Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Pengeváltás Berlin és Varsó között a pénzért árult lengyel munkavállalási engedélyek kapcsán


Olaf Scholz szemkötőben a balesetét követően 2023. szeptember 4-én
Olaf Scholz szemkötőben a balesetét követően 2023. szeptember 4-én

A német kancellár szerint tisztázni kellene azokat a jelentéseket, amelyek szerint több ezer dollárért ideiglenes munkavállalói vízumokat árulnak a bevándorolni kívánók számára egyes afrikai és ázsiai országokban működő lengyel konzulátusokon.

Olaf Scholz, akin egyre nő a nyomás belföldön a migráció korlátozása érdekében, felszólította hétvégén a szomszédos ország vezetését, hogy nyújtson tájékoztatást a sokak által kifogásolt programról.

„Nem szeretném, hogy az embereket egyszerűen továbbtereljék Lengyelországból” – mondta, valamint szükség esetére határigazgatási lépéseket helyezett kilátásba.

Zbigniew Rau lengyel külügyminiszter erre válaszolva azt írta a korábban Twitterként ismert X-en, hogy a megnyilvánulás „sérti az államok szuverén egyenlőségének alapelveit”.

Ezért Lengyelország szuverenitásának tiszteletben tartására kérte a német kancellárt, illetve arra, hogy tartózkodjon az olyan nyilatkozatoktól, amelyek ártanak a kétoldalú kapcsolatoknak.

Ehhez kapcsolódóan: Szélsőjobboldali kihívással néz szembe Ukrajna kapcsán a lengyel kormánypárt

Az ügy kellemetlen helyzetbe hozza a jobboldali populista kormánypártot, a Jog és Igazságosságot (PiS) az október 15-i parlamenti választás előtt.

A lengyel ellenzéki pártok sérelmezik, hogy bevándorlók alapos ellenőrzés nélkül, gyorsított eljárásban, közvetítők kifizetése után kaptak vízumot. Az Európai Unión belüli nyitott határoknak köszönhetően az érkezők ráadásul könnyen továbbállhatnak más tagállamokba.

Nancy Faeser német belügyminiszter arról számolt be, hogy ideiglenesen határellenőrzés bevezetését fontolgatják Lengyelországgal és Csehországgal a migránsok számának kontrollálása érdekében.

Készült az AP tudósításának felhasználásával
XS
SM
MD
LG