Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Megindokolták, miért nem közlik, hogy az elhunytak közül hányan voltak beoltva


Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő és Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter a kormányinfó sajtótájékoztatón a Miniszterelnöki Kabinetiroda sajtótermében 2021. július 7-én
Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő és Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter a kormányinfó sajtótájékoztatón a Miniszterelnöki Kabinetiroda sajtótermében 2021. július 7-én

Tizenkétmilliárdot pumpálnak az egészségügybe, hogy csökkenjenek a várólisták. A kormány szerint nincs szükség a járvány miatt újabb védelmi intézkedésekre az iskolákban. Novák Katalin után Gulyás Gergely is belengette a pedagógusbér-emelést, és az is kiderült, miért tartották a szokásosnál egy nappal korábban a kormányinfót.

Az ATV kérdésére a személyes adatok védelmével indokolta a kormányinfón a Miniszterelnökséget vezető miniszter, miért nem hozzák nyilvánosságra a járványadatok ismertetésekor, hogy az elhunytak közül hányan voltak beoltva és hányan nem. A napokban Rusvai Miklós virológus egyebek között az RTL Híradójának beszélt arról, hogy

„sokkal meggyőzőbb lenne, ha a lélegeztetőgépen lévők és halottak száma mellett közölnék azt is, hogy ezek közül hány az oltott és hány az oltatlan”.

Gulyás Gergely a szerdai kormányinfón azzal érvelt, hogy a személyes adatok védelme miatt és kegyeleti okokból nem hozzák ezt nyilvánosságra.

A kormányinfón rákérdeztek a maszkhasználatra is, amelyet a kormánnyal ellentétben több virológus, legutóbb például Jakab Ferenc is nagyon fontosnak nevezett. Gulyás Gergely erről azt mondta, hogy a tömegközlekedésben való maszkhasználatról az önkormányzatok döntöttek, és

„mindenki szabadon eldöntheti, hord-e maszkot, vagy sem”.

A kormány folyamatosan értékeli a helyzetet, és egyelőre nem látja szükségesnek, hogy a járvány miatt szigorításokat vezessenek be az iskolákban, noha legutóbb például a Pedagógusok Szakszervezetének (PSZ) alelnöke beszélt a Népszavának arról, hogy egyre több a megbetegedés a diákok és a tanárok körében, van olyan intézmény, ahol emiatt ismét online oktatásra álltak át. Ezzel kapcsolatban a PSZ Nógrád megyei szervezetének elnöke, Németh Béla a Szabad Európának arról beszélt, hogy

„a Klebelsberg Központ rábízta az intézményvezetőkre a védekezés módját. Semmi nem történik, nincs, aki számon kérje ezeket, vagy szóljon. Bármelyik korábbi járványhullám idején az emberek sokkal jobban odafigyeltek a szabályokra, a maszkviselésre, a kézfertőtlenítésre, mint most”.

Pedagógusbér-emelés jöhet januárban?

Kormánydöntés még nincs, de Gulyás Gergely szavaiból erre lehet következtetni. A minisztertől a kormányinfón kérdezték meg, nem kellene-e emelni a tanárok fizetését. Gulyás Gergely egyetértett azzal, hogy a pedagógusbérek alacsonyak, és azzal is, hogy ez hatással van az oktatás színvonalára.

A miniszter úgy fogalmazott:

„Meglátjuk, mekkorát tudunk január 1-jével emelni.”

Milliárdokat tolnak az egészségügybe a várólisták csökkentésére

A kormányinfón Gulyás Gergely megerősítette, hogy a felhalmozódott műtétek elvégzésére, a hosszabbá vált várólisták rövidítésére kiemelt kormányzati támogatást kapnak a kórházak. Az Emberi Erőforrások Minisztériuma szeptember 24-én jelentette be közleményében, hogy 12,2 milliárd forintos támogatást biztosítanak a járvány miatt halasztott műtétek várólistáinak csökkentésére.

A közlemény szerint a kormányzati támogatás összesen 12,2 milliárd forint, ebből 3,5 milliárdot idén, 8,7 milliárdot jövőre kapnak meg a kórházak.

Kiderültek az adó-visszatérítés részletei

A keddi kormányülésen tisztázták az adó-visszatérítés technikai részleteit – mondta Gulyás Gergely. E szerint az adó-visszatérítés azoknak a gyermeket nevelő szülőknek jár, akik 2021 bármely napján, akár csak egyetlen napig bármilyen családi kedvezményre jogosultak voltak.

Tállai András pénzügyminisztériumi államtitkár erről korábban azt mondta, hogy lényegében minden gyermekes szülőnek, aki családi pótlékra jogosult, visszajár 2021-ben szerzett jövedelme után a fizetendő személyi jövedelemadó, azoknak is, akiknek a gyermeke elmúlt 18 éves, de még középiskolában tanul. Ha így van, annak a tanévnek az utolsó napjáig jár vissza az adó a szülőnek, amelyben a gyerek húszéves lesz. Ha a gyerek sajátos nevelési igényű, a korhatár még magasabb: 23 év.

A visszafizetendő összeg a 2021-ben ténylegesen megfizetett személyi jövedelemadó összege, de legfeljebb a 2020. decemberi adatok alapján számolt éves átlagbér adószintje.

A Magyar Államkincstár adatai szerint augusztusban több mint egymillióan kaptak családi pótlékot. 2021-ben szerzett jövedelem után az adó nemcsak annak a szülőnek jár vissza, aki a családi pótlékot kapja, hanem a házastársának is. Az elvált szülők közül annak jár a családi adóvisszatérítés, aki jogosult a családi pótlékra.

Tállai szerint a kormány legújabb családsegítő intézkedése jövőre összességében hatszázmilliárd forintot hagy mintegy 1,9 millió szülőnél.

XS
SM
MD
LG