Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Újabb államban utasították el a Trump választási csalásra vonatkozó keresetét


Visszatér a Fehér Házba Donald Trump amerikai elnök, 2020. november 14-én
Visszatér a Fehér Házba Donald Trump amerikai elnök, 2020. november 14-én

Elutasította az amerikai szövetségi bíróság Donald Trump kampánycsapatának az elnökválasztási eredményeket megtámadó keresetét a legnagyobb csatatérállamban, Pennsylvaniában. Trump jogászai újabb és újabb beadványokkal állnak elő.

Semmilyen bizonyíték nincs arra, hogy választási csalás történt az amerikai Pennsylvania államban, áll a szövetségi bíróság szombaton közzétett döntésében, amit azután hoztak, hogy Donald Trump kampánycsapata peres úton próbálta érvényteleníteni az elnökválasztás helyi eredményét. A novemberi választáson államban a mintegy 80 ezerrel több szavazatot kapott Joe Biden, a jelenlegi elnök demokrata párti kihívója.

306 elektori szavazatra számíthat Biden

Trump és csapata azért indított pert, mert állításuk szerint csalásra utal az, hogy Biden szerezte meg a levélszavazatok nagy többségét. A november 3-i választások másnapján a részeredmények még Trump győzelmét mutatták az államban, a következő pár napban azonban, ahogy feldolgozták a levélszavazatokat, már megfordult az eredmény. Hasonló forgatókönyv játszódott le több más államban, például Georgiában, Michiganban és Wisconsinban is.

Donald Trump többször állította saját magáról, hogy megnyerte az elnökválasztást. Az Egyesült Államok történetében ez az első eset, hogy a leköszönő elnök nem ismeri el a vereségét. A hivatalos eredmények alapján Trump az elektori testületben csak 232 szavazatot tudhat magáénak Biden 306 voksával szemben. Az elnök és támogatói azt hangoztatják, hogy valakik országszerte manipulálták a levélszavazatokat, ezért több államban is pereket indítottak, amelyekkel több millió postán feladott voksot próbáltak érvényteleníteni, eddig sikertelenül.

A választási kampány alatt Trump többször kijelentette, hogy a levélszavazás nem biztonságos, a híveit arra biztatta, hogy a járvány ellenére járuljanak személyesen az urnákhoz. Ez a valószínűbb magyarázat arra, miért érkezett Bidenre arányaiban több levélszavazat.

„Frankenstein szörnye”

A pennsylvaniai kerestet elutasító bíró, Matthew Brann indoklásában azt írta, hogy a keresetet benyújtó Rudy Giuilani, Trump személyes ügyvédje nem tudott bizonyítékot szolgáltatni a tömeges választási szabálytalanságra. Mint írta, a beadvány „Frankenstein szörnyéhez hasonlóan, össze-vissza fércelt munka” volt. A felperesek arra hivatkozva, hogy állítólag a levélszavazásnál elvesztek Trump-párti szavazatok (bár ezt az állítást nem tudták bizonyítani), azt kérték a bíróságtól, hogy érvénytelenítse a levélszavazatokat, erre azonban nem is lenne joga a bíróságnak az alkotmány alapján.

Több beadvány

Trump jogászai még Georgiában, Michiganban és Wisconsinban küzdenek a választási eredmények ellen. Georgia államban a szoros eredmény miatt egyszer már újraszámolták a szavazatokat, de ismét Biden nyert. Szombaton azonban újabb számolást követeltek arra hivatkozva, hogy nem elégedettek a névjegyzék ellenőrzésével.

Michiganben republikánus képviselők azt kérték a helyi választási bizottságot, hogy halasszák el két héttel a választási eredmények iktatását, és ez idő alatt indítsanak vizsgálatot az állam székhelyét, Detroitot magába foglaló megyében lezajlott választások tisztaságáról – erre valószínűleg nem lesz majd törvényes lehetőség.

Wisconsinban szintén újraszámolják a szavazatokat a szoros eredmény miatt (az első számlálás alapján Biden 20 ezres szavazattal nyert). Az itteni választási hatóság szerint Trump támogatói többször akadályozták az újraszámlálást, feltehetően azzal a céllal, hogy a bizottság ne tudja a december 1-i határidő előtt hitelesíteni a választás eredményét. Ebben az esetben a legfelső bíróság dönthet arról, hogyan zárják le a szavazást az államban. Igaz, Michigan, Georgia és Pennsylvania elnyerésével Bidennek Michigan nélkül is bőven meglenne a győzelemhez szükséges 270 elektori szavazat. Giulianiék ezért valószínűleg minden államban időhúzással próbálkoznak majd, hogy a legfelső bíróságra vihessék az ügyet abban a reményben, hogy ott a javukra ítélnek majd.

XS
SM
MD
LG