Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Pénzbírságra ítélték Greta Thunberget, amiért ellenszegült a rendőri utasításnak


Greta Thunberg őrizetbe vétele 2023. január 17-én Németországban
Greta Thunberg őrizetbe vétele 2023. január 17-én Németországban

Bűnösnek találta a bíróság a svéd klímaaktivistát, amiért nem tett eleget a rendőrök felszólításának, és nem hagyta el egy tüntetés helyszínét előző hónapban.

A húszéves lány elismerte, hogy nem követte a hatóságok utasítását, ugyanakkor ártatlannak vallotta magát, mondván, hogy tette szükségszerű volt.

„Teljesen abszurd, hogy azoknak, akik a tudománnyal összhangban cselekszenek, meg kell fizetniük az árát ennek” – jelentette ki.

Leszögezte, hogy igazolhatónak tartja tettét, mivel olyan vészhelyzet előtt áll a világ, amely az emberek életét, egészségét és tulajdonát fenyegeti. „Számtalan ember és közösség van kockázatoknak kitéve mind rövid, mind hosszú távon” – fogalmazott.

Thunbergnek 2500 svéd koronát (nagyjából nyolcvanezer forintot) kell fizetnie. Az összeg megállapításánál figyelembe vették a jövedelmét is. A kiszabható maximális büntetés hat hónap börtön lett volna.

Az aktivista a Követeljük Vissza a Jövőt nevű környezetvédelmi csoport több tagjával együtt június 19-én elzárta a dél-svédországi Malmö kikötőjéhez vezető utat, hogy megakadályozzák a kőolajszállító teherautók behajtását. A rendőrség a helyszín elhagyására szólította fel őket, ám ennek nem tettek eleget.

Készült a Reuters tudósításának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG