák elnökválasztáson

Szlovákiában az elnök nem rendelkezik jelentős végrehajtó hatalommal, de törvényeket vétózhat meg vagy utalhat az alkotmánybíróság elé. Ő nevezi ki a vezető bírákat és jelöli a tagokat az alkotmánybíróságba – ezeknek pedig fontos szerepük lehet azokban a politikai viszályokban, amelyek Fico reformjait kísérik, miután ezek drámaian enyhítenék a korrupciós ügyekben kiszabható büntetéseket.

Fico koalíciója, amelynek része Pellegrini pártja is, leállította a hivatalos szlovák fegyverszállítmányokat Ukrajnának, Fico pedig arról beszélt, hogy nyugati befolyás érvényesül a háborúban, és ez nem vezetett sehova máshova, mint hogy szláv nemzetek ölik egymást.

A 48 éves Pellegrini azt mondta: győzelme azt jelenti, hogy a kormány támogatást kap céljai eléréséhez, és nem kell szembenéznie egy „ellenzéki, opportunista hatalmi központtal”, amivel a leköszönő liberális elnökre, Zuzana Čaputovára utalt.

„Olyan elnök leszek, aki támogatni fogja a kormányt az emberek életének javítását célzó erőfeszítéseiben” – jelentette ki Pellegrini a kampányközpontban.

„Mindent megteszek azért, hogy Szlovákia örökre a béke oldalán maradjon, és ne kerüljön a háború oldalára.”

Pellegrini háborús uszítóként ábrázolta Korčokot az ukrajnai fegyverszállítások támogatása miatt, és azt állította, hogy szlovák katonákat küldene a szomszédos országban dúló háborúba, amit Korčok tagadott.

Tomáš Koziak elemző az AFP-nek korábban azt mondta: „Pellegrini győzelme esetén Szlovákia az orbáni utat járhatja” – utalva a magyar miniszterelnök, Orbán Viktor Kreml-barátságára.

Ehhez kapcsolódóan: Beszólogatások, tapintható feszültség, árulkodó testbeszéd a prágai V4-es csúcson

Pellegrini, akit Ficónál mérsékeltebbnek tartanak, szombaton azt mondta, hogy megválasztása nem jelentene semmilyen gyors és alapvető változást a külpolitikában.

„Ez nem a külpolitika majdani irányáról szól. A másik jelölthöz hasonlóan azt is garantálom, hogy Szlovákia továbbra is erős tagja lesz az EU-nak és a NATO-nak” – mondta a főváros melletti Csöllén (Rovinka), miután leadta a szavazatát.

Korčok elismerte a vereségét, és gratulált Pellegrininek, de nem hagyta szó nélkül, hogy szerinte félelemkeltéssel szerezte meg a győzelmet.

„Lehet úgy kampányt nyerni, ha a másikat a háború jelöltjének állítjuk be. Ezt nem felejtem el – mondta Korčok a saját kampányközpontjában. A döntő tényező a magas részvétel volt (61 százalék a második fordulóban – a szerk.), ezt tiszteletben tartom, de ami tényleg döntött, az a félelem volt (…) a félelem és a gyűlölet terjesztése.”

Korčok Kijev nyugati szövetségeseihez hasonlóan azzal érvelt, hogy az ukrajnai fegyverszállítások leállítása nem a békéhez, hanem Oroszország győzelméhez vezethet.

A hatvanéves, független Korčok az Európai Unióban, majd az Egyesült Államokban képviselte nagykövetként Szlovákiát, mielőtt 2021–2022-ben külügyminiszter lett a jobbközép kormányban.

Akkor Szlovákia Ukrajna hűséges szövetségese volt, légvédelemmel és vadászgépekkel látta el Kijevet.

A parlament elnöki tisztét betöltő Pellegrini Fico régi szövetségese, ő szemelte ki miniszterelnöknek, miután 2018-ban, egy oknyomozó újságíró meggyilkolását követően lemondásra kényszerült a korrupció elleni nyilvános tiltakozások nyomására. Pellegrini két évig, 2020-ig volt kormányfő.

Később kilépett Fico pártjából, és létrehozta a sajátját, a Hlast (a Hangot), amely centristább és liberálisabb Fico populista-baloldali Irány – Szociáldemokrácia (SMER – SSD) pártjánál, de tavaly októberben Ficóval és a nacionalista Szlovák Nemzeti Párttal közösen alakított kormányt.

Pellegrini június 15-én teszi le a hivatali esküt.

Készült a Reuters és az AFP tudósításának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG